Ren installasjon av Windows ME

De fleste nyere PCer har utstyr som lar deg starte fra CD-ROM. Det betyr at oppstartsdisketter er overflødig, for eksempel når du skal installere Windows ME på en blank harddisk. Nødvendige verktøy for partisjonering og formatering av harddisken ligger på CDen.

Vi kjørte ren installasjon av operativsystemet på to PCer i redaksjonen, og dette forløp uten store problemer. Det var for øvrig gledelig å se at lydkort (Creative SoundBlaster 128) og skjermkort (ATI Rage 128) ble korrekt installert, i motsetning til det som er tilfelle med Windows 98. Da var vi nødt til å laste ned drivere fra Creative og ATIs websider.

Likevel er vi ikke helt fornøyd med oppdateringen av driverbiblioteket. Både når det gjelder skrivere, skannere, digitale kameraer og andre enheter av nyere dato, må du belage deg på å få drivere fra produsenten. Vår Lexmark Z51, for eksempel, er ikke støttet direkte, selv om den har vært på markedet siden 1998.

Fordel med stor harddisk

Ved ren installasjon, får du nå muligheten til å velge hvilke tilleggsprogrammer du ønsker å installere. Nye operativsystemer krever større harddiskplass, og Windows ME er intet unntak. Økningen fra Windows 98 må likevel betegnes som dramatisk – en vanlig installasjon vil oppta 5-600 MB av plassen på harddisken din. Noe av forklaringen ligger i at alle installasjonsfilene blir liggende i mappen \options\install\, som er en undermappe til mappen hvor du installerte Windows.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På mange måter er en slik løsning lur – du slipper nemlig å få spørsmål om å sette inn Windows-CDen, for eksempel når du installerer nye enheter. Systemet vil automatisk lete i \options\install\-mappen. Dessuten er store harddisker billige, og Microsoft regner vel med at de fleste i målgruppen har store nok disker.

Er du gjerrig på diskplassen, kan du uansett slette filene i \options\install\-mappen. Du må da peke på hvor Windows finner installasjonsfilene ved behov.