Øverst ser du en "naken" RIMM-modul. Den nederste har en metallplate som fungerer som en kjøleribbe. Foto: Samsung
Øverst ser du en "naken" RIMM-modul. Den nederste har en metallplate som fungerer som en kjøleribbe. Foto: SamsungVis mer

RIMMene kommer

Snart vil Intel erstatte SDRAM med Rambus DRAM i nye PCer med Pentium III. Samsung har allerede modulene klare og det er RIMMer ikke DIMMer som vil benyttes i din neste PC.

Direct Rambus DRAM eller Direct RDRAM er fremtidens minne. Nå som Intel virkelig satser på denne typen minne, har ikke konkurrentene mye å stille opp.

Konkurrentene på kort sikt er PC133 SDRAM som er en raskere utgave av dagens PC100 SDRAM og DDR SDRAM (DDR betyr Double Data Rate). Spesielt DDR SDRAM har egenskaper som virkelig kan konkurrere med Rambus.

Ligner på DIMMer

En RIMM er en slags DIMM med påmonterte Direct RDRAM-komponenter i stedet for SDRAM. Størrelsen er omtrent den samme, men organiseringen av kontaktene og styrehakkene er helt annerledels. Det er fordi det ikke skal være mulig å sette feil modul i feil hovedkort.

Resultatet av dette er at det ikke er mulig å lage hybride hovedkort som støtter begge deler uten å benytte dobbelt sett med RAM-sokler.

Høyere integrasjon og lavere spenning

De gode gamle EDO-RAM-moduler benyttet i all hovedsak 5 volt spenning. SDRAM-modulene reduserte spenningen til 3,3 volt og RIMMene vil kreve 2,5 volt.

Høyere integrasjon og lavere spenning er en trend som vi ser i alle komponenter. En 450 MHz Pentium III-prosesor går på 2 volt mens 500 MHz-utgaven bare går på 1,8 volt. Lavere spenning baner veien for høyere klokkefrekvens.

400 eller 800 MHz?

Direct RDRAM er ofte omtalt som 800 MHz SDRAM. Det er ikke riktig. Frekvensen er bare 400 MHz, men den benytter samme teknikk som AGP 2X og DDR SDRAM - den kan nemlig sende to ganger pr. klokkesyklus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Buss eller sportsbil?

SDRAM har meget lav forsinkelse, men smal båndbredde i forhold til Direct RDRAM. Du kan sammenligne SDRAM med en sportsbil. Den har lynrask akselerasjon og kommer meget fort frem, men den må ta mange turer for å ta med alle. Direct RDRAM eller Rambus er som en buss (bokstavelig talt). Den er treg i starten og tar seg god tid, men når den kommer frem slipper den å snu for å hente flere.

Resultatet er at SDRAM er best på enkle og sporadiske oppgaver, mens Rambus er best på de store tunge arbeidskrevende oppgavene med store datamengder. Rambus krever også en meget rask prosessor for å håndtere alle passasjerene samtidig når de kommer frem.

Kommer til høsten

Til høsten vil Intel lansere nye utgaver av Pentium III-prosessoren og tilhørende brikkesett (i820). Dette brikkesettet vil øke busshastigheten til 133 MHz og kreve Direct RDRAM. Det går også rykter om en ny utgave av 440BX-brikkesettet som vi bruker i dag (440BX2?). Det skal bruke de rimeligere PC133 SDRAM-modulene i en overgangsfase.

Samsung leverer allerede nå RIMMer med opp til 128MB-kapasitet. Moduler med ECC er også klare. Til høsten kommer 256MB-modulene og til neste år vil vi se 512MB-moduler.