Russisk billigmusikk

KOMMENTAR: Platebransjen har nok å stri med i disse dager, men har fått enda en flis i fingeren. Nysgjerrig som jeg er, har jeg vært på billigmusikkshopping. I Russland.

Publisert
Sist oppdatert

Platebransjen har de siste åra hatt det særdeles turbulent på grunn av piratkopiering. Riktignok satt vi med pekefingeren på recordknappen da Kiss sang "Crazy Nights" og klinte til med 197 poeng på "Ti i skuddet" også, men når tilgjengeligheten har økt fra byttelåning av kassetter til fildeling over Internett, er de fleste enige om at platebransjen går glipp av enormt mange millioner hvert år.

Etter hvert har de skjønt at de må følge etter, og gjennom nedlastingstjenester som iTunes, MSN Music og Napster, har det de siste par årene blitt solgt mye musikk - først og fremst fordi det er veldig raskt og effektivt å finne frem til låter du gjerne vil høre akkurat nå, og også fordi du slipper å kjøpe et helt album når du er lysten på å høre en eller to sanger.

Russisk billigmusikk


Det er hard kamp om kundene, og så sent som 1. mai i år sendte Napster ut en pressemelding om at alle deres to millioner sanger nå kan lyttes til gratis i lav kvalitet (64kbps) mot at du ser på litt reklame. Det er interessant fordi det da går an å lytte på hele sanger før du eventuelt velger å kjøpe dem - andre tilbyr som regel bare en 30 sekunders snutt. Bare så synd at det kun er tilgjengelig i USA.

Platebransjens dilemma er å finne balansen mellom brukervennlighet og inntekter. Dersom sanger du laster ned kan brukes fritt, er det lite som hindrer deg å dele dem videre, og derfor selger de fleste nettbutikker DRM-beskyttet materiale - til tross for at de som kjøper musikken sin for så vidt burde være de platebransjen MINST fryktet at ville dele dem videre. Det vil som regel si at en sang kun kan kopieres og spilles av på et fåtall PCer og MP3-spillere. Les også om hvor irriterende det kan være.

En større trussel?

I noen land, som for eksempel Russland, har musikk alltid vært billig, rett og slett fordi folk har dårligere råd og at det derfor vil være utenkelig med CD-priser på et par hundrelapper. Problemet er da selvsagt når russiske nettbutikker selger musikk til denne prisen ut av Russland. Det kan ikke platebransjen forhindre.

Russisk billigmusikk


Siden platebransjen heller ikke kontrollerer lovgivningen rundt opphavsrett i alle land, kan russiske AllOfMp3 selge musikk veldig billig over nett, og det gjør de helt i tråd med russisk lovgivning. I løpet av fem år i full åpenhet, er det ennå ingen som har hatt mulighet til å stenge virksomheten, og det gjorde at jeg ble så nysgjerrig at jeg måtte teste.

Så - hva er det den russiske nettbutikken tilbyr? Jo, faktum er at deres tjeneste er langt bedre og ekstremt mye billigere enn for eksempel iTunes. Prisen man betaler for én sang fra iTunes er omtrent den samme som den man betaler for et helt album hos AllOfMP3. I tillegg velger en selv kvaliteten på nedlastet materiale.

Hva mener du?

Er det helt greit å handle musikk gjennom AllTunes? (Avsluttet)
Ja, endelig noen som har skjønt det!(67%) 512
Nei, dette holder jeg meg langt unna!(20%) 153
Helt bra er det vel ikke...(13%) 99
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Prispolitikken er som følger: For 10 dollar (cirka 64 kroner med dagens kurs) får man laste ned 500MB, og prisen stiger proporsjonalt med antall megabytes. Hvordan man så ønsker å laste ned filene er imidlertid helt opp til en selv. De tilbys både i MP3-format, OGG, WMA og FLAC - og bitraten kan justeres for flere av formatene. En feinschmecker vil kanskje ha tapsfri FLAC-komprimering og dermed betale mer enn en som nøyer seg med 128kbps MP3. Faktisk er det mye av musikken som kan tilpasses så nøyaktig at den komprimeres på bestilling rett før nedlastingen begynner. Dette er versjonering på sitt beste, og det finnes heller ingen begrensninger i forhold til DRM.

En typisk sang på fire minutter, komprimert i 192kbps MP3-format vil derfor ha en filstørrelse på 5.76MB og dermed koste 11.5 cent, eller cirka 70 øre. Det er mindre enn en tiendedel av prisen hos iTunes.

Og mens man tidligere måtte bruke et webgrensesnitt for å laste ned filene, har AllOfMP3 nå lansert AllTunes; en programvare som er farlig likt iTunes. Det kommer med en effektiv søkemotor der søkeresultatet oppdateres for hver bokstav man skriver inn, slik at man raskt finner frem. Sangutvalget er riktignok ikke fullt så godt som hos de største aktørene, med rundt 500.000 tilgjengelige sanger kontra et par millioner hos iTunes, og det går for det meste i pop og rock fra senere år. Det er heller ikke mye norsk musikk å finne, med et par hederlige unntak.

I tillegg til søkefunksjonen finnes det også salgslister å ta utgangspunkt i, eller man kan bla i det gigantiske artistarkivet og få opp album pr. artist. I tillegg finnes det en egen seksjon for soundtracks og for klassisk musikk.

Når man så finner frem til albumet man ønsker å kjøpe, kan man enten huke av enkeltsanger eller velge hele albumet. Etterpå spretter et vindu opp med valg om hvilken kvalitet sangene ønskes i, og prisen bekreftes til slutt ved å trykke OK.

Russisk billigmusikk


Det er alt - etter noen sekunder starter nedlastingen bak en egen flipp, og til nå har jeg ikke hatt noe problem med å utnytte nettlinja hjemme til sitt fulle. Kontoen har man til en hver tid oversikt over, og for hver sang som bestilles, trekkes det lille beløpet fra totalen.

Tjenesten har fungert helt problemfritt, og det har hverken vært trøbbel med betaling eller kvalitet på musikk. Siden ordene "russisk" og "mafia" av en eller annen grunn går hånd i hånd, har også kontoutskriften vært under ekstra overvåking de siste ukene, men det har heller ikke vært noen problemer sånn sett - dessuten foregår betalingen via ChronoPay, som er et nederlandsk firma, verified by Visa, som det heter seg. Skal man tro tilbakemeldinger fra brukere, ser det ut til at servicen også er god dersom det skulle gå galt med en overføring eller være kvalitetsproblemer med en sang.

Hvordan kan så AllOfMP3 selge så billig musikk? For det første er musikk billig i Russland, og en typisk gatepris for en CD-plate ligger på tjue-tredve kroner, som gjør at prisen for et album i elektronisk form ligger på omtrent halvparten av det det gjør i butikken - ganske likt som det gjør her til lands. I tillegg er det litt andre regler der borte for distribusjon av musikk, og ut fra det jeg kjenner til, ser det ut til at artister faktisk får betalt ved gjennom Russlands svar på TONO; ROMS.

Tapte inntekter?

Så til poenget: Faktum er at platebransjen ikke har tapt en krone på at jeg nå har lastet ned 30 album til $42, gitt at jeg i utgangspunktet var en "pirat" og i stedet ville ha brukt deres "konkurrent" - fildelingstjenestene.

For det er mange som har sluttet å kjøpe musikk - dog har jeg inntrykk av at det er fullt mulig å få dem til å betale for den igjen, så lenge prisen er rett. Jeg tror også mange gladelig hadde brukt et par-tre hundrelapper på musikk i måneden dersom de kunne få ti-femten album for den prisen i stedet for to. De aller fleste har en terskel for hvor mye de vil betale, for alle skjønner at ingen er tjent med en situasjon der ingen betaler.

Med AllTunes har jeg fått mulighet til å betale en pris jeg er komfortabel med (for min del hadde jeg sikkert vært komfortabel med det dobbelte også), og det er unektelig langt triveligere å betale for musikken sin og faktisk finne den med en gang, laste ned med "full" hastighet og vite at kvaliteten er bra i stedet for å lete rundt på DC++, Kazaa, BitTorrent, eMule, LimeWire eller hva det nå måtte være og samtidig risikere søksmål fordi man selv er med på å distribuere.

For her kommer nemlig det som kanskje er det viktigste av alt: Ikke én gang etter at jeg installerte AllTunes-programvaren har jeg brukt fildelingstjenster for å finne musikk. Det betyr, i tillegg til at jeg har betalt for musikken, at jeg ikke har delt den videre.

Hvor går din terskel?

Hva burde prisen på et album
ha vært for at platebransjen
skulle ha tjent mest mulig
penger på deg? (Avsluttet)
kr 50,-(41%) 790
kr 25,-(28%) 531
kr 10,-(17%) 324
kr 100,-(13%) 243
kr 200,-(1%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


DRM-problemet har derfor løst seg selv! Rett og slett fordi jeg med et slikt prisnivå ikke lenger har behov for fildelingstjenester. Og siden jeg tross alt har betalt, er det plutselig blitt "min" musikk som jeg ikke bare vil gi bort til hvem som helst.

En annen fordel er at jeg nå har fått 30 album for prisen av det jeg måtte betalt for to album i platebutikken. Derfor har jeg blitt kjent med flere artister, som jeg med stor sannsynlighet kommer til å kjøpe musikk og konsertbilletter av i fremtiden.

Kunne platebransjen rett og slett ha vært tjent med langt billigere nedlastbar musikk - uten begrensninger? Jeg tror neimen ikke at det hadde vært så dumt.

Les også: Farvel til iTunes (kommentar)

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer