RealSense: Intels svar på det menneskelige øyet

Intel har stor tro på en ny generasjon dingser som både ser og forstår omgivelsene.

<B>GIR DINGSER DYBDESYN</B>: Intel-sjef Achintya K. Bhowmik viser frem ett av selskapets RealSense kamerasystemer til Dinside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
GIR DINGSER DYBDESYN: Intel-sjef Achintya K. Bhowmik viser frem ett av selskapets RealSense kamerasystemer til Dinside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN FRANCISCO: Intel RealSense er en kameraplattform som gir dingser, PC-er og mobiler en form for dybdesyn, ikke ulikt det menneskelige øyet. På den måten kan de blant annet bedømme avstander, gjenkjenne håndbevegelser og skanne objekter i 3D.

I praksis benyttes ikke bare ett, men tre miniatyrkameraer for å gjøre dette mulig. Les mer om teknologien her.

Første gang vi stiftet bekjentskap med noe som kan minne om teknologien, var i 2010 med Microsofts Kinect-system til Xbox.

Den gjør det blant annet mulig å spille enkelte spill med bare armer og hender som spillkontroller.

Siden har vi sett flere alternative løsninger, ikke minst Google Tango, som er en teknologi som finnes i Lenovos nye smartmobil. Lenovo har benyttet en 3D-sensor fra Infinion, så dette er det flere som har fokus på om dagen.

LES OGSÅ: Microsoft Continuum: En smakebit på fremtiden

- Bare begynnelsen

VIL FORANDRE ALT: En entusiastisk Achintya K. Bhowmik tror vi kan stå foran gjennombruddet for dingser med «menneskesyn». Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VIL FORANDRE ALT: En entusiastisk Achintya K. Bhowmik tror vi kan stå foran gjennombruddet for dingser med «menneskesyn». Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


RealSense-teknologien fra Intel er blant de mest strømgjerrige løsningene og tar også liten plass. Den har derfor funnet veien til en rekke bærbare PC-er, nettbrett og også enkelte mobiltelefoner den siste tiden (oversikten finner du her).

I disse produktene benyttes teknologien blant annet for å logge på ved hjelp av ansiktsgjenkjenning og til programmer som kan ta kommandoer ved hjelp av håndbevegelser (gestures).

Men det er bare begynnelsen, skal vi tro Achintya K. Bhowmik. Han er en av sjefene hos Intel som utelukkende jobber med utvikling av ny teknologi.

- Snart vil det bli helt vanlig med dingser som kan se, forstå, samhandle og lære, ikke ulikt slik den menneskelige hjernen fungerer, sier han.

Han tror det bare et spørsmål om tid før dette tar av.

- Teknologien vår benyttes allerede i rekke smarte produkter, som roboter og droner.

Drone som ikke krasjer

Han viser oss RealSense-dronen Yuneec Typhon H. Den er i stand til å se hindringer i luftrommet, bedømme avstanden til dem og svinge unna i god tid før det som ellers hadde blitt en kollisjon.

- Man får kanskje ikke lyst på en «dum» drone etter å ha prøvd denne, smiler Bhowmik.

KRASJER IKKE: Yuneec Typhon H er utstyrt med RealSense-kameraer som oppdager hindringer i tide. Foto: PRODUSENTEN
KRASJER IKKE: Yuneec Typhon H er utstyrt med RealSense-kameraer som oppdager hindringer i tide. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Dronen ble første gang vist frem under årets CES-messe i Las Vegas.

Butler-robot som finner frem selv

KRASJER IKKE: Roboten Relay lærer seg alternative ruter til målet når noe står i veien. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
KRASJER IKKE: Roboten Relay lærer seg alternative ruter til målet når noe står i veien. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Et annet eksempel er roboten Relay fra Savioke, som lager seg et 3D-kart av omgivelsene og styrer unna alle hindringer på veien. Den finner om nødvendig dessuten alternative ruter til målet, helt på egenhånd. Alt ved hjelp av flere RealSense-kameraer plassert rundt på enheten.

Den er ifølge oppfinnerne allerede i bruk på rundt ti hoteller i USA, der den brukes blant annet til å levere varer til gjestene.

Når den kommer frem til riktig rom, varsler den gjesten via telefon. Når gjesten åpner døren, åpnes samtidig lokket på roboten slik at gjesten kan ta ut varen. Deretter returnerer roboten til basen, for eksempel resepsjonen.

Se video her:

Mikser ekte og virtuell virkelighet

- Vi har også tro på at RealSense kan gjøre VR-opplevelser langt mer spennende ved å mikse virtuell virkelighet med den ekte virkeligheten, sier Bhowmik.

Med VR-briller på nesen og håndbevegelser demonstrerer han hvordan man kan interagere i den virtuelle verdenen, og blant annet fjerne virtuelle gjenstander med hendene.

EN HÅND MED I SPILLET: I denne demoen kan man berøre gjenstander i den virtuelle verdenen med sine egne hender. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
EN HÅND MED I SPILLET: I denne demoen kan man berøre gjenstander i den virtuelle verdenen med sine egne hender. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Ting tar tid

Demonstrasjonen bar imidlertid preg av at vi fortsatt er tidlig i utviklingen, men det er ikke vanskelig å se for seg et potensiale på sikt.

- Men hvor stort vil dette egentlig bli?

- Dette er som sagt bare begynnelsen. Som alltid når ny og banebrytende teknologi introduseres, tar det tid før den virkelig får fotfeste. Nå er imidlertid både pris, størrelse og strømbruk på sensorene på et nivå som skulle tilsi at vi kan stå foran en snarlig revolusjon på dette området, sier Bhowmik.

- Jeg tror vi om få år kommer til å rynke på nesen av dingser som ikke er i stand til å se, tolke og forstå omgivelsene, og agere ut fra dette, avslutter han.

LES OGSÅ:
Flere saker om ny teknologi
Nå kan du bestille Oculus Rift