Rimelig og god MP3/CD-spiller

Markedet for bærbare MP3-spillere har økt betraktelig den siste tiden. Likevel har mange vegret seg for å kjøpe slike spillere. Minneteknologien har vært for dyr, og operasjonene for tungvinte.

Et minnekort til 800 kroner har gjerne ikke plass til mer enn 45 minutter med musikk, og operasjonen med å overføre MP3-filene til minnekortet er gjerne både tidkrevende og tungvint.

Sannsynligvis den beste løsningen per i dag

Derfor er det mange som har etterlyst løsninger som kan lese brente CD-plater. Dette er en utrolig rimelig løsning – en plate på 650 MB gir plass til 10-12 timer med musikk i god MP3-kvalitet, og koster gjerne mindre enn en femmer. CD-brennere begynner etter hvert nærmest å bli standardutstyr til PCen; og Philips og andre har også lansert stasjonære CD-brennere tilknyttet musikkanlegget.

Da vi testet Philips sin bærbare MP3/CD-spiller Expanium for et par uker siden, var vår største innvendingen prisen – 2.990 kroner. Siden den gang har vi fått henvendelser fra flere små importfirmaer som har kunnet tilby langt rimeligere løsninger.

Rimelig og god MP3/CD-spiller

Ett av dem er selskapet Softy IT. Deres bærbare MP3-spiller koster en tusenlapp mindre enn Expanium, selv om den har flere funksjoner. Derfor var vi svært spente da vi gikk i gang med testingen.

Spilleren er omtrent like stor som en vanlig bærbar CD-spiller, og veier omtrent det samme (250 gram). Den har et noe anonymt ytre, utførelsen er i plast – lakkert i sølv metallic. Den ser kanskje litt billig ut når vi går den nærmere i sømmene..

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjært barn har mange navn

Vi hadde litt problemer med å finne ut hva spilleren egentlig heter. Fra Softy IT fikk vi opplyst at den heter "MP3 Superstar". På lokket står det "MP3 music". I brukermanualen står det "MP3&CD Player", og et par steder står det også "CD&MP3 player". Dette høres kanskje noe tvilsomt ut, men spilleren viste seg likevel å ha gode spesifikasjoner. Den leveres blant annet med oppladbare batterier som standard, og i tillegg til å spille MP3-filer, har den også opptaksfunksjon for tale (500 sekunder). Du må da bruke ekstern mikrofon, som ikke følger med i pakken.

For øvrig får du med et par enkle ørepropper, strømadapter og kabler for tilkobling til stereoen i stua. Du får også med en praktisk vattert tøypose som beskytter spilleren når du for eksempel har den i lomma sammen med nøkler og lignende.

Rimelig og god MP3/CD-spiller

Endelig spoling i MP3-filer

Spilleren har de samme funksjonene som vi fant på Expanium, som repetisjon, programmering, og skifte av spor. Gledelig var det å se at denne spilleren har spolefunksjon, noe vi har savnet i andre MP3-spillere vi har testet.

Vi likte også at den reagerer raskt når du trykker på knappene. I likhet med konkurrenten fra Philips, viser denne bare nummeret på sporet i displayet, og ikke tittelen. Det blir fort litt uoversiktlig når du har bortimot 180 sanger på en CD…

Vi hadde ingen problemer med vår brente CDR-plate. Spilleren avgir omtrent ingen støy, og kan ristes kraftig uten at du vil oppleve hakking i lyden. Du kan selvsagt bruke spilleren til vanlige musikk-CDer også, men da fungerer ikke anti-shock funksjonen (1 MB buffring) like bra.

Det var litt skuffende å oppleve at den ikke spiller overskrivbare CD-plater (CDRW), og CD-plater som er blitt brent i flere omganger (multisession). Når CDR-plater likevel er så rimelige, ser vi ikke på dette som noe særlig stort problem.

Lydkvalitet med potensiale

Lyden var ikke den aller beste med de medfølgende øreproppene, derfor kan det være en god idé å anskaffe seg et par som f. eks gir deg bedre bass. Med våre egne øreklokker fra Philips, som koster et par hundrelapper, var det bare å lene seg tilbake i setet på bussen og nyte et fyldig og godt lydbilde. Spilleren har for øvrig fem forskjellige EQ-innstillinger for lydbildet.

I tabellen under har vi summert fordelene ved spilleren fra Philips mot MP3 Superstar:

Rimelig og god MP3/CD-spiller


Hvis du ikke er opptatt av at spilleren skal kunne lese CDRW-plater og plater som er brent i flere omganger, har vi ingen problemer med å anbefale MP3 Superstar. Hvis du kobler spilleren til stereanlegget eller med andre øreklokker/propper, er vi overbevist om at du blir like fornøyd med denne spilleren.

Norsk importør er Softy IT i Kristiansand, og du kan bestille spilleren på denne adressen. Prisen er 1.950 kroner inkludert moms, og Softy IT har en leveringstid på 3-4 dager.