Roxio GoBack Deluxe 3.0

Du har helt sikkert opplevd det. Dokumentet du skulle bruke i møtet ble slettet, eller innholdet ble feilaktig endret. Gjenoppretting har ofte vært en omfattende og problematisk affære.

Og hvem har ikke opplevd råtne programinstallasjoner, virus, drivere og annet som har gjort PCen ustabil? Hadde det ikke vært deilig om du med enkle tastetrykk kunne vært tilbake der du var før elendighetene startet?

Mange løsninger, men ingen gode nok

I løpet av de siste årene har vi sett flere løsninger som har kunnet hjelpe deg med dette. Tidligere har vi omtalt SecondChance fra Powerquest, og System Restore i Windows Me.

Powerquest kuttet ut satsningen på SecondChance etter at System Restore ble inkludert i Windows Me, selv om System Restore både er mer ressurskrevende og gir deg dårligere kontroll over operasjonene. Men System Restore er ikke tilgjengelig for Windows 95/98/2000-brukere, som dermed har måttet ty til andre hjelpemidler.

Kraftig og brukervennlig løsning for alle windowsbrukere

Menyen i GoBack DeLuxe 3.0 har samme utforming som i Easy CD Creator 5
Menyen i GoBack DeLuxe 3.0 har samme utforming som i Easy CD Creator 5 Vis mer

Roxio, programvaredivisjonen i Adaptec, er kanskje mest kjent for sine programmer for CD-brenning (deriblant Easy CD Creator) og for sin rolle i utviklingen av Windows Media Player og RealJukebox. Men selskapet har også andre nyttige programvareløsninger, og en av dem er gjenopprettings-programmet GoBack DeLuxe. Det foreligger nå i versjon 3.0, og støtter både Windows NT og 2000 i tillegg til Windows 9X/Me.

GoBack DeLuxe 3.0 overvåker alle endringene som foretas på harddisken din mens du jobber, og lar deg gjenopprette den til den tilstanden den var på et tidligere tidspunkt, dersom du skulle ønske det.

Hovedbildet for gjenoppretting gir samtidig en fullstendig logg over all aktivitet på PCen.
Hovedbildet for gjenoppretting gir samtidig en fullstendig logg over all aktivitet på PCen. Vis mer

Rent teknisk lager GoBack DeLuxe en virtuell disk hvor alle endringer logges og hvor filer som er endret og slettet tas vare på. Du bestemmer selv hvor stor denne virtuelle disken skal være, og jo større den er, jo flere endringer får GoBack DeLuxe plass til.

Trygt og bekymringsløst

I motsetning til System Restore, lager GoBack DeLuxe gjenopprettingspunkter (System Safe Points) av harddisken din hele tiden, uten inngrep fra deg.

GoBack DeLuxe kan også startes før oppstart av Windows
GoBack DeLuxe kan også startes før oppstart av Windows Vis mer

Du kan enten starte GoBack DeLuxe fra Windows, som et hvilket som helst annet Windows-program, eller under oppstart av PCen. Like før innlastingen av Windows begynner, får du frem et GoBack DeLuxe-bilde som vises i noen sekunder. Trykker du på mellomromstasten i løpet av disse sekundene, får du tilgang til menyen i GoBack DeLuxe. Nå kan du gjenopprette harddisken din slik den var på et tidligere tidspunkt. Dette kan være en nødvendighet i de tilfellene hvor Windows nekter å starte i det hele tatt.

Etter at GoBack DeLuxe har foretatt gjenopprettingen, vil du automatisk få frem en liste over filer som du hadde opprettet eller forandret etter gjenopprettingspunktet, og mulighet til å gjenopprette disse individuelt.

En drøm for administratorer

GoBack DeLuxe 3.0 har flere andre funksjoner som kan være nyttige i mange sammenhenger. En av dem er automatisk gjenoppretting, som er en suveren funksjon for eksempel på skoler og andre steder der mange benytter samme PC. Du kan velge et gjenopprettingspunkt, og be GoBack DeLuxe gjenopprette PCen til denne tilstanden hver gang PCen slås på, eller til fastsatte tidspunkter. På den måten behøver du ikke bekymre deg over at PCene blir klusset med, alle endringer blir midlertidige frem til neste omstart.

Alle revisjoner av en fil kan gjenopprettes ved å høyreklikke på filen i Windows Utforsker
Alle revisjoner av en fil kan gjenopprettes ved å høyreklikke på filen i Windows Utforsker Vis mer

En annen svært nyttig funksjon er Revisions, som integreres i Windows Utforsker. Ved å høyreklikke på en fil, kan du få frem alle revisjonene av den, og kan enkelt gjenopprette filen slik den var på et tidligere tidspunkt. Genialt og enkelt.

I tillegg har GoBack DeLuxe en del avanserte valg, for eksempel kan du velge deg et gjenopprettingspunkt i loggen, og trykke på knappen ”Create GoBack Drive”. Da vil programmet lage nye stasjonsbokstaver i Windows Utforsker, som viser harddisken slik den var på det aktuelle tidspunkt. Deretter kan du enkelt kopiere gamle filer og mapper over til den ”ekte” harddisken din.

Konklusjon

Det hele er meget brukervennlig, og våre erfaringer så langt er nesten udelt positive. Vi kunne tenkt oss muligheten til å navngi gjenopprettingspunktene (snapshotene), men loggen gir deg egentlig all den innformasjonen du trenger. Vi kunne også tenkt oss muligheten til å bestemme hvilke mapper/stasjoner som skal overvåkes, for eksempel er det sjelden vi ønsker å gjenopprette temporære filer generert av Internet Explorer.

Det overrasket oss også at GoBack DeLuxe ikke påvirker maskinytelsen i særlig grad. Programmet legger seg som et lite ikon på systemverktøylinjen i Windows, og jobber i bakgrunnen uten at du behøver å bekymre deg.

Du kan laste ned GoBack DeLuxe 3.0 fra denne siden hos Roxio, og bruke det fritt i 14 dager. Programmet er dessverre ikke i kommersielt salg i Europa enda, men ventes i butikkene på ettersommeren. Prisen vil ligge på rundt 5-600 norske kroner for énbrukerutgaven. Norsk distributør er Inline Technology AS, tlf 23 30 00 00.