Riktig nettverkskabel mellom to PCer

Dagens spørsmål

Jeg har to PCer hjemme. Den ene har et gammelt 3Com-nettverkskort med to uttak. Det ene ser ut som en antennekontakt og det andre ligner på en telefonplugg. På den nye PCen min er det bare et uttak som ligner på en telefonplugg. Tallet 10/100 er oppført ved siden av kontakten. Hva slags kabel trenger jeg for å koble dem sammen?

Lars

Vi svarer:

Det bør gå fint å koble disse to PCene sammen. Den gamle PCen din benytter et såkalt combo-kort. Det betyr at det både har en BNC-kontakt for tynn ethernet, som benytter en coax-kabel fra PC til PC, og den andre telefonlignende pluggen, og det er denne du skal bruke. Den kalles også for modulplugg eller RJ-45 og kobles til en såkalt tvunnet parkabel (eng. twisted pair). Selve kabelen bør i dag støtte kategori 5 eller bedre.

Nettverkskortet i din nye PC er sannsynligvis et moderne kort, som støtter hastigheter på både 100 og 10 Mbit. Når du kobler dette sammen med det gamle kortet i den andre PCen, vil det automatisk velge den laveste hastigheten på 10 Mbps.

Vanligvis når du kobler sammen et nettverk med tvunnet parkabel, benytter du en HUB. Det er en liten boks som alle PCene kobles til. En HUB koster fra ca. 500 kroner og oppover. I ditt tilfelle kan du klare deg uten en HUB siden du bare har to PCer. Da går du i butikken og kjøper en krysset kategori 5-kabel. En vanlig nettverkskabel er ikke krysset og er beregnet på kobling mellom en PC og en HUB. En slik kabel vil ikke virke for deg.

Flere spørsmål og svar