RealOne Player: Revolusjonerende oppgradering?

Vi har fått tak i en svært tidlig utgave av Real Player 9 - den nyeste versjonen av den populære mediespilleren. Her er det noen store nyheter på gang...

Real Player har vært tilgjengelig i forskjellige inkarnasjoner praktisk talt siden nettets kommersielle begynnelse. Fra å bare kunne avspille de proprietære Real Audio-filene, har den blitt utvidet til å støtte de aller fleste formatene, og brukes fortsatt mye til radioavspilling, streaming video og mange andre funksjoner. Etter hvert dukket også tilleggsprogrammet Real Jukebox opp, som lar deg organisere multimedia på PCen din, rippe CDer til MP3 og sette opp avanserte spillelister.

Nå har vi altså fått tilgang til den nyeste versjonen av spilleren, med kodenavnet Viper Alpha, og i motsetning til forrige oppgraderinger er det svært mye nytt her – i alle fall på utsiden.

Nesten som XP

Den mest merkbare endringen fra versjon 8 og tidligere er det helt nye grensesnittet. Real følger endelig med i tiden, og har nå designet et lekkert utseende som kan minne mye om strømlinjeformede Windows XP.

Vi liker det nye designet, det er uten tvil mer behagelig for øyet enn de tidligere versjonene. De viktigste knappene som styrer avspillingen er plassert logisk nok, og du får informasjon om det aktuelle klippet. Lenger opp finner du knapper som fører deg til mer avanserte funksjoner.

Den andre store nyheten er at Real Player- og Jukebox er nå slått sammen til ett program. Slik er det i alle fall i vår testversjon, det kan selvsagt hende at det blir senere mulig å laste ned delene separat. Du får tilgang til Jukebox-delen (nå kjent som Media Browser) ved å trykke på en knapp på selve spilleren. Da får du opp et eget vindu, hvor du kan organisere filene dine.

Media Browser-vinduet Vis mer

Media Browser lar deg, foruten å sette opp spillelister, få tilgang til internett-innhold, brenne og rippe CDer, høre på diverse radiostasjoner og lese nyhetskanaler. Alt i alt er det enkelt og greit å få tilgang til de forskjellige funksjonene, selv om ikke alt fungerer som det skal grunnet programvarens alpha-status.

Spesielt interessante er ripping-mulighetene. Real har tydeligvis jobbet med sin enkoder, og låtene du ripper i Real Audio 8-format beholder svært god kvalitet, mye bedre enn før. En låt rippet i 44 Kbps-kvalitet høres likevel meget bra ut – og en hel CD tar bare 15-20 MB plass på disken!

RealPlayer 9-videoavspilling Vis mer

Dessverre har Real Player 9 også noen dårlige sider. Spilleren sliter blant annet med avspilling av DivX-filmer. Mange av menyene er fortsatt ganske uoversiktlige, og du må ofte klikke litt for mange ganger for å justere på de mer avanserte innstillingene. Og selvsagt, du må fremdeles betale for å få tilgang til blant annet avansert tonekontroll eller MP3-brenning av høy kvalitet. Andre programmer tilbyr dette gratis!

Det er imidlertid viktig å huske at Real Player 9 fremdeles er i tidlig stadium, og mye kan endre seg underveis før den endelige versjonen foreligger. Vi kommer naturligvis med en fullstendig analyse av de nye funksjonene med en gang ferdigutgaven er tilgjengelig.

Oppdatering (26 september): Den nye spilleren har nå fått et offisielt navn - RealOne Player. Den kan du nå laste ned fra hjemmesiden til Real, men det er fremdeles en betaversjon. Vi kommer tilbake med en full gjennomgang av programmet når fullversjonen blir sluppet, hvilket skal skje senere i år.