Red Hat Linux i versjon 7.1

Mandag 23. april slipper Red Hat sin oppdaterte versjon av populære Red Hat Linux. Av de største nyhetene er full støtte for USB-utstyr, forbedret støtte for CD-brennere, og ikke minst forenklet konfigurasjon ved oppsett av en bærbar PC.

Red Hat Linux i versjon 7.1

I bunnen for denne oppgraderingen ligger den nye versjon 2.4-kjernen, som Red Hat håper skal posisjonere dem sterkt i bedriftsmarkedet. Blant annet er minnehåndteringen forbedret til å støtte hele 64 GB minne, og tilnærmet ubegrenset virtuelt minne på harddisk. Red Hat har også satset hardt på mer effektiv multiprosessering for serverbruk, og nye kraftige verktøy for nettverksadministrering.

Enklere installasjon

Installasjonsprosessen er blitt gjort lettere å forstå ved hjelp av et grafisk konfigureringsverktøy, og vil du legge inn Red Hat Linux på en bærbar PC ligger allerede spesialskrevne drivere for bærbart utstyr på CDene. De populære grafiske brukergrensesnittene GNOME og KDE foreligger i oppdaterte versjoner, og kombinert med bedret støtte for 2D- og 3D-grafikk gjennom XFree86 4.0.3 fremstår Red Hat Linux som mer brukervennlig enn noen gang.

Ønsker du å bruke USB-utstyr, lover Red Hat full kompatibilitet for utstyr som skannere, Zip-stasjoner, kameraer og skrivere. Videoentustiaster kan glede seg over at Firewire-kort også blir støttet, og har du tilgang til trådløst nettverk av typen 802.11 WiFi skal det fungere sømløst under Red Hat Linux 7.1.

Fleksibel pris for forskjellige behov

Red Hat Linux 7.1 blir tilgjengelig i tre versjoner:


  • Basisutgaven for erfarne brukere, uten noen ekstra programvare. Pris $39.95.

  • Deluxe Workstation-utgave, inkludert to CDer spekket med programvare for arbeidsstasjoner. Pris $79.95.

  • Professional Server-utgave, inkludert tre CDer med programvare, blant annet server-relaterte verktøy. Pris $179.95

  • Oppgradering fra tidligere versjoner koster $19.95, og dekker versjonene 5.x, 6.x og 7.0.

I de to dyreste pakkene får du også med siste versjon av StarOffice fra Sun Microsystems i tillegg til en mengde andre programmer. StarOffice er en direkte konkurrent til Microsofts Office-portefølje, og kan lese og lagre i samme format som den mer velkjente storebroren. Forskjellen er at StarOffice er gratis tilgjengelig for nedlasting fra Sun, og fungerer under både Linux og Windows. Med i alle pakkene får du en CD med kildekoden, som de programmeringsinteresserte garantert vil sette pris på, og en 200-siders konfigurasjonsmanual.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis trenger du ikke gå til anskaffelse av noen av disse pakkene. Har du bredbåndstilgang til Internett, eller bare god tålmodighet med modemet, kan du hente Red Hat Linux 7.1 helt gratis her. Ulempen er selvsagt at du da ikke får konfigurasjonsmanualen, og tilleggsprogramvaren som ligger på CDene må hentes ned separat.

Økt sikkerhet

I tillegg til fokus på enklere installasjon og bedret ytelse, har Red Hat lagt vekt på å øke sikkerheten, både for vanlige brukere og for bedrifter. Mest interessant for vanlige brukere er muligheten til å enkelt konfigurere en integrert brannmur til å overvåke all nettverkstrafikken som flyter mellom PCen din og Internett. På den måten slipper du å bekymre deg for potensielle innbrudd fra datasnokere. Selv uten noen konfigurasjon fra deg vil Red Hat Linux 7.1 stenge alle nettverksporter som ikke er i bruk inntil du har bruk for dem.

Les mer om den seneste oppdateringen direkte hos Red Hat.