Risikabelt å kjøpe brukte spill

Du risikerer at bruktspillet aldri kan spilles. Produktaktivering og Steam har skylden.

DEN LILLE SKRIFTEN: Vi kjøpte Metro 2033 brukt til PC, men leste ikke denne lille skriften. Her står det blant annet "You must activate this product via the Internet". Dermed fikk vi heller ikke spilt det. Legg også merke til Steam-logoen til høyre, som kunne avslørt problemet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DEN LILLE SKRIFTEN: Vi kjøpte Metro 2033 brukt til PC, men leste ikke denne lille skriften. Her står det blant annet "You must activate this product via the Internet". Dermed fikk vi heller ikke spilt det. Legg også merke til Steam-logoen til høyre, som kunne avslørt problemet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes stort sett bare to dedikerte spillkjeder i Norge: Game og Gamestop. Og begge selger bruktspill. Men går du inn i en av kjedene for å spørre etter brukte PC-spill, blir svaret det samme:

– Det har vi sluttet å selge.

Grunnen er nettbasert produktaktivering. Svært mange PC-spill krever at man skriver inn spillets unike produktkode på nettsider eller spilltjenester som Steam. Og har denne koden blitt skrevet inn tidligere, får du ikke spilt. Ettersom brukte PC-spill jo gjerne har blitt spilt tidligere, risikerer du dermed å kjøpe noe du aldri får brukt.

Problemet omfatter også konsollspill, til for eksempel Xbox 360 og Playstation 3. Her har spillprodusentene begynt med aktivering av såkalte "nett-pass" ("online pass"), som kreves for å få tilgang på spillenes flerspiller-modus. Er spillet brukt, og spillets unike kode skrevet inn tidligere, risikerer du å kun få tilgang på enspiller-delen.

Dette bør du også sjekke før du kjøper: Spillbutikkene selger gratisspill

FREMTIDEN: Redaktør Jon Cato Lorentzen i Spill.no tror vi snart er ferdige med fysiske spill. Og bøker. Og musikk. Og filmer.  Foto: Privat
FREMTIDEN: Redaktør Jon Cato Lorentzen i Spill.no tror vi snart er ferdige med fysiske spill. Og bøker. Og musikk. Og filmer. Foto: Privat Vis mer


Tjener ikke penger

– Man kan si det sånn at du i mange tilfeller egentlig bare kjøper en lisens til å spille spillet, som du knytter til din nettidentitet. Den fysiske platen har ikke lenger noen betydning, forklarer redaktør Jon Cato Lorentzen i Spill.no til DinSide.

Ettersom lisensen er bundet til din nettidentitet for evig og alltid, kan den heller ikke selges videre. På samme måte som du ikke kan videreselge en app du har kjøpt på mobilen din.

Og grunnen kan du sikkert tenke deg til selv: Spillmakerne tjener ingen penger på bruktsalg. Det gjør bare spillets forrige eier, og eventuelt butikken som selger spillet for han.

– Spillutgiverne mener de taper veldig mye penger på bruktspill. Og for PC-spill har det mer med å forhindre piratkopiering å gjøre, sier Lorentzen.

Les den lille skriften

Selv om butikkene har sluttet å selge brukte PC-spill, selges de fortsatt blant annet på nett. Og selv om ikke problemet er like stort for brukte konsollspill, har mange av dem sperrer som gjør at du ikke får brukt flerspiller-biten.

Sistnevnte kan løses ved å kjøpe et nytt nett-pass på spillenes nettsider. Da får du en ny kode du kan skrive inn for å låse opp hele spillet, og dette koster typisk under hundrelappen. Dette er altså en sum du må legge til på toppen av bruktprisen.

Sikler du på Playstation Vita?

AUDA: Denne beskjeden fikk vi da vi forsøkte å installere en brukt utgave av Metro 2033. Spillet hadde allerede blitt aktivert på Steam, og dermed fikk vi ikke spille det.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AUDA: Denne beskjeden fikk vi da vi forsøkte å installere en brukt utgave av Metro 2033. Spillet hadde allerede blitt aktivert på Steam, og dermed fikk vi ikke spille det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Men har du kjøpt et brukt PC-spill som nekter å installere, står du fast. Eneste mulighet er å kjøpe spillet splitter nytt, om du vil holde deg på lovens riktige side. Derfor bør du ha øynene med deg neste gang du sikler på et bruktspill.

– Det er som regel en advarsel godt skjult i en lang tekst på baksiden av coveret, tipser Lorentzen.

Du kan selvfølgelig også spørre selgeren selv. Om han hevder at det ikke er et problem, og det senere viser seg å være det, kan du slå kjøps- eller forbrukerkjøpsloven i bordet og si at kjøpet ble gjort på feil premisser. Dermed må han godta retur.

Film, bøker, musikk

– Hva synes du selv om at det har blitt vanskeligere å kjøpe brukte spill?

– Jeg tror det er en uunngåelig konsekvens av at vi beveger oss mot en heldigital fremtid, svarer Spill.no-redaktøren.

– Dette er ikke noe som bare skjer i spillbransjen. Også i film-, musikk- og bokbransjen opplever vi en digitalisering som gjør at man ikke lenger kjøper et produkt, men tilgang til produktet. Salg av fysisk spill fases sakte, men sikkert, ut, så problemstillingen vil etterhvert forsvinne av seg selv. Snart finnes det ikke lenger fysiske varer man kan kjøpe eller selge brukt.

Derfor er Windows Phone 7 en super spillplattform

Har du hatt slike problemer? Hva synes du om utviklingen? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer