Ristende mus fra Logitech

TEST: Den velkjente datatilbehørprodusenten Logitech lanserte nylig to ganske uvanlige musmodeller. Det spesielle er at de inneholder en force feedback-teknologi som gjør nettsurfingen mer…realistisk? Vi har testet vidunderet.

Optiske mus er på moten. Microsoft har hatt sine modeller på markedet en stund, og høstet mange lovord for dem. Nå er det Logitechs tur, og dette selskapet lanserte også sine optiske produkter for ikke lenge siden. Nå har de imidlertid kommet med enda en variant – optiske mus med iFeel-teknologi.

iFeel er enkelt og greit force feedback, selv om Logitech ikke vil kalle disse musene det. Det er fordi selskapet lanserte en annen Force Feedback-mus i fjor, og de nye musene bygger på en ny teknologi lisensiert fra Immersion Technologies.

Logitech har to mus som bruker denne teknologien. iFeel Mouse, som er den enkle varianten med tre knapper og et hjul, og iFeel MouseMan, som har et mer strømlinjeformet design og en ekstra knapp på siden. Begge har den tidligere nevnte optiske sensoren, som gir bedre presisjon og som heller ikke trenger å bli renset.

Komfort og presisjon

Det viktigste med en mus er hvor komfortabel den er å bruke. Undertegnede har lenge sverget til Microsofts produkter, nettopp fordi jeg oppfattet Logitechs mus som ubehagelige. Dette har det vært delte meninger om i redaksjonen, men de nye musene er i alle fall i denne skribentens øyne mer behagelige å bruke enn forgjengerne.

Begge musene føles svært solide. Knappene og hjulet gir glimrende respons. Den minste modellen (iFeel Mouse) har en nokså klassisk utforming som ikke skiller seg noe særlig fra andre produkter vi er vant til. Musen passer for høyre- og venstrehendte, og de to knappene er store og behagelige. I midten sitter selvfølgelig hjulet, som også er en tredje knapp.

Storebroren, iFeel MouseMan, er større og mer avlang. Sammenlignet mer Microsoft IntelliMouse Explorer er den mer komfortabel. Vi merket blant annet at det er mindre belastning på høyre del av håndflaten. Knappene på denne musen er noe smalere, så det kan muligens være plagsomt for folk med store hender. I tillegg er det en knapp plassert på venstre siden av musen, men vi savner egentlig en knapp til, slik Microsoft har på noen av sine mus. På toppen av dette har Logitech-logoen på musen et behagelig blått bakgrunnslys.

Når det gjelder selve bruken er det svært lite å klage på. Alle som har brukt en optisk mus, vet at dette er en glimrende teknologi. Det eneste problemet er at sensoren ikke klarer å følge med ved svært raske bevegelser. Dette problemet er imidlertid lite relevant ved vanlig bruk.

Ristefunksjonene

Så var det musenes hovedattraksjon – iFeel-teknologien. Formålet med ristefunksjonaliteten er i hovedsak å gjøre daglige oppgaver lettere, f.eks. nettsurfing. Musen reagerer på diverse objekter på skjermen som ikoner, mapper, menyvalg eller filer. Det som skjer, er at du kjenner at det rister i det du beveger pekeren over de aktuelle objektene. Den medfølgende programvaren lar deg stille inn mange aspekter ved ristingen: Hva musen skal reagere på, hvor kraftig ristingen skal være og ikke minst hvordan den skal kjennes.

Vi synes iFeel-funksjonen er morsom. Synes du det blir plagsomt, er det bare å skru den ned eller velge en annen modus. Det blir på mange måter lettere å bevege pekeren rundt på skjermen eller finne en bortgjemt Internett-link. Men spørsmålet er om du virkelig ønsker å betale ekstra for å kjenne litt risting mens du jobber.

Ristefunksjonen passer kanskje bedre til spill, men foreløpig er det svært få som støtter denne teknologien. Færre enn 10 spill har støtte for iFeel per i dag, og det mest kjente er nok Soldier of Fortune.

Konklusjon

Logitech har levert to meget solide mus som er komfortable, solide og stilige og som også rister. Er du ikke interessert i iFeel-teknologien, kan du alltid kjøpe de samme musene uten force feedback, men hvis en ristende mus er akkurat det du trenger her i livet, er disse to det absolutt beste valget.