Ricoh DVD+RW brenner

Enda en DVD-brenner har dukket opp på testbenken, denne gang MP5120A-DP fra Ricoh. Vi reagerte umiddelbart på utseendet.

Det er ikke alltid lett å forstå hva som skjer i markedet. For eksempel at en ledende produsent lanserer sitt banebrytende produkt først etter at en annen aktør i det samme markedet har lansert det identiske produktet under eget navn.

Årsaken kan selvsagt være så enkel som at det ligger penger bak. For noen annen grunn kan ikke vi se.

Uansett så er denne DVD+RW-brenneren fra Ricoh ”ekte vare”. Den er utviklet og produsert av Ricoh og selges som en Ricoh-modell.

Den støtter både DVD+RW og vanlig CD-R/CD-RW, skriver DVD+RW med 2,4x hastighet, CD-RW med 10x og CD-R med 12x.

Lesing av DVD foregår med max 8x og lesing av CD-R med max 32x.

En allsidig og kompetent enhet, som dekker de fleste behov for generell datalagring og håndtering av formater for distribusjon av media.

Sett forfra er det forskjell, men det er det hele...
Sett forfra er det forskjell, men det er det hele... Vis mer

Men dette er den samme brenneren som HP har levert noen uker allerede, det er bare fronten som er forskjellig. Det er også delvis litt annet utvalg programvare med, men funksjonaliteten er den samme.

I bruk

Programvarepakken består av tre programmver fra InterVideo: WinProducer videoredigering, WinCoder for overføring av analog og digital video (krever tilleggskort) og WinDVD for avspilling av DVD.

I tillegg kommer et generelt CD/DVD brennprogram og systemprogramvare som gjør det mulig å bruke DVD+RW platene som et generelt flyttbart lagringsmedium. Da kan du skrive og lese data på samme måte som om platen var en harddisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt finner vi det samme programmet som følger med HP sin utgave av denne brenneren – MyDVD fra Sonic. Dette programmet lar deg lage DVD-plater for videospilleren, med enkle dra-og-slipp metoder. Det fungerer etter prinsippet ”en videosnutt per knapp i menyen”, så noe sofistikert videogram blir det ikke ut av det. Derimot kan du lage praktiske album av video og stillbilder, med kommentarer.

For mer avansert redigering har Sonic programverktøy i flere prisklasser, det neste trinnet på stigen er DVDit! som nå er kommet i versjon 2.5 og støtter DVD+RW.

Installasjonen av alle programmene var uproblematisk bortsett fra WinCoder og Producer, som nektet. Det gikk imidlertid greit så snart vi hadde koblet brenneren til EIDE-kontrolleren på hovedkortet i stedet for Promise ATA-100 kontrolleren som vi vanligvis bruker til å teste langringsenheter.

Vi testet på to Pentium III PCer, med henholdsvis Windows 2000 og Windows XP Professional. På pakken til brenneren står det at WinCoder/Producer ikke er kompatible med Windows XP, men vi hadde ingen problemer på vår testPC.

Kompatibel?

Vi har ikke opplevd video på DVD+RW som 100% kompatibelt med de andre DVD-spillerne vi har testet. Både frittstående DVD-maskiner og eldre DVD-ROM-stasjoner i PCer har hatt problemer, mens nyere drev takler platene helt greit.

DVD-R, som støttes av Pioneer og Panasonic-drev som vi har testet, har vi erfart som mer kompatibelt med det utstyret vi tester på. Men har vil selvsagt resultatene variere.
DVD+RW er i hver fall det eneste overskrivbare formatet som er i nærheten av universell kompatibilitet.

Konklusjon

Brenneren er rask både på brenning og lesing, har et svært fleksibelt bruksområde, og representerer en standard som har et stort potensiale.

DVD+RW er likevel ikke en helt moden produktfamilie, men det ville vært sensasjonelt siden de bare har vært tilgjengelig i noen få uker. Vi har tro på formatet, men vil vel ikke ubetinget rope ’løp og kjøp’ riktig ennå til alle potensielle brukergrupper.

Men hvis de aktuelle DVD-spillere og -lesere du skal bruke er av ny dato og kompatible, så er det ikke noen grunn til å nøle.

Ricoh distribueres av Storewellsom oppgir prisen til 6 790 kroner eks mva for brenneren. Prisen på DVD+RW-plater oppgis til 163 kroner eks mva pr.stk.

Andre artikler om overskrivbar DVD:

Sammenligning av skrive/leseytelse
HP dvd100i DVD+RW på testbenken
HP dvd100i DVD+RW
Pioneer DVR-A0r DVD-R/RW brenner
Philips lanserer DVD-opptaker