Foto: Fujitsu
Foto: FujitsuVis mer

Rekordhøy lagringstetthet fra Fujitsu

Fujitsus nye XV8-serie inneholder bare to disker. Den ene med 8,4 GB, og den andre med 4,3 GB. Forskjellen er at den minste bare bruker den ene siden på platen.

Når en harddiskprodusent øker tettheten på platene, medfører det vanligvis disker med meget høy lagringskapasitet og mange plater. Behovet for små disker dekkes da av tidligere modeller med kjent teknologi og nedbetalte utviklingskostnader.

Starter nederst

Fujitsu gjør derfor noe så uvanlig som å introdusere den nye teknologien i de rimeligste diskene. 4,3 GB-varianten (MPE3043AE) er faktisk noe så sjeldent som en enkeltsidig disk med bare ett hode. Storebror MPE3084AE bruker begge sidene med sine 8,4 GB. Ellers er de like.

Hadde Fujitsu utnyttet denne tettheten fullt ut og plassert fem plater i en én-tommer høy 3,5-tommers disk, slik som IBM gjør, ville de fått en kapasitet på hele 42 GB. Det ville vært rekord for en slik disk. Hvis de hadde gjort som både Seagate og IBM har gjort i sine største 1,6 tommer høye serverdisker med hele 10 plater, ville de ha fått en disk med fantastiske 84 GB. Når dette kommer gjenstår å se, men at det kommer er helt sikkert.

Brukbar ytelse forventet

Selv om det er vanskelig å sette noen rekorder med bare en plate, vil de nye diskene være mye raskere enn dagens rimeligste disker.

De vil ha en rotasjonshastighet på ordinære 5400 rpm, og en aksesstid på 9,5 millisekunder i henhold til pressemeldingen til Fujitsu. Vi stiller oss litt tvilende til den fantastiske aksesstiden, og tror heller at det er søketiden de snakker om. Med den vanlige forsinkelsen (eng. latency) på 5,56 ms som 5400 rpm-disker har, tyder det på en aksesstid på 15,06 ms. Det er mer i tråd med hva vi kan forvente.

Vi har også god grunn til å forvente at de blir utstyrt med et UltraATA/66 EIDE-grensesnitt.

Kommer i september

Produksjonen starter i august, og diskene blir tilgjengelig i volum i september. Foreløpig er det ikke bestemt noen norske eller amerikanske priser, men vi kan jo spekulere litt. Tatt i betraktning tidspunktet og kapasiteten, bør ikke den største disken ligge noe særlig over 1000 kroner pluss mva. til sluttbruker.