Ringe gratis med mobilen?

IP-telefoni kan enkelt beskrives som telefoni via Internett. Det som er lokkematen er ikke en bedre tjeneste, men lavere pris. Tjenestene krever at du har bredbånd av en eller annen art.

Den vanligste løsningen er å plugge en vanlig telefon i et IP-adapter som deretter kobles i bredbåndskontakten. Da trenger du ikke PC i det hele tatt. Andre løsninger krever at du har PC, og at du kobler telefonen til denne. Dataprogrammer som simulerer telefon på skjermen finnes også. Egne IP-telefoner finnes, men er ikke så utbredt.

Selskapet NextIT var tidlig ute med å kombinere mobiltelefoni og IP-telefoni. Dermed trenger du bare én telefon og ett nummer. Når trådløst nettverk er tilgjengelig brukes Internett automatisk, og du kan blant annet ringe gratis til fasttelefoner. Når dette ikke er tilgjengelig, brukes vanlig GSM-nett.

Svært mange av oss oppholder oss mesteparten av tiden innenfor såkalte IP-soner, der trådløst nettverk er tilgjengelig.

Du trenger først og fremst en telefon som støtter trådløst nettverk for å benytte deg av tjenesten fra NextIT. Dette er i dag ofte litt dyrere telefoner. I tillegg trenger du et abonnement, og et såkalt aksesspunkt som du enten kobler rett i bredbåndskontakten eller ruteren. Alt kommer ferdig konfigurert. Adapteren kan du koble til hvor som helst i verden, og faktisk da oppnå å ringe gratis hjem.

NextIT får snart konkurranse, for det er flere som har sett potensialet. Blant annet har aktøren Telio planer om å lansere en lignende løsning for privatmarkedet på nyåret. Dette vil legge større press på aktørene i mobilmarkedet, og dermed være med på å drive prisene på mobiltelefoni ytterligere nedover.

Den omtalte løsningen koster 99 kr i måneden, og da ringer du gratis til fasttelefoner så lenge Internett brukes. Til mobil er det mer normale takster, fra 59 øre til en krone avhengig av hvilket nett du ringer til. Det er altså en løsning som kan være spesieltt gunstig for dem som først og fremst ringer til fasttelefoner.

Tilbake