Revolusjonerende virtuelt musikkustyr

Tidlig hvert år samles fabrikanter, distributører og forhandlere til messe i California. Winter NAMM heter messen, og er arena for de mest revolusjonerende oppfinnelser innen musikkinstrumenter og studioutstyr. Trenden er at de ikke bare blir billigere og kraftigere - de har nå også tatt bolig i PCen eller Macen.

Vi har sett tendensen lenge, at det som tidligere var avanserte og kostbare apparater ender opp i en undermeny i et program.

Hvis du ønsket å legge romklang på opptaket instrumentet ditt, måtte du gå i musikkforretningen og bruke tusenvis av kroner på en svart boks. I dag velger du bare en av flere typer romklang i en effektmeny, og du får tilgang til minst like gode effekter som boksen ga deg. Dessuten er ikke programvareløsningen begrenset til én enkelt klang, du kan velge helt forskjellige typer klang på de forskjellige lydsporene. Tidligere måtte du kjøpe flere svarte bokser.

Alle slags instrumenter og apparater

I år skjer det en stor revolusjon på dette feltet. Nå dukker det opp stadig flere programvareløsninger, som bare krever en kraftig datamaskin og et lydkort.

Først ute er det tyske firmaet Emagic og det svenske Propellerhead. Begge produsentene tilbyr helt komplette løsninger for musikkproduksjon innenfor ett enkelt programvaremiljø.

Dette har ikke vært mulig tidligere.

Programmet Emagic Logic Audio tilbyr i dag en komplett integrert løsning, som består av MIDI, lyd, virtuelle synther og en rekke effekter.


På NAMM lanseres nå EXS24 - en sampler-modul i programvare - og løsningen er komplett.

Det eneste du trenger av maskinvare er et lydkort, for å høre hva du driver med. Selve nedmiksingen kan du gjøre internt, slik at lydkortets egenskaper ikke spiller noen direkte rolle for lydkvaliteten.

Programmet Propellerhead Reason er også en integrert totalløsning. Den er likevel helt forskjellig fra Emagic sin utgave, her er alle moduler laget som virtuelle rack-enheter.

Det finnes samplere, synther, trommemaskiner, loop-avspillere, prosessorer, sequencere osv. Alle ser ut som ekte metallbokser, men finnes kun på skjermen din, hvor de settes sammen til et stort rack.

Med en enkel kommando snur du "racket", og har full tilgang til baksiden for å koble virtuelle ledninger mellom modulene.

Flere virtuelle instrumenter

Også den tyske produsenten Waldorf, som først og fremst lager håndfaste apparater med ekte knotter, lanserer en virtuell versjon av den klassiske synthen PPG Wave 2.3

Native Instruments, et annet tysk firma, lanserte nylig en virtuell versjon av den klassiske polyfone synthen Prophet 5, og er i disse dager klar med en oppgradering av det modulære synthprogrammet Reaktor. Her kan du bygge din egen synth, helt etter eget hode, med et utall av alle slags typer moduler.


Steinberg, enda en ledende tysk produsent, står for mye av den basisteknologien som gjør at mange av disse programmene kan jobbe sammen. De har utviklet to standarder, ASIO og VST 2.0, som gjør det mulig å integrere maskinvare og programvare på tvers av fabrikater.

Her kan du lese mer hos leverandørene:

Emagic

Propellerhead Reason

Waldorf Electronics

Native Instruments

Steinberg