Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn.

Er det egentlig vanskelig å sette opp en ruter? Vi har sammenlignet to høyaktuelle modeller.

Hva som egentlig er vanskelig er et definisjonsspørsmål. Det er er alltid snakk om allerede innlærte ferdigheter og kombinasjoner av tilegnet kunnskap. Dessuten er holdinger og interesse alltid med i bildet.

Siden rutere selges over disk forventer eller håper mange at det er uproblematisk å komme i gang. At det kan være mer utfordrende å komme seg videre er de fleste åpne for, da kommer brukerveiledning, nettfora og tilgjengelige kompetente personer inn i bildet.

Vi sammenligner her to rutere i to trinn. Det første trinnet dreier seg om å koble opp, få tilgang og komme på nett.

I neste del av sammenligningen vil vi komme inn på ekstra funksjoner og måle ytelsen på den trådløse nettforbindelsen.

Kan det være enkelt?

Hva skal så til for å gjøre et "teknisk" produkt som en trådløs ruter lettere å sette opp enn konkurrentenes produkter?

Belkin har lansert en serie med rutere hvor det er lagt spesielt vekt på at det skal være enkelt både å velge riktig modell og å ta den i bruk.

Vi har sammenlignet den største modellen i serien med en tilsvarende ruter fra DrayTek, som ikke markedsfører sine produkter med vekt på enkelhet, men på egenskaper.

Belkin PlayMax ut av pakken

Det første som møter øyet når man åpner esken fra Belkin er en illustrasjon med tre trinn:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man skal koble den gule kabelen til modemet, og plugge strømforsyningen i kontakten. Så skal man sette inn CD-en i PCen og starte installasjonsprogrammet. Dette vil vanligvis starte automatisk, hvis ikke står det forklart hva man skal klikke på.

Vi fulgte instruksjonene og koblet til, satte i CD-en og installasjonsprogrammet startet. Dette oppførte seg som de fleste andre installasjonsprogrammer, og man trykker stort sett OK hele veien. Etter noen tid dukket hvor det ble installert "dypere" elementer av programvaren dukket selve installasjonsprogrammet opp:

Etter å ha tastet inn brukernavn og passord for eventuell trådløs forbindelse, og så brukernavn og passord fra internettleverandøren jobbet systemet en liten stund. Så var vi på nett.


Hva med veien videre?

Å komme på nett var forbilledlig enkelt. Men så snart du skal inn på mer avanserte bruksområder må man vite hva man driver med.

Og da er ikke forskjellen mellom Belkins brukerflate og det vi har sett hos andre rutere påtagelig stor, bortsett fra en fiks løsning:

Belkin installerer også en liten meny til høyre nede på oppgavelinja. Der kan du velge tilleggsprogrammer som DailDJ, Music Labeller, Vuze, eller gå rett inn i oppsett av ekstra funksjoner.

DrayTek Vigor2130Vn

DrayTek profilerer seg ikke med vekt på å være spesielt brukervennlig, det er de tekniske egenskapene som er det viktigste.

De henvender seg dermed ikke til førstegangsbrukere, men til mer erfarne brukere eller kunder som foretrekker å handle hos en forhandler som også byr på både kompetanse og assistanse.

DrayTek ut av esken

Det første man ser når selve esken åpnes er et pappdeksel som også kan brukes som mal for skruehull hvis man vil feste ruteren på veggen. Passende skruer og plugger til murvegg følger med.

Under dette dekselet finner vi ruteren, strømforsyningen ligger i en egen eske og nettverkskabelen ligger i en plastpose under enda et pappdeksel. Der finner man også brukerveiledning og CD.

Å koble til ruteren er ikke vanskelig, det står tydelig forklart med gode illustrasjoner på side 9 i manualen.

Men hvordan kommer man så på nett? Det står på side 17, men tittelen er Configuring Web Pages og selve avsnittet heter Accessing Web Page.

Der står det at man skal taste inn ip-adressen 192.168.1.1 i en nettleser og så eventuelt brukernavn og passord.

At det er snakk om i koble ruteren på Internett kommer egentlig ikke fram før på neste side i kapittelet Basic Configuration.

Først der henvises det til Quick Start Wizard som bringer deg gjennom de forskjellige menyene slik at du får lagt inn nødvendig informasjon og kommer på nett.

Det er 10 forskjellige sider i nettleseren som dukker opp, inkludert en advarsel om at man kan miste IP-forbindelsen (som man holder på å etablere) ved å gå videre...


Brukerveiledningen er med andre ord ikke pedagogisk, men en blanding av referanse og omtale av de forskjellige menysidene til ruteren.

Har man satt opp en ruter eller ti tidligere er det egentlig helt greit, men for en som ikke har vært borti dette tidligere kan det bli alt fra vanskelig, men lærerikt til håpløst. Dette avhenger både av utholdenhet og interesse. For en som bare vil komme på nett er det en solid utfordring.

Konklusjon

Belkin har lagt tilrette for meget enkel tilgang til grunnleggende tilkobling av både kablet og trådløst nett. Hvis man kan lese såpass engelsk at man forstår ordene går det helt greit.

Men hva med selve funksjonaliteten ellers? Når man er forbi den grunnleggende installasjonen - hvilken av ruterne fungerer best?

>> I del II av denne testen finner du svaret!

Testresultat

Belkin PlayMax

Meget god forklaring, gode illustrasjoner, enkel programvarestøtte.

Omfattende installasjon som tar tid, i perioder uten tegn på aktivitet. Dette vil også avhenge av maskinen som brukes til installasjon.

Se alle våre tester


Testresultat

DrayTek Vigor2130

Grei illustrasjon for oppkobling. Mal til festing av skruer for veggmontering.

Lite pedagogisk brukerveiledning. Ingen oppsettshjelp/veiviser på CD. Forutsetter kunnskap om rutere og oppsett. For nye brukere en solid utfordring.

Se alle våre tester