Ruter til ruter - raskere blir det ikke

Trenger du virkelig raskt trådløst er det bare én løsning som duger.

Hva er raskest? To rutere eller ruter og avansert klient? Foto: Brynjulf Blix
Hva er raskest? To rutere eller ruter og avansert klient? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De trådløse ruterne blir stadig raskere, men klientene henger ikke med. Verken bærbare PC-er, nettbrett eller mobiler klarer å utnytte den nyeste standarden, de eneste fullgode løsningene er for stasjonær PC.

Men hvis du kobler opp to rutere, hvor den ene settes opp som normalt og den andre som en trådløs nettverksbro, da får du full hastighet mellom dem. Dette kan høres ut som en merkelig løsning, men hvis du for eksempel har flere forskjellige maskiner på kablet nett fordelt over to etasjer eller i to bygninger tett ved hverandre, og vil unngå å trekke nettverkskabler mellom dem, da er dette en praktisk løsning.

Vi har testet slike løsninger tidligere, og oppnådd imponerende resultater sammenlignet med trådløst mellom ruter og vanlig PC.

Den forrige testen av nettverksbroer med 802.11ac finner du i denne artikkelen.

Ny "standard" AC1900

De første 802.11ac-ruterne opererer med en standard som kalles AC1750. Tallet '1750' er summen av de teoretiske topphastighetene på 5 GHz (1300 Mbit) og 2,4 GHz (450 Mbit).

Nå har det dukket opp rutere med betegnelsen AC1900, og her er det 2,4 GHz båndet som har fått presset inn mer data i overføringen, med en teoretisk topphastighet på 600 Mbit. Da gir regnestykket 1900 Mbit totalt.

Men utstyr som støtter dette er ikke spesielt utbredt, det er bare brikkesett fra Broadcom som støtter 600 Mbit på 2,4 GHz ved hjelp av en mer avansert modulasjonsteknikk ("TurboQAM") som ellers bare finnes i 5 GHz-utstyr. Les mer om dette i denne artikkelen.

Asus har PCE-AC68, en intern PCIe-løsning for stasjonære PC-er, som skal støtte dette, samt full 802.11ac med tre datastrømmer. Vi har testet denne tidligere, men i skrivende stund har den fremdeles ikke fått oppdaterte drivere som gjør at den støtter 600 Mbit på 2,4-båndet.

I praksis

For å få maskimal trådløs hastighet mellom to rutere er det altså 5 GHz som gjelder, og tre datastrømmer.

Vi hadde allerede satt opp Asus RT-AC68U ruter nummer en, testen av denne finner du i denne artikkelen. Ruter nummer koblet vi til vår bærbare med kabel, og valgte Nettverksbro som operasjonsmodus i oppsettet. Da åpnes en liste over tilgjengelige trådløse nett, man velger rikitg nett og skriver inn påloggingspassord.

Deretter starter ruteren på nytt, og PC-en vil også få tildelt ny IP-adresse enten uten videre eller etter omstart.

Så er man på nett, via ruter til ruter.

Hastighet

Vi testet Asus sin PCIe-løsning i samme slengen, for å ha et sammenligningsgrunnlag. Plasseringen av enhetene var den samme som da vi kjørte samme test med forrige generasjon AC-rutere fra Asus.

Det store spørsmålet var om ytelsen på to RT-AC68U (AC1900) har blitt enda bedre enn med forrige toppmodell RT-AC66U (AC1750). Samt hvordan Asus PCE-AC68, en fullverdig 802.11ac klient på 5GHz, kommer ut i sammenligning.

Og svaret var entydig:

image: Ruter til ruter - raskere blir det ikke


To rutere er raskere enn kombinasjonen klient og ruter. Men topphastigheten var ikke bedre enn med forrige modell.

Konklusjon

Hastigheten ble ikke målt til høyere verdier enn med forrige Asus-ruter, men er like fullt svært god og klarer utmerket godt å servere strømming av mediedata ute avbrudd. Samtidig klarer den også rask generell filhåndtering. Og det er jo dette bruksområdet som en slik installasjon er ment å skulle dekke.

Asus RT-AC68U ruter og nettverksbro (MediaBridge).
Asus RT-AC68U ruter og nettverksbro (MediaBridge). Vis mer


Men hastigheten er likevel bare halvparten av det man uten videre oppnår med gigabit nettverkskabel.

Her finner du flere artikler om rutere og trådløst nett