Redde data fra gammel PC over til bærbar

PCen har avgått med døden, kan harddisken reddes?

Hei kjære datadoktoren :)

Jeg har pådratt meg et litt kinkig problem, i og med at jeg aldri rakk å ta den backupen jeg hadde tenkt å foreta av bildene som ligger på vår stasjonære hjemme-PC. Nå har PC`en tilsynelatende avgått med døden, da det ikke lenger lar seg gjøre å starte den opp etter at vi en dag plutselig fikk en blå skjerm med feilmelding om et kritisk problem. Prøvde å innstallere XP på nytt, men fikk samme feilmelding etter en stund. Jeg slo av hovedstrømmen og åpnet maskinen og sjekket ledninger og kontakter, men etterpå fikk jeg ikke startet maskinene i det hele tatt...

Hva gjør jeg? Finnes det en måte å koble seg på maskinens harddisk for å få tak i filene som forhåpentligvis fremdeles ligger der? Jeg har en helt ny bærbar HP med Vista som jeg kan overføre filer til hvis det lar seg gjøre. Hva slags kabel eller program trenger jeg i så fall?

Ser fram til et raskt svar, da det begynner å haste med å få ut bildene av datteren som snart skal konfirmeres. Holder på å lage et album med henne som skal legges fram på konfirmasjonen om en måned. Jeg blir meget takknemlig for svar!

Med vennlig hilsen
Tom

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er flere løsninger, men den jeg anbefaler er å kjøpe et eksternt USB-kabinett til den gamle harddisken. Det er som regel bare noen få skruer å skru og et par ledninger som skal plugges i, så er den klar til bruk på en bærbar.

Er du heldig er det bare noe krøll med systemfilene, slik at den gamle harddisken ikke fungerte til oppstart. Da vil du kunne hente ut egne data helt enkelt.

Er du derimot uheldig, kan det være mer kompliserte feil på disken, og da kreves det programvare for å redde data. Dette kan du lese om i denne artikkelen .

Når du har overført bildene dine kommer den viktigste delen av prosessen:

Du kjøper en ny harddisk som du monterer i USB-kabinettet, og kaster den gamle disken.
Så bruker du din nye eksterne disk til å ta sikkerhetskopier av bildene dine, hver eneste gang du legger inn nye bilder fra minnekort eller kamera.

Bilder er som regel det eneste de fleste av oss har av uerstattelige data, så de burde man alltid ha minst ett sett med kopier av til en hver tid.

Brenn derfor gjerne bildene over på DVDer en gang i mellom.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar