Den har en vanvittig skjermoppløsning, men den nye retina-Macbooken er så sammensveiset at den er umulig å reparere og oppgradere.
Den har en vanvittig skjermoppløsning, men den nye retina-Macbooken er så sammensveiset at den er umulig å reparere og oppgradere.Vis mer

– Retina-Macbook umulig å reparere

Amerikansk nettsted plukket den nye retina-Macbooken fra hverandre.

Apple lanserte forleden dag nye Macbook Pro – med 15,4" skjerm og oppløsning på vanvittige 2880x1800 har den definitivt havnet på mange ønskelister rundtom.

Men hvor lett er det å oppgradere den - eller reparere den selv?

Nettstedet iFixit får hjelp av sine lesere til å lage gjør-det-selv-manualer til en rekke duppeditter, slik at du kan reparere selv om det skulle være noe galt.

I en såkalt teardown, plukker iFixit-folkene fra hverandre en enhet for å se hva som finnes på innsiden. Nå har de plukket fra hverandre den nye retina-Macbooken, og konklusjonen er krystallklar:

Repair Score: 1 / 10

Med andre ord mener iFixit at den nye Macbook Pro-maskinen er nærmest umulig å reparere selv.

Umulig å oppgradere

Ved å ta maskinen fra hverandre, er det flere momenter iFixit peker på:

  • Proprietære skruer – Du finner ikke vanlige skrutrekkere som kan brukes for å skru ut skruene (det samme gjelder iPhone 4/4s og Macbook Air), men det finnes spesialiserte nettsteder som selger slike skrutrekkere.
  • RAM (arbeidsminne) er loddet fast. Det er derfor umulig å bytte ut RAM-brikkene eller oppgradere maskinen senere. Det gjør også at du må ta til takke med Apples egne priser for 16GB minne kontra 8GB. Dette koster 1600 kroner ekstra; omtrent det firedoble av hva det hadde kostet å kjøpe en 8GB-brikke og satt i selv.
  • Proprietær SSD - kan heller ikke byttes ut. Får du en feil på disken, maskinen leveres til reparasjon. Oppgraderingen fra 512GB til 768GB (der du får 256GB ekstra) koster 4.000 kroner fra Apple. En tilsvarende SSD kjøpt løst koster 1500 kroner, og siden SSD-prisene stuper vil de bli enda billigere med tiden.
  • Limt batteri - Batteriet er limt fast, som gjør at det lettere vil ødelegges om du prøver å bytte det ut. I tillegg dekker det også kabelen til styreflaten, som kan gjøre at denne kabelen blir ødelagt dersom du prøver å løsne batteriet.
  • Hele skjermdelen er sveiset - Oppstår det feil i skjermen, må derfor hele denne delen byttes – svært dyrt i følge iFixit.
Hva synes du? Er slike funn avgjørende for om du kjøper en maskin? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: iFixit