Russisk nettbutikk selger uutgitte plater for 10 kr

Det er mye snakk om Allofmp3, men en annen russisk nettbutikk har spesialisert seg på å selge plater som ikke dukker opp i vanlige butikker før til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedlasting av musikk fra nettet er en het potet, har vært det lenge, og vil være det i overskuelig framtid. I sentrum står plateselskapene og interesseorganisasjonene på ene siden, og piratnettverkene og -butikkene på den andre. Paradoksalt nok er det ofte enklere å finne musikken du leter etter hos piratene enn gjennom "lovlige" distribusjonskanaler.

Det har vært spesielt mye snakk om AllOfMP3 det siste året. I motsetning til de åpenlyse piratkanalene der alt ligger tilgjengelig gratis, er dette en tilsynelatende lovlig, velorganisert og brukervennlig nettbutikk, der du må betale for musikken. Saken er bare den at musikken er påfallende mye billigere enn hva den er i iTunes Music Store, MSN Music og de andre.

Billion-søksmål

Arista, Warner Bros, Capitol, UMG recordings og flere andre har allerede saksøkt Mediaservices, som eier Allofmp3.com og alltunes.com, for den nette sum av 10,5 billioner kroner, og selv om tjenesten ser ut til å ha ni liv, forventer de fleste nå at den i hvert fall går en noe turbulent tid i møte.

I skyggen av Allofmp3 befinner det seg andre aktører som benytter seg av de samme smutthullene i russisk lovgivning, men som foreløpig ser ut til å gå fri av både søksmål og medias interesse. En av dem er GoMusic.ru. Nettbutikken ser like velpleid og seriøs ut, og selv om utvalget ikke er like stort som hos AllofMP3, har GoMusic.ru spesialisert seg på å gi kunden noe de garantert ikke finner i "normale" butikkhyller, nemlig uutgitt materiale.

Ekstra tidlig ute

Bortsett fra julehilsenen er GoMusic.ru usedvanlig oppdatert.
Bortsett fra julehilsenen er GoMusic.ru usedvanlig oppdatert. Vis mer


Da vi besøkte nettstedet tidligere denne uken, bestod arkivet av mer enn 31.000 album. Flere av dem finnes ikke i andre butikkhyller, av den enkle grunn at de ikke er gitt ut ennå. Den nyeste utgivelsen gis ikke ut før 12. mars, men kan altså lastes ned allerede i dag. Prisen? 1,22 amerikanske dollar, eller i underkant av 10 kroner. Blant platene vi fant hos GoMusic.ru som har en utgivelsdato en gang i fremtiden, fant vi artister som Idlewild, Barenaked Ladies og Serinia.

Eierne av GoMusic.ru, Fly MP3 Ltd, driver også et søsternettsted, mp3search.ru samt GetMovies.ru. Sistnevnte selger filmer og TV-serier. På MP3search.ru ligger en erklæring om at de ønsker full åpenhet rundt driften, og at de, som verdens første musikkbutikk, har besluttet å gi halvparten av omsetningen til dem som sitter med opphavsrettighetene.

De nåværende eierne har drevet businessen siden november 2006, men nettbutikken mp3searc.ru har vært online siden 1999, i følge Fly MP3 Ltd.