Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn - Del II

Vi har vurdert egenskaper og testet trådløst.

I første del av denne duellen vurderte vi hvilken av de to ruterne som var enklest å sette opp og komme i gang med.

I denne delen har vi vurdert egenskaper generelt og testet ytelsen på trådløst nett.

Mange like egenskaper

Begge ruterne har 1 port til boksen fra internettleverandøren - WAN-porten. Uansett hva slags type boks og tilknytning dette er vil ruteren støtte dette, siden alle slike bokser serverer internettilknytning over vanlig nettverksforbindelse.

Les også: Her får du alt i en boks

Det har dessuten blitt standard med 4 porter ut til det lokale nettverket, selv om dette er i minste laget for mange. Med hjemmeserver, nettverksskriver, et par TV-er, og en håndfull datamaskiner møter man fort veggen. Heldigvis er det like enkelt å koble opp en liten ekstra svitsj med 5 eller flere porter som en strømfordeler. En svitsj koster fra et par hundrelapper og oppover.

Begge ruterne har to USB 2.0 porter hvor du kan koble til utstyr for lagring, som harddisk, minneplugg, eller skriver.

Til nettverkslagring er USB langt fra optimalt, sammenlignet med det en hjemmserver eller god NAS-løsning kan by på. Delt skriver koblet til USB er heller ikke så gunstig, siden det krever at ruter og skriver står i nærheten av hverandre for å kunne kobles sammen. De fleste typiske hjemmeskrivere i dag har dessuten støtte for kablet eller trådløst nett, som etter vår erfaring fungerer bedre.

Hva er forskjellig?

Utvendig er det påtagelig at DrayTek har 3 eksterne antenner, mens Belkin ikke har noen synlige antenner i det hele tatt.

Når det gjelder funksjoner, så kan man merke seg at DrayTek støtter at du plugger inn et 3G-modem i en av USB-portene, som kan være en sikkerhetsløsning hvis den vanlige internettforbindelsen faller ut. Har du et slikt som du også bruker på reise, kan det altså komme hele huset til nytte i en "Internett-krisesituasjon".

Les også vår test av Netcoms lommeruter

DrayTek-ruteren har også mer å by på på undersiden. Der er det to porter til analoge telefonapparater, og ruteren støtter VoIP, altså IP-telefon. Men om du kan bruke disse med eventuelt IP-telefonabonnement du allerede har og erstatte boksen som hører til dette, er langt fra sikkert: For å få svar på dette må du ta kontakt med din leverandør.

Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn - Del II


(Det finnes også mange tjenester for IP-telefoni på nett. Et søk på Free VoIP gir mange treff!)

Belkin støtter både 2,4GHz og 5 GHz nettverksforbindelse i 802.11n standarden. Det kan bety mindre forstyrrelser og dermed høyere hastighet, men i seg selv gir ikke 5 GHz raskere forbindelse enn 2,4 GHz. 5 GHz har dessuten mindre rekkevidde og er mer følsom for forstyrrelser.

DrayTek støtter opptil fire trådløse nett, med hver sin SSID og forskjellige sikkerhetsinnstillinger. Dermed kan du ha et gjestenett i tillegg til ditt eget, eller andre løsninger hvor du vil styre tilgangen.

Fire rutere på benken

Tweaking?

DrayTek-ruteren har et grensesnitt som åpner for større kontroll av grunnleggende funksjoner enn Belkin-ruteren.

For den vanlige bruker er ikke dette vesentlig, siden grunninnstillingene fungerer utmerket. Men i visse sammenhenger kan det være gunstig, hvis selve nettverksløsningen skal ha spesiell funksjonalitet. Dette krever imidlertid spesialkunnskap.

Trådløs ytelse

Vi testet forbindelsen både en og to etasjer under der ruteren var plassert. Vi brukte en USB-klient fra Belkin og sjekket også med en tilsvarende fra D-Link.

En etasje ned var ikke forskjellen stor, men to etasjer ned var det stor forskjell i overføringshastighet.

Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn - Del II


Vi sjekket også forskjellen på 2,4 GHz og 5 GHz hos Belkin.

Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn - Del II
Ruter-duell: Belkin PlayMax mot DrayTek Vigor2130Vn - Del II
To etasjer ned var 5 GHz vesentlig dårligere enn 2,4 GHz.

Konklusjon

Belkin var langt lettere å sette opp enn DrayTek. For erfarne nettverksentusiaster er ikke dette noe tema, men for de som er mer opptatt av AT det fungerer enn HVORDAN så er Belkin å foretrekke.

For de som har et faglig eller entusiastisk forhold til teknikk gir DayTek-ruteren enda flere muligheter til å gå i dybden på funksjonaliteten.

Ytelsen på trådløst nett var bedre på Belkin enn på DrayTek. Du har også to frekvenser å velge mellom

Programvarestøtten til Belkin-ruteren er også bedre integrert med Windows, med et kontrollpanel som er lett tilgjengelig på oppgavelinja.

Vinner av duellen blir Belkin PlayMax.

Få også med deg den første delen av denne testen.

Testresultat

Belkin PlayMax

Best trådløs dekning, både 2,4 og 5 GHz, gode generelle egenskaper.

Ingen spesielle.

Se alle våre tester


Testresultat

DrayTek Vigor2130

Avanserte muligheter, støtte for 3G modem som backup, VoIP støtte med analoge telefoner.

Ikke støtte for 5 GHz. Ikke like god trådløs dekning som Belkin PlayMax

Se alle våre tester