Rekkevidde på trådløst

Hei,

Er på jakt etter mer informasjon ang. trådløst nettverk og rekkevidden av dette.

Forsøker å dele nettverk med en kompis. Vi bor i en leilighet i en "blokk". Avstanden er ca. 2 etasjer i mellom (2. - 4. etasje), og ca 30-40 meter horisontalt. Vegger, gulv og tak er av betong materiale.

Har derfor kjøpt D-link DI-624 trådløs ruter, og DWL-G650 trådløst nettkort, etter å ha lest om det på DinSide.no

Men problemet er at vi ikke klarer å komme i kontakt på denne avstanden.

Har også oppdaget at det er noen andre i bygningen som kjører trådløst nettverk. Siden jeg ser 6 andre, hvorav 4 åpne nettverk fra min leilighet. Får greit inn disse (men vet ikke hvor de befinner seg i forhold til min kamerat da).
De fleste av disse nettene er 56g, og de kjører på kanal 6, 1 og 9.

Noen lure forslag til hva vi skal gjøre for å oppnå større rekkevidde?
- Bør vi kjøpe ekstra antenne?
- Bytte ut DWL-G650 til 54g USB nettkort og plassere USB enheten på et mer egnet sted med bedre signal?
- Bytte utstyret til noe annet som har bedre rekkevidde?

Merk at vi er ute etter å surfe på Internett, e-post osv. så det er ikke hastigheten som teller mest her. Pris er heller ikke en viktig faktor (innenfor rimelighetens grenser da).

Med hilsen

Øyvind

Datadoktoren svarer

Hei

Det korte svaret på dette er ”glem det”.

Det litt lengre svaret er: Hva med å spørre naboene, og eventuelt samarbeide med de som har trådløst du får kontakt med?

Men når det gjelder å svare helt konkret på spørsmålet ditt, så er det svært vanskelig uten en befaring på stedet.

Du kan oppnå større rekkevidde på to måter: Øke effekten, som er ulovlig, eller å fokusere effekten i et mindre område ved hjelp av en annen type antenner. Disse vil da være retningsbestemt, ikke rundtstrålende.

Men dette krever fri sikt, slik at de kan siktes inn mot hverandre. Skal du gjennom betongvegger i et bygg blir det svært vanskelig, på grunn av demping og refleksjoner.

Trådløst nett til hjemmebruk er ikke beregnet på kompliserte bygningsmessige forhold, rett ut av boksen. De er beregnet på ”normale” leiligheter og eneboliger, og er ikke konstruert for å gi dekning på skrå gjennom boligblokker. Har du en kaksete murvilla vil du også få problemer. Dimensjonene blir da langt større og mer komplekse, mer på linje med det du finner i offentlige miljøer og større bedrifter.

Installasjoner i offentlige miljøer og større bedrifter håndteres best av fagfolk med egnet ekspertise og måleutstyr. Det koster, men du får som regel det du betaler for.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar