Rippeprogram med høyere lydnivå for wavfiler

Kjære datadoktoren!

Jeg har en hjemmeside med en del lovlige midifiler som bakgrunnsmusikk. Tenkte kanskje at jeg skulle bruke noen sang- og musikkfiler også, etter avtale med Tono.

Jeg har rippeprogrammet Easy CD-DA Extractor. Lydstyrken på wavfilene med sang og musikk fra dette programmet, 24 kbps (kan ikke være tyngre), blir imidlertid for svak i forhold til midifilene. (1 midifil vedlagt).

Kjenner du til et annet rippeprogram som kan lage wavfiler med høyere lydnivå?

Takk for svar!

Vennlig hilsen,
Irene.

Datadoktoren svarer

Hei,

For det første er det ugreit med automatisk bakgrunnsmusikk på hjemmesider, spesielt MIDI-filer. I kontrollpanelet på alle PCer er det en egen innstilling for MIDI-volum og du aner ikke hva den kan stå på hos de som kommer inn på siden din. MIDI-lyd fra PCens innebygde lydkort brukes faktisk svært sjelden, så det er en sjanse for at den spaken enten står på fullt – eller kanskje er slått helt av (mute).

Det verste er imdlertid når den står på fullt, og de som kommer til hjemmesiden din plutselig får ørene blåst ut. Ikke noe godt førsteinntrykk...

En annen ting er at MIDI-lyd ofte låter mindre vakkert, for å si det mildt, på mange PCer.

Derfor er mitt råd at du heller overlater til dine besøkende å velge selv om de vil høre på musikken du har lagt opp eller ikke, ved at de aktivt må klikke på en play-knapp. Da er de i hvertfall litt forberedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du ripper musikk, uansett hvilket program du velger, får du det lydnivået innspillingen kan og skal ha på en CD, det gjøres ikke noe med lyd-dataene som påvirker volumet.

Du kan ikke gjøre selve lyden høyere uten å komprimere dynamikken i musikkfilen med et redigeringsprogram - og det bør du ikke gjøre! Da låter det kanskje ok på ett lyttenivå, men ikke på alle andre, og jo høyere man spiller av jo dårligere blir det. Det aller meste av musikk som produseres i dag er allerede komprimert så mye som produsenten og artisten kan leve med.

Det riktige er at den som spiller av musikken ganske enkelt skrur opp volumet på avspillingsanlegget til hun får musikken så høyt eller lavt hun ønsker å ha den.

Når det gjelder lydfiler og Tono så er det fullt mulig. Her er hva det koster i følge Tonos tariff:

7. Bakgrunnsmusikk på ikke-kommersielle hjemmesider: 12% av omsetningen, dog minst Kr 100,- pr måned for inntil 10 minutter musikk, deretter Kr 1000,- pr påbegynt time pr måned. Vederlaget omfatter tilgjengeliggjøring på ett nettsted.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar