To enkle og effektive programmer for deg som ønsker å gjøre hele CD-samlingen om til musikkfiler.
To enkle og effektive programmer for deg som ønsker å gjøre hele CD-samlingen om til musikkfiler.Vis mer

Ripp CD-ene effektivt med disse to programmene

På tide å pakke bort platene?

Salget av CD-er har omtrent stoppet helt opp, takket være streamingløsninger som gir deg tilgang til millioner av låter på nær sagt alt av ny elektronikk. Derfor er det ikke sikkert at ditt neste musikkanlegg har CD-spiller, på samme måte som stadig færre nye datamaskiner leveres med optisk drev.

Men mange av oss sitter fortsatt med svære private CD-samlinger, og får oss ikke helt til å pakke dem bort. Personlig har jeg mye rart i samlingen som ikke finnes på streamingtjenesten jeg benytter (Spotify), og jeg ønsker fortsatt enkel tilgang til denne musikken.

Hva er da mer naturlig enn å digitalisere samlingen mens man ennå har en PC med optisk drev? Her er to gratisprogrammer som gjør jobben til en lek:

Les også: Dette programmet finner ut hva sangen som spilles heter

Audiograbber

Ripp CD-ene effektivt med disse to programmene


Audiograbber er et program som har vært på markedet i mange år, og selv om det er år og dag siden versjon 1.83 ble lansert, vedlikeholdes det fortsatt av utviklerne. Sett inn CD i drevet, trykk på FreeDB-knappen, og informasjon og artist, låter, årstall og genre fylles ut automatisk. Programmet lar deg rippe CDene dine til WAV, WMA, Ogg Vorbis, MP3 og andre musikkformater. Vi testet med MP3 og Ogg Vorbis, og kan bekrefte at hastigheten fortsatt imponerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet har også andre fine egenskaper, for eksempel kan du komprimere inn-lyd (fra mic og line-in) til MP3 på direkten, for eksempel fra mikrofon, kassettbånd eller platespillere. Du kan også konvertere WAV-filer til forskjellige formater.

Audiograbber fungerer i alle aktuelle Windows-versjoner, og selv på svært beskjeden maskinvare. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet på denne siden. Du vil også finne en plugin for MP3, og språkfiler som gir deg Audiograbber i norsk språkdrakt.

Programmet kan trygt anbefales til alle som har planer om å konvertere CD- og LP-samlingen sin til MP3 eller et annet digitalt komprimert format.

CDex Portable

Ripp CD-ene effektivt med disse to programmene


Hvis du ønsker et program som du kan ta med deg og kjøre fra en minneplugg, er CDex et godt alternativ til Audiograbber. Det er også foretrukket av mange audiofile, som hevder at CDex sørger for optimal kvalitet på de komprimerte lydfilene.

Programmet støtter både lossy og lossless formater, og spesielt sistnevnte er viktig for mange som er opptatt av å bevar mest mulig av lydbildet i filene.

Også her er det bare å sette i CD-en, oppslag mot MusicBrainz og FreeDB skjer automatisk, og så må du trykke på en av knappene til høyre. Her kan du kopiere spor for spor til WAV-format (ukomprimert), konvertere/komprimere spor for spor, eller angi start og stopp manuelt.

I motsetning til Audiograbber behøver du ikke å installere kodek manuelt for å komprimere musikk til MP3-format, det er bare å huke av for dette under utpakking av programmet.

Selv om det er en såkalt portabel app, trenger den ikke nødvendigvis ligge på en minneplugg. Den kan fint ligge i en mappe på harddisken, og kjøres derfra.

Du kan laste ned CDex Portable fra PortableApps.com.

Les også: MediaMonkey er "alt" en musikkentusiast trenger