Redde data fra død maskin


Hei sann!

Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med et par spørsmål. Det gjelder min hjemme PC. Det som hendte her om dagen var etter jeg brukte PC´en min slå jeg den av.
Etter noe minutter luktet det svidd fra PC min. Jeg dro ut alle ledningene.

Jeg har mange gode minne på den PC, er det noe måte jeg kan redde ting som jeg har på harddisken? Harddisken slå seg ikke på i det hele tatt. Jeg skulle ha tatt backup. Og det er noe som jeg angrer så veldig på.

Noen råd å gi meg?

Mafille

Datadoktoren svarer

Hei Mafille,

Det at du ikke får startet den opp datamaskinen betyr ikke nødvendigvis at data har gått tapt.

Hvis du hatt litt hell i uhellet så er det bare strømforsyningen din som har sagt takk for seg. I så fall er det mulig å bare få byttet denne. Har du vært uheldig er det andre komponenter som har blitt svidd, som regel er det da prosessor og hovedkort det går ut over. Hvis du ikke liker å mekke med datamaskiner vil da det enkleste være å kjøpe en ny.

Hva selve harddisken angår så er det som sagt mulig at den er helt i orden. Det beste er å sjekke ved å ta den ut og koble den til en annen datamaskin, kanskje hos noen du kjenner. Hvis du da får tilgang på dine data så er harddisken helt fin. Hva du gjør med den etterpå er opp til deg, hvis du reparerer den gamle vil du kunne bruke den som normalt, får du deg en ny maskin kan du sette den inn som en ekstra harddisk. Men uansett vil det som du sier være fornuftig å ta sikkerhetskopi av det du vil ta vare på, for eksempel ved å brenne det til CD eller DVD.

Hvis på den annen side harddisken heller ikke starter opp i en fungerende maskin så har du et problem. Bedrifter som for eksempel Ibas kan likevel hente ut dataene, men dette koster mye penger og er som regel kun verd det dersom dataene er ekstremt viktige.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar