Rio-saken: 1- 0 ved pause

Dommeren har revurdert saken, og MP3-spilleren Rio kan likevel legges ut for salg. Men saken er ikke løst av den grunn, og det er duket for svært viktige rettslige oppgjør i tiden fremover.

Ett av kjernepunktene i saken er om Rio bryter loven om serie-kopiering. RIAA (opptaksindustriens organisasjon) påstår at denne loven, som tillater en forbruker å lage en kopi for eget bruk, er nødt til å brytes for at Rio skal fungere.

Først må CD’en kopieres og kodes til MP3. Deretter må den kopieres over til flash-minnet i Rio. Altså foregår det seriell kopiering og lovbruddet er et faktum.

Diamond påberoper seg et unntak som gjelder generelt datautstyr. Loven om seriekopiering til hjemmebruk gjelder bare utstyr som er laget spesielt for musikkopptak, som DAT-spillere. CD-brennere faller utenfor lovens rammer siden de ikke er laget bare for musikk, men er generelt datautstyr.

RIAA påstår at dette ikke er tilfelle, siden Rio er en enhet som bare kan brukes til å spille av MP3, som må være en kopi av musikkdata. At det brukes andre ord enn ”kopiering” forandrer ikke på realiteten i saken.

Diamond påberoper seg å støtte den ”lille” artisten, uten internasjonale plateselskaper i ryggen. Ved hjelp av internett og MP3 kan musikerene markedsføre sin musikk over nettet, nesten gratis. De behøver ikke havne i plateselskapene sin klamme, komersielle favn.

At Diamond vil kunne tjene millioner av dollar på Rio er selvfølgelig noe annet….

Artikkelen fortsetter under annonsen

Realitetene er likevel at MP3 og Internett gavner de små uavhengige, og snylter på de store, organiserte og fete. Det er et visst innslag av Robin Hood i denne saken, det kommer vi ikke forbi. Spørsmålet er om vi er villige til å gamble på at de ”rike” ikke taper mer enn de tåler og at de ”fattige” faktisk vinner på dette.

Det står nemlig alltid nye skurker klar til å snylte på de kreatives arbeide. Spørsmålet er om dette skal bli Diamond, Samsung og de andre store produsentene eller om det er mediagigantene som skal beholde grepet.