Med noen bokser på størrelse med et litt gammeldags modem og helt vanlige telefoner, kan du eliminere telefonregningen. Foto: Torvald Kvamme
Med noen bokser på størrelse med et litt gammeldags modem og helt vanlige telefoner, kan du eliminere telefonregningen. Foto: Torvald KvammeVis mer

Ring internasjonalt via Internett

LAS VEGAS (Dinside Data): Det amerikanske selskapet Multi-Tech Systems Inc. har utviklet et system som gjør at du kan bruke Internett til telefoni med vanlige telefoner i begge ender. Det betyr at telefonkostnadene mellom f.eks. Norge og USA kan reduseres dramatisk.

En av standene på Comdex inviterer forbipasserende til å ringe hjem via Internett, helt gratis. Det måtte selvsagt prøves, og kvaliteten var helt upåklagelig. Litt bittert selvsagt etter å ha brukt nærmere 10 dollar et par timer før på en vanlig telefonautomat.

Årets Comdex er som nevnt i andre artikler herfra en skueplass for ny teknologi som benytter Internett på en eller annen måte. Akkurat denne løsningen er litt spesiell, siden den knytter sammen vanlige analoge telefoner med Internett.

Slik virker det

Prinsippet bak denne løsningen er egentlig ganske enkelt: For å benytte dette til vanlig telefoni, trenger du to bokser (f.eks. en på hovedkontoret og en på filialen i USA eller en hjemme og en hos en onkel i Amerika).

Når boksene er på plass, kan du løfte av røret på din vanlige telefon og slå nummeret. Det som skjer da, er at boksen i din ende kobler opp på Internett (hvis du ikke allerede var oppkoblet), og kaller opp boksen i den andre enden. Telefonen vil ringe på vanlig måte, og dere kan starte samtalen. Prinsippet er derfor at Internett bare brukes som bærer for signalene.

Boksen i den ene enden kan også kobles til en såkalt PBX (hussentral) som gjør at samtalene viderekobles til det vanlige telefonnettet.

Det at boksen kan kobles til en PBX, betyr også at bedrifter som f.eks. selger laks fra Norge til f.eks. USA kan kutte telefonkostnadene dramatisk. Da kan selskapet i Norge ha en boks som kobles mot en boks sentralt plassert i USA som igjen er koblet til en PBX. På denne måten slipper selskapet unna med vanlig rikstakst i USA, og det er atskillig billigere enn vanlig telefoni fra Norge til USA direkte.

Siden det er nødvendig med svært rask oppkobling til Internett, vil dette systemet kun være praktisk på ISDN eller bedre tilknytninger.

Mest for bedrifter

Prisen er litt stiv for vanlige forbrukere ennå (ca. 1.700 dollar pr. boks), men for bedrifter som ringer mye til utenlandskontorene sine, vil denne investeringen være spart inn på noen ganske få telefonregninger. Men i løpet av neste år vil det sannsynligvis dukke opp lignende produkter med en betydelig lavere pris. Multi-Tech er pionerer i dette markedet, og da blir prisen høy for de første produktene.

Multi-Tech satser derfor på bedriftene i første omgang. Siden produktet ble lansert for noen måneder siden, er det solgt flere hundre bokser, og det sier litt om hva markedet her i USA tror om denne løsningen.

Litt juks på Comdex

Oppringningen jeg gjorde fra Las Vegas til Norge hadde like god kvalitet som vanlig telefoni. Men etter å ha pratet med David Kong som demonstrerer produktet for messedeltagere, viser det seg at boks nummer to ikke er lenger unna enn i Minneapolis. Denne boksen kobler så telefonsamtalen videre til det vanlige telefonnettet via en PBX.

Demonstrasjonen er likevel god. Hvis systemet fungerer så knirkefritt via Internett ut fra verdens neststørste datamasse (som har en enorm trafikk på messedagene) vil det sannsynligvis også fungere bra til vanlig bruk når trafikken ikke er alt for stor på nettet.

Andre saker fra Comdex