Rimax CDR820

Rimax CDR820 er bare helt utrolig rask. Med 8X-brenning blir CD-brenningen så effektiv at det nesten er moro å se på progresjonslinjen mens den bykser fremover.

Rimax CDR820
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Merket Rimax er kanskje ikke særlig kjent, og er laget av den norske distributøren Optical Storage. Rimax er egentlig en Sanyo-brenner, men siden Sanyo lanserer sine produkter i OEM-kanalen først, er det den som selges nå.

LES OGSÅ:

Først i verden?

Forrige uke testet vi den første brenneren med 4X CD-RW. Denne uken tester vi den aller første 8X-brenneren. Både Verbatim og Plextor har annonsert lignende brennere, men bare Rimax kan levere i dag.

Dette forspranget skyldes at Sanyo er den eneste produsenten i verden som lager de avanserte laserpicupene som er nødvendig for 8X. Vi har også grunn til å tro at Verbatims 8X-brenner kommer fra Sanyo.

Vanvittig rask

Du kan formelig høre på lyden når den brenner at det går raskt unna. Alle funksjoner går dobbelt så fort, fra selve brenningen til skriving av TOC (table of contents) på slutten av CDen.

Mange CD-brennere har hatt problemer med de raskeste hastighetene, men vår ordinære 200MHz-maskin med Intel Pentium MMX-prosessor hadde ingen problemer med å holde følge med brenneren.

Programmet vi tester med, Adaptec Easy CD Creator Deluxe, viser løpende statusen på hurtigbufferen. Kapasiteten var aldri under 98%. Det er bra med tanke på at hurtigbufferen på 2 MB ikke har kapasitet til mer enn litt under to sekunder med data. Likevel anbefaler vi ikke at du ser en DVD-film eller gjør andre krevende ting i bakgrunnen mens du brenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny type CD-R-plater

Vanlige CD-R-plater er ikke i stand til å brennes på 8X. Moderne brennere er i stand til å lese ut produsentens navn og modellnummer fra platen. Vi testet 8X-hastigheten med plater fra Philips.

Philips er en av de få produsentene som leverer 8X-media. Det er litt merkelig siden Philips selv ikke vil levere raskere brennere enn 2X i overskuelig fremtid. Andre produsenter som Verbatim, TDK, Mitsui, Sony, Maxell, Ricoh og Fuji kommer raskt etter i desember og januar. Vi tipper at nesten alle CD-R-plater støtter 8X i mars.

Prisen er litt høyere i dag, men forventes å utlignes i løpet av kort tid. Det er ingen problemer å bruke 8X-plater i tregere brennere. De støtter 1X, 2X, 4X, 6X og 8X-hastighet.

Vi prøvde å brenne en av våre vanlige testplater på 8X. Men CD-brenneren var for smart, og satte automatisk ned hastigheten til 4X. Våre billige MEGADATA CDer fungerer utmerket på 4X, men er gullfarget og 8X-media er foreløpig sølvfarget. Andre typer media vil kunne fungere på 6X, men ikke 8X.

CD-brenneren inneholder en liste over godkjent media for de forskjellige hastighetene. Det kan derfor være lurt å oppgradere den innebygde programvaren (firmware) med faste mellomrom, for å kunne ta nye plater i bruk etterhvert som de kommer på markedet.

Leser med 20X

En CD-brenner som leser med 20X hadde vært en nyhet for bare kort tid siden. Rimax-brenneren kommer fint opp i 20X på slutten av platen. Den følger en jevn kurve fra 9-10X på begynnelsen og opp til 20X helt på slutten.

Sammenlignet med Yamaha som har 16X, ligger den under helt til Yamaha flater ut (se grafen). Rimax er derfor litt tregere enn Yamaha i praksis, siden de aller fleste CD-platene bare er halvfulle. Aksesstiden er omtrent lik på de to brennerne.

Vi hadde også problemer med å få brenneren til å rippe musikk-CDen vår. Ved å lure rippe-programmet til å tro at den hadde ATAPI-grensesnitt og ikke SCSI, leste den en og en melodi før den stoppet.

Hadde den leste hele platen, ville det tatt ca. 20 minutter. Brenneren er faktisk dobbelt så rask til å skrive en musikk-CD som den er til å lese en. Vi anbefaler derfor en vanlig CD-ROM-leser (eller DVD) i tillegg til brenneren.

Programvare

Rimax leveres i dag med Nero CD Mastering programvare. Nero skal vi komme tilbake til i en senere omtale. For å ha det beste sammenligningsgrunnlaget, tester vi alltid brenningen med Adaptec CD Creator Deluxe. Versjon 3.5a hadde ingen problemer med å identifisere Rimax.

Vi sitter igjen med et inntrykk av at Rimax ikke er spesielt kresen på programvaren, men fungerer med det meste.

Forrige uke testet vi den perfekte brenneren. Denne uken har vi testet en som er dobbelt så rask. Rimax er for deg som skal produsere mange CD-R-plater i en fart og ikke har bruk for CD-RW. Rimax er også den dyreste CD-brenneren vi har testet hittil.