Røde Podcaster - proffmik med USB

Podcasting og annen publisering av hørbare innslag kan være så mangt. Skal det gjøres med overbevisning trenger du ikke bare meninger, men også en mikrofon som fanger opp stemmen på en overbevisende måte. Vi har sjekket ut Røde Podcaster.

Navnet Røde er kjent for de som driver med lyd. Til tross for det svært norrøne navnet finner du firmaet på andre siden av jorda - i Australia av alle steder. Produkter fra Australia er ikke noe resten av verden oversvømmes av, men de har skapt seg et solid navn i lydbransjen som produsent av kvalitetsmikrofoner til en overkommelig pris.

Mikrofoner finnes i alle prisklasser, og da mener vi alle. Du kan en sjelden gang finne klassiske mikrofoner fra før krigen som har priser som knapt egner seg på trykk, og du kan glatt spandere mange titusener på proffe rørdrevne kondensatormikrofoner. Kvalitetsmikrofoner får man fra drøyt tusenlappen og oppover, og her har det etter hvert dukket opp svært mange leverandører - Røde er en av disse. Eller du kan kjøpe mikrofon med kabel hos Clas Ohlson som koster under hundrelappen, inkludert kabel som koster mer hvis du kjøper den separat.

Kvaliteten varierer tilsvarende, du får omtrent hva du betaler for.

Øret er spesielt følsom for stemme, siden dette er den lyden vi alle kjenner best. Derfor er det viktig å spandere litt hvis du har ambisjoner om å låte bra på opptak.

Men det er ikke nok med bare en god mikrofon. Du må også ha en mikrofonforsterker og et kurant lydkort eller USB/FireWire-løsning, som er av tilsvarende kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Podcaster - proffmik med USB


Da havner man fort opp i ubehagelige summer og mye kabelsurr, men Røde har gjort det både enklere og rimeligere med sin Podcaster.

Alt i ett

Den mest brukte opptaksmaskinen for lyd er i dag en PC. Disse har som kjent inn og utganger for lyd av varierende kvalitet og kobles med små minijack-kontakter. Spesielt inngangen er lite fleksibel, og fungerer ikke sammen med fra kvalitetsmikrofoner. De krever spenning (fantommating) og en annen følsomhet for signalet.

For å unngå hele denne problematikken har Røde bygget inn forforsterker og A/D-konverter samt USB-driver i selve mikrofonen - og døpt hele pakka for Podcaster. I tillegg har de også lagt inn en utgang for hodetelefon, slik at du unngår hele lyd-delen i PCen.

Selve mikrofonen bygger på en velprøvd og anerkjent mikrofon - Røde Broadcaster.

Røde Podcaster - proffmik med USB


Røde Podcaster - proffmik med USB


Du bare plugger inn USB-kabelen i mikrofon og PC, så er du klar på få strakser. Den bruker de integrerte driverne som ligger i Windows XP eller OS X, så du slipper å installere noe som helst.

I bruk

Vi monterte mikrofonen på et gulvstativ med galge, og det krever at man passer på balansen. Mikrofonen er tung, den veier 610 gram, og krever et solid stativ.

Tilkobling både til Mac og PC var akkurat like rett fram som forventet, driver ble installert automatisk på begge platformer (og på samme maskin).

Vi kunne tenkt oss en mulighet for å stille litt høyere nivå på signalet ut fra mikronen, for å kunne håndtere de lavmælte. Slik den er stilt har du mulighet for å bruke hele dynamikkområdet uten overstyring, og dette gir en god margin før overstyring. Det vil derimot ikke alltid gi det beste signal/støyforholdet.

Mikrofonen låter utmerket, med fylde og karakter som passer et bredt utvalg av stemmer. En innebygd heving i diskantområdet ved 10 kHz øker tydeligheten uten å forandre karakteren.

Utgangen til hodetelefon - som altså fungerer som en generell lydutgang fra PC/Mac'en - er på minijack og her er det volumkontroll, signalet er dessuten mer enn kraftig nok.

Podcast-tjenester

Brukere av Røde Podcast har tilgang til en web-tjeneste med hosting av webcasts/podcasts - dette finner du mer info om her.

Her finner du også noen videoer som viser mikrofonen i bruk samt flere praktiske tips om mikrofonbruk.

Komplette tekniske spesifikasjoner finner du her

Konklusjon

Har du ambisjoner når det gjelder opptak av tale bør du sjekke ut Røde Podcaster. Norsk distributør er Norsk Musikk Distribusjon som kan opplyse om nærmeste forhandler.

Prisen ligger på 2295 kroner.