Ricoh MP9120DP-A CD-RW/DVD kombidrev

Ricoh har hatt sitt første generasjons kombidrev på markedet en god stund. Nå kommer oppfølgeren MP9120DP-A, med vesentlig bedre spesifikasjoner.

Ricoh MP9120DP-A CD-RW/DVD kombidrev
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Det første kombinasjonsdrevet, MP9060A, testet vi i mai i fjor og ble ganske fornøyd med resultatet. Du kan fremdeles lese denne testen her.
Selve konseptet ved er det samme i den nye modellen MP9120DP-A, det er i prinsippet bare ytelsen som er forbedret - og det ganske betraktelig.

LES OGSÅ:

Den forrige modellen var en 6x4x24x4 mens den nye er en 12x10x32x8. Det vil si at brennehastigheten er doblet, CD-RW er 2,5 ganger raskere, lesehastigheten er 1,5 ganger raskere og DVD-lesehastigheten er også doblet.
Dessuten er listeprisen på MP9120DP-A litt lavere enn den var på MP9060A da denne ble introdusert.

Smart løsning

Å kombinere en rask CD-RW-brenner med DVD er for mange en glimrende kombiløsning. Særlig for de som enda ikke har kjøpt seg CD-brenner.
Mange kompakte PCer har heller ikke plass til mer enn to 5.25-tommers enheter, så det er ikke praktisk mulig å ha både CD-ROM, CD-brenner og DVD-spiller i samme kabinett. Dessuten er det ofte problematisk å koble til så mange enheter.

Ricoh sitt kombidrev er derfor optimalt både for de som har plassproblemer og for de som vil ha den enkleste og mest elegante løsningen.

Ikke billigere

Prismessig er det ikke så mye å hente. Du kommer ut omtrent med det samme utlegget, siden det faktisk er mulig å kjøpe både en CD-RW-brenner og en separat DVD-ROM-leser, med samme ytelse som MP9120DP-A, til omtrent den samme prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bruk

Lesehastigheten steg jevnt til 4958 KB/sekund på våre målinger. Gjennomsnittet ble 3546 KB/sekund, noe som er helt i toppsjiktet. Her ble den bare passert av Yamaha sin 2100E med 40x lesehastighet og slått helt på målstreken av Plextor sine PX-W1210TA/S (IDE og SCSI) med 32x lesehastighet.

Brennehastigheten ligger også i toppsjiktet, den brukte bare 6 minutter og 50 sekunder på brenning av en CD-R med vår 648 MB testfil.

På CD-RW brukte den 8 minutter og 5 sekunder, som er helt i toppen, få skunder etter vinnerne.
Som DVD-leser klarte den 8616 KB/sekund i snitt på våre målinger, et resultat som er helt glimrende for en 8x leser.

Ricoh har dessuten tatt i bruk sin egen JustLink teknologi, som i prinsippet gjør det samme som BurnProof - en CD blir ikke ødelagt hvis brenneren ikke får nok data - "buffer underrun". Det som skjer er at brenneren stopper brenningen kontrollert når det er i ferd med å gå tomt, og finner tilbake og fortsetter når det kommer nye data.

I følge Ricoh lager JustLink enda mindre mikroskopiske gap i kontinuiteten på mønsteret på CD-R platen enn BurnProof.

Vi har riktignok ikke opplevd å få buffer underrun uansett det siste året, bortsett fra når vi har provosert det fram ved å lesse ned PCen med testkjøring under brenning. Men hvis du insisterer på å bruke PCen til å gjøre mange ting samtidig som du brenner, er JustLink/BurnProof et fint sikkerhetsnett.

Lesevansker

Det som forbauset oss, var at den ikke klarte å lese vår ikke avsluttede multisession CD-R, som er full av MP3-filer i mange kataloger. Denne platen lar seg faktisk lese av alle andre CD-enheter på huset, gamle som nye, store og små. Men i Ricoh-drevet bare snurret den evig, den kom aldri opp som lesbar.

Nå med DVD-programvare

Vi ble forbauset over at den forrige modellen ikke hadde noen programvare for visning av DVD-filmer med i pakken. Her har det heldigvis skjedd forandringer, og nå finner vi en CD med både brennerprogrammene Nero 5 og InCD (UDF pakkeskriving for CD-R/RW) og WinDVD.

I tillegg ligger brukermanualene på CD, både som HTML og Acrobat filer. De finnes i flere språk, men ikke på norsk eller annet skandinavisk språk.

Vår mening

Selve konseptet er bra, ytelsen er bra, prisen er grei. Det eneste denne løsningen ikke klarer er å brenne CD-plater samtidig som du ser på DVD, og det er i grunnen vår eneste innvending.

Listeprisen er 3.290 kroner inkludert mva

Norsk distributør er Storewell