Ricoh MP 9060A CD-RW/DVD kombidrev

En CD-brenner som også er DVD-leser høres ut som en meget praktisk sak. Hvis du allerede har en vanlig CD-ROM og lurer på om du skal kjøpe DVD eller CD-RW først, har du nå et Ole Brumm-alternativ. Bortsett fra kakestykket, selvfølgelig.

Ricoh MP 9060A CD-RW/DVD kombidrev
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Den ordinære CD-ROM-leseren er på vei ut av markedet og blir erstattet av DVD-ROM-lesere. For å være komplett rustet til å håndtere de mest brukte CD-lignende formater trenger du da to drev, en CD-brenner og en DVD-ROM-leser. Men Ricoh har kombinert begge i en enhet, i samme prisklasse som en CD-brenner.

LES OGSÅ:

Siden de fleste allerede har en CD-ROM er dette en glimrende oppgradering, som kan fungere sammen med den eksisterende leseren, eller erstatte denne hvis du har plassproblemer.

Meget allsidig leser

Vi testet først hvordan enheten oppførte seg som leser. På vanlige CD-plater og CD-R kom den faktisk opp i litt over den spesifiserte ytelsen helt på slutten. Den leste også begge typer media med lik ytelse, som steg svært jevnt og pent utover platen.

MusikkCDer rippet den med en stabil hastighet på 8x, som ble oppnådd allerede på første spor. Dette er ikke ekstraordinært, men helt kurant.

Ved lesing av DVD-plater klarte den også å overgå spesifikasjonen på 4x så vidt det var, men dette har ingen praktisk betydning for avspilling av DVD-filmer.

Ingen DVD-programvare

Vi var først overrasket over at det ikke fantes noe avspillingsprogram i pakken. CD-platen med programvare inneholder det utmerkede brenneprogrammet Nero og InCD for bruk av CD-RW som ”diskett” og mye dokumentasjon. Men under menyen for DVD fant vi bare et lite program som kunne sette hvilken region som skulle brukes, men dette ville vi helst klart oss uten…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Importøren hadde også blitt litt overrasket over manglede avspillingsprogram, men fortalte at Ricoh hadde erfart at kundene ville ha det slik. Det finner vi litt merkelig, men heldigvis leveres de fleste PCer eller nye grafikkort i dag med avspillingsprogram for DVD. Hvis du ikke har dette på maskinen din trenger du antagelig å oppgradere grafikkortet eller PCen uansett.

Avspilling av DVD med de avspillingsprogrammene vi hadde, både PowerDVD og WinDVD, fungerte utmerket. Den store hurtigbufferen på 2 MB hjelper til med å redusere hakking i bildestrømmen, som mange PCbrukere har klaget på hos andre DVD-spillere, som typisk bare har 512 KB bufferminne..

Utmerket brenner

MP 9060A setter ingen rekorder som brenner, siden den bare er spesifisert til 6x. Det fungerer i praksis helt utmerket for de fleste, siden forskjellen ikke er så stor når det ikke brennes helt fulle CD-R. Vår erfaring er at det i hvert fall ikke er vanlig å brenne fulle data-CDer.

Ricoh MP 9060A CD-RW/DVD kombidrev

Ricoh bruker for øvrig en egenutviklet pickup-modul, som har to laserdioder. Den ene opererer med en bølgelengde på 780 nanometer og håndterer CD-R/RW og CD-ROM. Den andre dioden opererer med en bølgelengde på 650 nm og tar seg av DVD-avspilling.

Konklusjon

Dette er en glimrende kombinasjon, et svært allsidig produkt til en grei pris. Den gir ikke topp ytelse på noe område, men fungerte stabilt og fint under vår test. Den er foreløpig alene på markedet om å tilby både DVD og CD-RW-funksjoner, så hvis du vurderer å anskaffe både en CD-brenner og en DVD-spiller, så anbefaler vi at du seriøst vurderer en Ricoh MP 9060A.