Ricoh CD-RW MP7120A-DP

Nå har også Ricoh lansert sin 12/10/32X-brenner, i skarp konkurranse med Plextor. Her ble det kniving om tetplassen.

Ricoh CD-RW MP7120A-DP
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Dette er den nest raskeste brenneren vi har testet. Den er naturlig nok ikke fullt så rask som Yamaha sin 16x, men er et hår raskere enn Plextors PX-W1210TA.
Den klarte å brenne en CDR på 6 minutter og 46 sekunder, mens Plextor brukte 11 sekunder lengre tid.

LES OGSÅ:

Brenning av CD-RW klarte den på 8 minutter og 2 sekunder, og her brukte Plextor 18 sekunder lengre tid.

Ingen sikkerhetsmekanisme

I motsetning til Plextor og Sanyo/Nichimen har ikke Ricoh lagt inn noen egen beskyttelsesmekanisme mot "buffer underrun" i denne brenneren. De har til og med utviklet sin egen teknikk for dette, som er implementert i den kombinerte brenneren/DVD-spilleren MP 9120A, som vi har omtalt tidligere.

Men MP7120A må klare seg med 4 MB bufferminne, og dette vil fungere helt utmerket i de aller fleste tilfeller. Det eneste er at du må la PCen jobbe i fred med brenning, ellers vil du kunne risikere misklykkede plater hvis du belaster PCen med tunge oppgaver. Dessuten hjelper det jo raskere PC og harddisk du har, men du har altså ikke noen egen sikkerhetsmekanisme.

For vår egen del har vi vent oss til å la PCen jobbe i fred med store brenneprosjekter, særlig av musikkCDer, som for oss er de eneste som blir pakket fulle av data. Her fungerer dessuten ikke beskyttelsesmekanismer som BurnProof eller JustLink uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask på lesing og ripping

Også i de andre bruksområdene, som lesing og ripping av musikkCD, leverte Ricoh-brenneren topp ytelse. Leseytelsen var praktisk talt identisk med både SCSI og EIDE-brennerne fra Plextor, og bare slått av Yamaha sin brenner som leser med 40x.

Ripping var en klar andre plass, den brukte 3 minutter og 24 sekunder på å overføre vår musikkCD til harddisken, mens Plextor brukte 3 minutter og 9 sekunder.

Programvare, dokumentasjon og tilbehør

Ricoh leverer med brennerprogrammet Nero versjon 5, som har utviklet seg til et brennerprogram av toppklasse. PÅ samme CD-ROM ligger også den tekniske dokumentasjonen, mens instruksjonene for den fysiske installasjonen finnes på trykte ark.

Det leveres også med én CD-R-plate og to CD-RW-plater, festeskruer og lydkabel.

Konklusjon

Dette er helt klart en av de aller beste brennerne på markedet. Det enste som gjør at vi ikke kårer den til testvinner er at den mangler beskyttelsesmekanisme mot "buffer underrun".

Prisen er også tiltalende, 2 750 kroner er den veiledende prisen som distributøren oppgir. Dette innebærer at den i hvert fall ikke er høyere ute i markedet.

Norsk distributør er Storewell