RiksTV med Sagem-mottaker

Vi har satt opp den nye mottakeren fra Sagem, koblet til en enkel bordantenne og testet.

Publisert
Sist oppdatert
Du får et glimrende bilde hvis TVen din klarer å levere.


All informasjonen om RiksTV og det nye digitale bakkenettet har skapt mye røre. Selv mange som regner seg som teknisk ganske oppegående har blitt forvirret av alle hjelpsomme innspill i forskjellige media.

Nå har vi lånt en boks, det er flere tilgjengelige og denne er fra Sagem, for å sjekke ut hvor vanskelig dette er. Vi har også fått tak i en liten 179-kroners bordantenne med innebygd signalforsterker fra Clas Ohlson.

To av kollegene, bosatt på henholdsvis Fjellhamar og Jessheim, fikk ikke tilstrekkelig signal til å motta RiksTV med denne løsningen. En takantenne er eneste mulighet for å få godt nok signal. Vi testet i utkanten av Høybråten mot Grorud-siden, der vi tidligere har mottatt signal fra det digitale bakkenettet under testperioden. Vi fikk også inn de gamle analoge sendingene i forsåvidt akseptabel kvalitet på vår reiseTV med tilhørende antenne.

RiksTV med Sagem-mottaker


Vi har ikke noe abonnementskort, så hva vi får sett begrenser seg til det som er gratis og ikke avhengig av noe slags kort. Det betyr at vi ikke får sett TV2, siden dette forutsetter et kort. Selv om abonnementet er gratis så er signalet kryptert, det er slik TV2 vil ha det og da fikk de det slik. De kunne ikke vente til de skal bli betal-kanal en gang i framtiden.

Grønn på Digital-TV? Digital-TV på minibudsjett

Oppkobling

RiksTV med Sagem-mottaker


Selve boksen er liten og nett, enda mindre enn den minste boksen fra kabelTV-leverandøren Get. Den har ekstern strømforsyning som plugges rett i kontakten, du må derfor sørge for at du har plass til hele "klumpen" der du plugger den inn.

Tilkobling til antennesignal og viderekobling til en annen enhet sitter på den ene enden, mens tilkoblingene til TVen sitter på den andre. Det er 3 forskjellige alternativer:

  • SCART for analog tilkobling av vanlig TV-signal (SD)

  • RGB(komponent) for tilkobling av analog SD og HD-signal

  • HDMI for digital tilkobling av SD eller HD TV-signal pluss digital lyd.

Det er også stereo analoge lydutganger pluss SPDIF på phonokontakt for tilkobling til surroundanlegg.

RiksTV med Sagem-mottaker


Disse tilkoblingene dekker alle normale behov, med HDMI blir også kablingen optimal for de alle med flat-TV som støtter full HD eller er HD-ready.

Innstilling av boksen

Boksen brukte noen få minutter etter påslag på å våkne. Vi hadde med vilje ikke koblet til antennen, derfor kom dette bildet opp:

RiksTV med Sagem-mottaker


Etter at vi hadde koblet til Clas Ohlson-antennen tok det bare et par strakser så kom det bilde på skjermen, men ikke lyd.

RiksTV med Sagem-mottaker


En liten tur innom menyen på TV-apparatet for å endre lydinnstillingen fra analog til auto på HDMI ordnet dette, og dermed var alt i den skjønneste orden. Det var altså ikke Sagem-boksen, men vår TV som var feil stilt inn.

Menysystemet er ikke mer komplisert enn det man har på en moderne TV, og alt er på norsk.

Her ser du de viktigste sidene i menysystemet

I bruk

RiksTV med dekoder er ikke annerledes å bruke enn en annen dekoder. Sammenligner man med bruk av antenne og analog TV så er den største forskjellen i betjeningen at man må forholde seg til to fjernkontroller. I hvert fall når man skal slå av og på.

Skifte av kanaler er ikke lynraskt, men akseptabelt. Det tok uansett 2.1 sekund å skifte mellom kanalene. Dette er midt på treet, andre løsninger kan være både tregere og litt raskere, dessuten kan det variere en god del. Vår lille Get-dekoder kan være lynrask og skifte kanal på 1 sekund, eller treg og bruke 4-5 sekunder, mens den store med PVR er raskere og mer konsistent.

Men den hyggeligste forskjellen er at bildekvaliteten er LANGT bedre enn analogt TV med antenne. Det er skarpere, roligere og generelt mer stabilt. Hvis du ikke ser forskjell er TVen din moden for utskifting og du bør muligens ta en tur innom optikeren i samme slengen.

På vanlig avstand, som for de fleste er 2-3 meter, så ser du alt du vil se hvis TVen din er 37 tommer eller mindre. Du ser hvert fjon på hodene og kan glede deg over alt et herransikt har å by på av porer og skjeggstubber...

RiksTV med Sagem-mottaker


HD TV kommer først virkelig til sin rett fra 50 tommer og samme sitteavstand, ellers skal man være usedvanlig skarpsynt for å se særlig forskjell. Dessuten kreves det mye av materialet. Det er ikke alltid det er mye av bildet som faktisk er i fokus.

Men HD fra RiksTV vil vi uansett ikke se mye til i nær framtid. Selv når det gamle nettet slukkes og kapasiteten øker vil det sannsynligvis bli prioritert et større antall ordinære kanaler framfor mange HD-kanaler. Kapasiteten i bakkenettet vil uansett være vesentlig lavere enn satellitt og kabelTV.

Hva med tekstTV?

Til tross for at tekstTV får denne skribent til å minnes hjemmedatamaskiner fra tidlig 80-tall (Commodore VIC-20, Sinclair Spectrum osv.) så er det visstnok 2,2 millioner jevnlige brukere av dette mediet.

Selv om digitalTV ikke sender signaler på samme måte som analog, så emuleres dette slik at brukerne fremdeles kan bla seg gjennom tekstsidene. Men dette gjøres av dekoderen i boksen, så selv om du har en avansert TV med stort minne for tekstTV-sider, så hjelper det ikke. TVen din fungerer nå bare som en monitor, og alle avanserte egenskaper blir forbikoblet.

Så tekstTV fungerer, men du må bruke fjernkontrollen til Sagem-dekoderen, og vente på at det blar og blar og blar og blar og blar og blar...og d-e-r kom siden ja! (Nevnte vi at undertegnede ikke er noen tekstTV entusiast? :-))

Konklusjon

Sagem-boksen fungerer utmerket, du får et glimrende bilde hvis TVen din klarer å levere. Tilkoblingene passer til alle kurante TV-apparater og hjemmekinoanlegg. Det eneste som ikke var helt topp var håndteringen av tekstTV, som var treg.

Men vi ser fram til større utvalg av dekoderløsninger. Vi venter på en boks med opptaksfunksjon, PC-løsninger både for stasjonære mediaCenter PCer og bærbare er også interessant.

Men skal du bare ha TV er boksen fra Sagem helt utmerket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer