Roxio VideoWave 5 – del 2

Vi har nå skiftet testPC for å teste brenning av DVD, og denne gangen hadde vi ikke noe maskintrøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi installerte VideoWave 5 på vår Athlon XP 1800+, noe som viste seg å gi et langt mer behagelig arbeidsmiljø. Når det gjelder håndtering av video, så er det ikke mulig å få for mye prosessorkraft, eller diskplass for den saks skyld.

Underveis

Når du skal legge inn overganger og effekter, må du hele tiden trykke Apply-knappen etter hvert inngrep, for at de aktuelle valgene og innstillingen skal ”sitte”. Det tar litt tid hver gang, avhengig av hvor komplisert og hvor lang tid prosesseringen av materialet skal foregå.

Når du så har gjort alt dette, er det tid for å rendre videoen til det aktuelle format. Vi var ute etter DVD, så vi valgte Mpeg-2 som målformat.

Etter kodingen var vi klare for å sette opp DVD-menyen.

Ikke helt komplett

Det er selvfølgelig fritt valg med hensyn til bakgrunnsbilder og typesnitt, og det er et stort utvalg av knapper.

image: Roxio VideoWave 5 – del 2

Montasjen skjer ved dra-og-slipp-metoden, men det er en ting vi savner.

Det er mulig å sette inn kapittelmerker, men det er ingen mulighet til å gi disse en knapp i menyen. Derfor må du enten dele opp programmet i sekvenser som spilles av hver for seg, eller legge inn ”hemmelige” kapitler som du kan hoppe mellom med fjernkontrollen.

Det synes vi er en alvorlig mangel.

Hvilken DVD-brenner?

image: Roxio VideoWave 5 – del 2

Det eneste DVD-formatet som støttes for direkte brenning, er DVD-R. Det kan genereres filer som brennes til DVD+RW i et annet program, men det blir en noe mer omstendelig prosess.
Vi koblet derfor opp vår Pioneer DVR-103, som støttes av alt som finnes av DVD-brenneprogrammer.

Det som tar lengst tid er å klargjøre og prosessere materiale til de riktige formater før selve brenningen starter.

Vårt testprosjekt var på drøyt 15 minutter, størrelsen var i underkant av 1 Gigabyte og det tok i underkant av en halv time å kode og brenne DVD-platen.

Det er akseptabelt.

Kvaliteten?

Vi var rimelig fornøyd med kvaliteten, men den var likevel påtagelig svakere enn rett fra DV-kamera. Det er selvsagt ikke fullt så tydelig på TV, men det er en del klart synlige lurvete kanter i blant.

Programmet kan også brenne VideoCD (ikke Super VideoCD), og MiniDVD, som er DVD på CD.

MiniDVD- formatet lar seg ikke spille på frittstående DVD-spillere, men fungerer på datamaskiner. Et praktisk format til korte produksjoner, på omtrent 20 minutter.

Konklusjon

Programmet har en del fine kvaliteter, men bærer preg av at det er et eldre program som drasser på en del foreldete og noe tungvinte konsepter.

Det er typisk at redigeringsdelen er den beste, her brukes jo stadig de samme konseptene som ved redigering av analogt materiale.

Det er først og fremst ved overføring av DV og opsett av DVD-menyene at vi savner bedre funksjonalitet og flere muligheter.

Programmet oppførte seg også langt mer stabilt på den kraftige PCen.

Men det perfekte DV til DVD-programmet er nok enda ikke laget...

Les første del av testen her