Respectance - de dødes Facebook

Nettet flommer over av nye samfunn, og selvsagt måtte det komme: ett for de døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Respectance er ikke helt som andre nettsamfunn.

Dette er nemlig nettjenesten som er viet til de som har gått bort. Dersom du kjenner en som har forlatt oss, savner hunden din eller mener at verden aldri ble den samme etter at Kurt Cobain forsvant, er dette stedet der du kan bidra med dine minner.

Alle kan opprette en minneside for en som er død, og det er også mulig å søke etter opprettede minnesider. Her kan du legge inn bilde, fødsels- og dødsdato, navn etc. For å gjøre minnesiden litt mer personlig, kan du legge inn et valgfritt bilde på toppen, som du også kan beskrive lenger ned, og du kan velge hva slags fargepalett som skal brukes.

Du styrer selv hvem som skal ha tilgang - enten kan du la alle få tilgang, eller så kan du gjøre siden privat og sende ut lenken til de du mener bør få tilgang. I tillegg kan du, og de du tillater, bidra med en hel del.

Krokodillemannen har allerede fått en minneside.
Krokodillemannen har allerede fått en minneside. Vis mer


Tanker, bilder og filmer

Den dødes profilside kan nemlig fylles med innhold, og her kan alle bidra. Både du og andre kan legge igjen et minne dersom du kjente den avdøde, og det er også mulig å laste opp bilder, som du i tillegg kan kommentere.

Nettstedet lar deg også sette sammen flere bilder til en video, som du også kan legge musikk på via brukergrensesnittet.

Også for levende

Det er lett å få en tåre i øyekroken bare ved å klikke rundt.
Det er lett å få en tåre i øyekroken bare ved å klikke rundt. Vis mer


De levende har også sin egen profilside, der alle bidrag er samlet. I tillegg tilbyr Respectance en bloggtjeneste, og du kan knytte deg til venner, både levende og døde. I tillegg er det mulig å opprette diskusjonsgrupper; ikke veldig ulik Facebook i så måte.

Enkelte har reagert på at konseptet er umoralsk, men heldigvis for Respectance' del, virker det som om å de har klart å opparbeide en seriøs profil uten noe særlig tullball. Det er mange gode bidrag å lese, og lett å få tårer i øynene selv om man bare sitter og klikker rundt og ikke har noe forhold til de man leser om. Det er selvsagt også mulig å rapportere innhold du finner upassende.

Respectance har et deilikat design med forseggjorte grafiske elementer.
Respectance har et deilikat design med forseggjorte grafiske elementer. Vis mer


Designet er pent og oversiktlig, og tjenesten fremstår som svært brukervennlig. Foreløpig er det nesten bare amerikanere der - et søk etter de fem mest brukte etternavnene i Norge gir ingen treff, men kanskje har du lyst til å prøve deg etter å ha lest dette?


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!