Roxio VideoWave Movie Creator

Når noe er vanskelig kan det gjøres enklere ved å bruke tekniske løsninger. Hvis det er snakk om kreative valg er det ikke sikkert at teknikk er den riktige medisinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes mange forsøk på å gjøre oppgaver enklere å løse. Det er i grunnen det teknikk dreier seg om, og det finnes gode løsninger som termostater, automatgir, trykknapper i heiser, automatisk søk på TV-stasjoner osv. osv.

Men det er stadig en del oppgaver som krever et visst talent, noen kunnskaper og litt innsatsvilje. Resultatene blir da også så mye mer interessante.

VideoWave Movie Creator fra Roxio er et program som både lar brukeren gjøre alt manuelt, og selv ta de kreative valgene, og forskjellige automatiske funksjoner som bearbeider råmaterialet og lager en ferdig produksjon basert på forskjellige maler. Programmet er det første "nye" videoredigeringsprogrammet fra Roxio etter oppkjøpet av MGI tidligere i år.

Opphavet til programmet kan følges tilbake til MGI VideoWave som du finner en omtale av her, og automatisk klipping og redigering kommer fra Cinematic, som du kan lese om her. VideoWave Movie Creator er i hovedsak en oppgradering av Cinematic, og er beregnet på ferske brukere.

Opprydding

Vi installerte programmet på den lille e-cuben vi nettopp har testet, koblet til vårt Canon XM-1 DV-kamera og var klar til å overføre video.

Det gikk helt utmerket, og i motsetning til den forrige versjonen detekteres de forskjellige opptakssekvensene automatisk og lagres som separate klipp i arkivfilen. Dessuten stoppet overføringen av seg selv når opptakene var gjort.

Nytt i Movie Creator er at du kan grabbe video rett i MPEG-2 format, som er langt mer beskjedent med hensyn til lagringsplass. Dette krever en rask prosessor, men for en 1,8 Ghz Pentium 4 som sitter i e-cube var det ingen problemer.

Så lang så godt – håndteringen av denne viktige delen av prosessen var en klar forbedring i forhold til MGI VideoWave.

Redigering

Her har du flere valgmuligheter. Du kan velge manuell redigering, som opererer med klippene lagt i rekkefølge. Du kan klippe, trimme og legge inn overganger, men materialet vises ikke som en proporsjonal tidslinje.

image: Roxio VideoWave Movie Creator

Du ser det først bildet i klippet, eventuell overgang og første bilde i neste klipp bortover.
Trimming av klippene synes vi var klønete, og utvalget av overganger kan bare justeres i lengde.
I tillegg har du tekstverktøy og spesialeffekter, som du kan justere totallengden på, men ikke kurven på inn og ut-fading.

Vi trivdes ikke med denne delen av programmet. Den var for lite oversiktlig og langt fra så interaktiv som vi liker.

Automatikk

Her har du to muligheter:

Den ene er CineMagic som klipper og redigerer materialet etter fritt valgt musikk, som en musikkvideo. Du kan bruke wav-filer på harddisken eller importere fra CD.

Den andre er StoryBuilder og er egentlig halvautomatisk, i form av en hjelper (wizard) som tar deg gjennom prosessen trinn for trinn, og gir deg alternativer underveis i henhold til forskjellige maler. Musikk er også inkludert. Detaljene og utførelsen sørger programmet for, mens du lar maskinen holde på i fred.

Vi fôret CineMagic med en 15-minutters video og 6 minutter rolig musikk. Etter en drøy halvtime leverte programmet en ferdig video med myke klipp og overganger som passet bra til stemningen i musikken.

StoryBuilder ledet oss gjennom de forskjellige trinnene i redigeringsprosessen, som er sammenfallende med de hel-manuelle prosessene. Da vi hadde gjort alle valgene, tygget maskinen en god stund på vår 15-minutters video og leverte den med overganger i stedet for klipp. Samtidig ble det lagt på musikk, som var svært monoton. Korte looper med gitarklimpring som repeteres i det uendelige var ikke helt etter vår smak, for å si det pent.

Brenning

Vi brant resultatet på en DVD+RW brenner, men resultatet lot seg bare spille av én gang på vår Samsung DVD-spiller. Etter dette var det ingen apparater som ville spille platen. Hva dette skyldes vet vi ikke, men vi mistenker ikke programmet som synderen i dette tilfellet. Det er vel heller platen eller brenneren som sviktet.

Vår mening

Programmet var stabilt og gjorde jobben sin uten nykker. Men de faller etter vår mening igjennom som manuelt redigeringsverktøy, på grunn av får dårlig interaktivitet og mangelfull storyline.

Den valg-drevne StoryBuilder gjør jobben bare litt enklere, og er ingen snarvei til et godt resultat. Spesielt ikke når det gjelder musikken.

Den automatiske CineMagic-funksjonen kan gi artige resultater. Det blir likevel litt Yatzy over det, det er lett å ende opp med sjanse i stedet for fullt hus…

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!