RollerMouse Pro

MINITEST: Denne museløsningen skal i følge utviklerne gi færre muskelplager. Vi har prøvekjørt RollerMouse Pro, og her er våre inntrykk.

Alle som har slitt med musesyke og andre belastningsskader som følge av arbeid ved PCen, vet at dette ikke er noe å spøke med. Har man først fått disse plagene, er det ofte kun en radikal forandring i arbeidsstilling som kan forhindre tilbakefall.

Mange har en tendens til å anstrenge musklene, spesielt ved bruk av mus. Man strekker gjerne armen et godt stykke ut fra kroppen, og spenner musklene mer enn hva som strengt tatt er nødvendig. Tidligere har vi testet flere forskjellige løsninger som i følge utviklerne skal være spesielt ergonomisk utformet, for eksempel VerticalMouse, som forhindrer vridning i underarmen. Vi glemmer heller ikke den norskutviklede Anir-musen fra Animax, som styres ved å holde i en stake, akkurat som på en joystick.

Noe helt annet

RollerMouse Pro er imidlertid et ganske annerledes konsept, der "musen" egentlig er en stang som ligger mellom håndleddene, nedenfor selve tastaturet.Stangen kan skyves horisontalt og rulles vertikalt, og på den måten styres musepekeren rundt på skjermen. Et trykk på stangen er det samme som et klikk på venstre museknapp, men for full funksjonalitet ligger det både knapper og rullehjul nedenfor.

Dette fører til at du ikke behøver å flytte armen når du skal bruke musen, og I følge Contour Design, som er norsk distributør, betyr dette at færre muskelgrupper belastes. På begge sider av stang og knapper sitter myke håndleddsstøtter, noe som også er med på å gi en mer avslappet arbeidsstilling.

Oppfinnelsen er slett ikke ny - vi har tidligere sett lignende løsninger der en vanlig mus med kule har blitt satt i et adapter, med forbindelse til navigasjonsstangen. RollerMouse Pro er imidlertid "helstøpt" og er en forbedret utgave av RollerMouse (blant annet med lengre stang), som har vært på markedet siden 2001.

Enkel installasjon

Løsningen består av selve musen og et brett som kneppes fast i denne. Oppå brettet legger du tastaturet, og så er det bare å plugge ledningen i en ledig USB-port (PS/2-overgang følger også med). Ingen driverinstallasjon er nødvendig, og det følger heller ikke med noen drivere. Det er imidlertid mulig å programmere knappene ved å sette en bryter på undersiden i en spesiell posisjon.

De to grå knappene til høyre og venstre for rullehjulet svarer til høyre og venstre museknapp. Nederst er en knapp som utfører "dobbelklikk". Over sitter to svarte knapper. Den venstre knappen aktiverer autoscroll (samme som å klikke på rullehjulet) og høyre knapp er en såkalt click-lock (låsing av venstre museknapp, til for eksempel dra&slipp-funksjonalitet). Vis mer


Våre inntrykk

Vi har prøvekjørt løsningen de siste ukene og begynner etter hvert å bli fortrolig med den. Nå er undertegnede blant de heldige som ikke har opplevd museplager, men det er helt klart meget behagelig å kunne styre musen nesten uten å løfte håndleddet fra "skrivestillingen". Den beste kontrollen får vi imidlertid først når vi flytter hånden ned og bruker langfingrene til å styre stangen - og tommelen til knappene. Da får vi imidlertid ikke brukt den innebygde håndleddsstøtten.

I starten reagerte vi på at stangen var overfølsom, noe som gjorde det vanskelig med presise bevegelser. Vi opplevde også at musepekeren kunne "danse" over skjermen når vi brukte touch-metoden, fordi genserermet kom borti stangen. Vi endte opp med å justere pekerhastigheten i kontrollpanelet i Windows. Det hjalp på kontrollen, men "dansingen" ble vi ikke helt kvitt.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på herligheten er ca 2.500 kroner inkl mva. Det synes vi er en stiv pris, sett i forhold til funksjonaliteten, men det er muligens en god investering for deg som har opplevd daglige muskelsmerter som følge av musebruk.

Mer informasjon om produktet fås hos Contour Design AS.

Les også: Smart ergonomisk mus