Listen over programmer som følger med i pakken er imponerende
Listen over programmer som følger med i pakken er imponerendeVis mer

Roxio Easy CD Creator 5

CD-brennere har for lengst nærmest blitt å regne som standardutstyr i en hver hjemme-PC, og brenneprogramvaren har etter hvert blitt både brukervennlig og funksjonsrik. Easy CD Creator er et vellykket eksempel.

Roxio (datterselskap av Adaptec) er verdens ledende produsent av brenneprogrammer for både PC og Mac. Deres mest populære programpakke for PC er Easy CD Creator, som er levert - i begrenset versjon - med millioner av CD-brennere de siste årene. For rundt tusenlappen har du kunnet kjøpe fullversjonen, og denne har hatt en del ekstra funksjoner som skal gjøre CD-brenning til en morsom og sikker affære.

Gigantisk pakke

Nå er programpakken ute i ny versjon, med flere nye funksjoner og nytt grensesnitt. Easy CD Creator 5 Platinum er sannsynligvis den mest omfattende brenneprogrampakken som er å få kjøpt i dag. En full installasjon vil okkupere ikke mindre enn 220 MB på harddisken din.

Hør bare på hva du får med:

Project Selector hjelper deg med å starte riktig program
Project Selector hjelper deg med å starte riktig program Vis mer

Project Selector
Når du setter en blank CDR/CDRW-plate i brenneren, startes automatisk Project Selector. Dette er en meny/veiviser som lar deg velge hvilken type CD du ønsker å lage. Brukervennlig og lett å forstå.

Easy CD Creator 5
Dette er selve moderapplikasjonen, som lar deg lage alt fra vanlige data-CDer, til MP3- og musikk-CDer. Sistnevnte kan lages fra din samling av WAV, MP3 og WMA-filer. Brukergrensesnittet er forandret, men fortsatt er det bare å dra og slippe filer fra den integrerte filbehandleren til prosjektvinduet. Svært lettvint, men vi savner de mer avanserte innstillingene som du finner i for eksempel Nero Burning ROM. Pluss for god brukervennlighet og oversikt under brenningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grensesnittet i Easy CD Creator 5 er ett av de beste vi har sett i slike programmer. Bare dra mapper og filer fra øverste del av skjermen til nederste, og trykk på "Record"-knappen.
Grensesnittet i Easy CD Creator 5 er ett av de beste vi har sett i slike programmer. Bare dra mapper og filer fra øverste del av skjermen til nederste, og trykk på "Record"-knappen. Vis mer


DirectCD 5
Dette programmet lar deg bruke CDR- og CDRW-plater like lettvint som disketter, og du kan for eksempel bruke Utforskeren til å legge til og slette filer på platen. Du kan også lagre direkte til platen fra hvilket som helst Windows-program. Innholdet kan også komprimeres for å gi plass til enda mer data. Nytt brukergrensesnitt siden sist, og aldri før har du hatt følelsen av å bli holdt så godt i hånden under prosessen.

Med CD Label Creator kan du enkelt lage etiketter og omslag til dine brente CD-plater
Med CD Label Creator kan du enkelt lage etiketter og omslag til dine brente CD-plater Vis mer

CD Label Creator
Når du har brent CDen din, får du spørsmål om du vil lage omslag og etikett ved hjelp av CD Label Creator. Innholdet på CDen kan importeres automatisk, og gjengis som en liste på omslaget. Programmet inneholder en rekke maler for utforming, men du kan også pynte med dine egne digitale bilder og tekst.

Sound Stream
Sound Stream er som en kvern som bearbeider lydfiler eller spor fra CD-plater. Du kan konvertere fra et format til et annet, for eksempel fra MP3 til WAV eller WMA. Under prosessen kan du legge på forskjellige filtre, for eksempel fjerne knitring, legge til ekko eller forandre lydbildet ved hjelp av den innebygde equalizeren. De mest avanserte valgene får du ikke, men mye morsomt kan du likevel få til. Det endelige resultatet kan enten brennes direkte til CD eller lagres på harddisken.

Sound Editor
Dette programmet er tett integrert med Sound Stream, og lar deg foreta mer avansert bearbeiding av WAV-filer.

Take Two
Meget brukervennlig sikkerhetskopiering av hele harddisken eller av enkelte partisjoner, direkte til én eller flere CD-plater. Programmet støtter både FAT/FAT32 og NTFS-partisjoner, og du kan gjenopprette harddisken din fra en oppstartsdiskett. Du kan også gjenopprette en eller flere filer fra CDen(e) gjennom programmet.

VideoImpression gjør det enkelt å sette sammen videoklipp med overganger og andre effekter
VideoImpression gjør det enkelt å sette sammen videoklipp med overganger og andre effekter Vis mer

VideoImpression og Video CD Creator
Disse to programmene henger tett sammen. Video Impression er et enkelt men effektivt videoredigeringsprogram. Du kan sette sammen flere videoklipp (AVI, MPG; MOV med mer), og lage effekfulle overganger og stillbilder mellom opptakene. Deretter kan du lagre den ferdige videoen i AVI eller MPEG1-format på harddisken, eller brenne direkte til CD.

Du kan også velge å overføre videoen til VideoCD Creator, og deretter lage din egen VideoCD som kan avspilles i de fleste DVD-spillere (maks 74 minutter med video og lyd på en CDR-plate).

PhotoRelay
Roxio har lagt ved programmet PhotoRelay fra Arcsoft i Easy CD Creator 5 Platinum. Programmet lager kataloger med bilder som du har liggende på harddisken din, og viser hvert bilde som et lite ikon. PhotoRelay inneholder enkle redigeringsverktøy for digitale bilder. I tillegg kan du lage lysbildeshow og brenne disse til CD, sende bilder med epost, eller publisere disse på nettet. Du kan også lage digitale postkort som du enten kan sende via epost eller til utskrift på skriveren din.

Første fix allerede tilgjengelig

Adaptec slet med en del bugs i versjon 4 av Easy CD Creator. Utvidet funksjonalitet betyr flere potensielle bugs, og versjon 5 har ikke gått fri. Ved første installasjon av programmet fikk vi stadig vekk problemer; alt fra programfeil som ødelagte brenneprosessen, til blåskjermer. Det viste seg derimot å gå langt bedre da vi avinstallerte de andre brenneprogrammene som vi hadde installert på vår test-PC.

Roxio har riktignok allerede lagt ut en oppdatering til versjon 5.01, som kan lastes ned fra denne adressen.

Uansett er pakken fra Roxio imponerende, både med hensyn til funskjonalitet og brukervennlighet. Vi gjennomførte en rekke CD-brenninger uten nevneverdige problemer. Easy CD Creator bruker riktignok noe lang tid på å bearbeide filene før selve brenningen starter (spesielt hvis du brenner mange små filer), men gevinsten er at du svært sjelden vil oppleve at brenningen går ad undas, selv om du ikke har en brenner som benytter ny teknologi som BurnProof eller JustLink.

Easy CD Creator 5 Platinum koster rundt 1.500 kroner inkludert mva. Norsk leverandør er Ravenholm Computing, tlf 23 05 55 00.

Du kan også kjøpe programpakken fra Roxios hjemmeside. Da blir prisen rundt 1.000 kroner, men du må påregne toll på forsendelsen.