Ruter vs ruter: draft-n kompatible?

Flere produsenter har sluppet produkter før den nye standarden er godkjent - virker de sammen? Vi tester D-link vs SMC pluss en liten overraskelse.

Det er en viss risiko ved å kjøpe utstyr som ikke følger en veletablert standard. På den annen side er det også velkjent at om noen produkter påberoper seg å være standardiserte, så er det likevel ikke alltid det fungerer etter boka.

802.11n er enda ikke blitt en vedtatt standard, men det nærmer seg. Basisteknologien er på plass, og Atheros som er den største leverandøren av brikkesett til den foreløpige utgaven av standarden - draft-n - har en lang rekke produsenter på kundelisten.

Er det da hipp som happ hva man velger, bare brikkesettene er fra samme leverandør? Man kan tro det, men vi ville gjerne teste status på tilgjengelige produkter. Erfaringer tidligere viste at det slett ikke var det samme hva man valgte.

Vi har nylig testet en ruter og et PC-kort fra SMC, som var klart best på ytelse av alt vi har testet av trådløst. Testen finner du her. Vi har blitt informert om at det er samme brikkesett i D-Links RangeBooster, som vi har også har testet, derfor ville vi gjerne krysssjekke hvordan disse fungerte med hverandre.

Som en liten attåt-test har vi også involvert en MacBook Pro vi har på testbenken. Den bruker nemlig også dette nye brikkesettet fra Atheros til den innebygde trådløse nettverkstilkoblingen. Vi installerte derfor driverne til SMC-kortet i stedet for driverne som ligger ved BootCamp-installasjonen. Det fungerte fint når vi valgte manuell instilling, og tikoblingen viste ikke lenger 54 MBit men 300 MBit (Dette var altså under Windows XP - ikke under MacOS).


Målinger

Vi testet først med SMC ruteren og D-Links kort i PCen. Ytelsen var litt lavere enn med SMC-kortet, men likevel svært høy.

Så kjørte vi D-Links ruter og kortet fra SMC i PCen, noe som ga en vesentlig lavere ytelse, og i tillegg mer varierende.

MacBook Pro som klient var faktisk like rask som SMC ruter og D-Link kort, som vel er den raskeste integrerte løsningen i bærbare vi har testet hittil.


Flere leverandører leverer nå draft-n innebygd, vi kommer tilbake til flere tester av dette.

Konklusjon

Kompatibiliteten er på plass, det var uproblematisk å få kontakt. Men ytelsen var fremdeles klart best med kombinasjonen ruter og kort fra SMC.

Etter hvert som standarden modnes og blir offisiell vil vi anta at forskjellene blir mindre, og oppdateringer av drivere og firmware vil kunne gjøre eldre utstyr enda mer kapable.

Men i skrivende stund troner SMC på ytelsestoppen.