Rimelig digital speilrefleks fra Canon

Rimelig digital speilrefleks fra Canon

Canon lanserer nå et ekte digitalt speilreflekskamera, EOS- D30 med en pris langt under tidligere modeller med denne kvaliteten. En av hovedfordelene er at du kan bruke objektiver for vanlige EOS-kameraer.

Publisert

Dette er ikke det første speilreflekskameraet fra Canon, tidligere modeller omfatter EOS D2000 og EOS D6000. Men dette er svært dyre kameraer, og EOS-D30 blir et alternativ for de som ønsker seg noe som gir flere muligheter enn vanlige digitale kameraer.

EOS-D30 er likevel fortsatt et godt stykke unna det store konsumentmarkedet. En komplett løsning vil koste nær 40.000 kroner inkl. mva. Et kamera som ligner er Nikon D1 som har blitt en braksuksess blant pressefotografer og andre med krevende behov. Også dette kamerat koster rundt 40.000 kroner.

Canon EOS-D30 byr på nesten alle fordelene til vanlige speilreflekskameraer. Det er snakk om kontroll over fokusering, blenderåpning og lukkertid, men også mye automatikk. Dessuten gir dette kameraet stor frihet i bruk av ulike objektiver.

Teknologien til EOS-D30 baserer seg på en 3,25 millioner pikslers CMOS-sensor og et RGB-filter. Maksimal oppløsning er 2160 x 1440 piksler. Kameraet har en 1,8"-skjerm for å vise både bilder og egenskaper ved bildet, slik som lukkertid, blenderåpning og fargekvalitet.

Tradisjonelt har CMOS-brikker hatt mye dårligere bildekvalitet enn CCD-brikker som er mest vanlig i digitale kameraer. Dette gjelder spesielt dynamisk omfang og støy, noe Canon har forsøkt å løse med et avansert filter som er bygget inn i kameraet. Blant fordelene til CMOS er at brikkene er betydelig mindre strømkrevende, og de er dessuten billigere å produsere, noe Canon har benyttet til å lage en mye større brikke.

Kameraet har tre-punkts fokus som kan stilles helt eller delvis manuelt. Dessuten er det en rekke forhåndsprogrammer for ulike fotoforhold. Kameraet er også det første EOS-kameraet som innfører en ny teknologi for å styre blitz-styrken, E-TTL, hvor lysforholdene måles gjennom linsen.

Lukkertiden strekker seg fra 30 sekunder til 1/4000 sekunder, og i tillegg er det manuelt styrt lukkertid (eng. bulb). Mellomlagring i kameraet gir mulighet for å ta opp til åtte bilder i serie med en hastighet på tre bilder per sekund. Akkurat dette er ikke imponerende sammenlignet med vanlige kameraer for negativ-film, men likevel bra når det gjelder digitale kameraer generelt.

EOS-D30 benytter CompactFlash-kort til lagring, og har ved høyeste oppløsning plass til 12 bilder på det 16 MB-kortet som følger med. Ønsker du ekstra lagringsplass, er det nå tilgjengelig kort med opp til 128 MB minne, eller du kan satse på IBMs MicroDrive med 340 MB.

Det oppladbare batteriet som følger med skal være av det kraftige slaget, og kan brukes for opp til 540 bilder, ifølge Canon. Likevel skal det ikke ta mer enn ca. 1,5 time å lade.

Mister vidvinkeleffekt

Kombinasjonen av vanlige speilrefleksobjektiver og en CMOS-sensor som er litt mindre enn negativlinsen i et filmkamera, gjør at brennvidden blir ganget opp med 1,6. Dette betyr at dyre vidvinkelobjektiver gir betydelig mindre vidvinkeleffekt (24 mm blir ca. 38 mm) , mens du får betydelig kraftigere forstørrelse ved bruk av telelinser.

Kameraet skal det være det aller minste som finnes i verden i dag av sitt slag, men er likevel betydelig større enn de fleste digitale kameraer vi har blitt vant til de siste par årene. EOS-D30 skal også være solid, med et indre skall i stål, og et ytre skall i spesialutviklet plastikk. Vekten er 750 gram pluss linse, batteri og lagringskort. Ferdig til fotografering vil hele kameraet veie rundt 1,5 kg, noe som er en merkbar tyngde.

Kameraet vil komme på markedet i september, og har en anbefalt pris på ca. 25.000 kroner pluss mva. Og da trenger du i tillegg objektiver, blitz, fotobag osv., så dette blir nok ikke noen billig affære!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer