RealJukebox – det eneste MP3-verktøyet du trenger?

Real har nettopp sluppet en gratisversjon av multimedia-jukeboxen RealJukebox 2.0. Forbedringene er mange siden første versjon, og skulle være tilstrekkelig til å ta opp kampen med MusicMatch og Windows Media Player. Vi har prøvd programmet, og sammenlignet funksjonene med konkurrentene!

Såkalte MP3-jukeboxer har blitt svært populære den siste tiden. Disse jukeboxene er som regel fullstappet med funksjonalitet, og i tillegg til å organisere og spille lydfilene dine, har de gjerne innebygget CD-ripper og brenneprogram. Ofte er standardutgavene av slike jukeboxer gratis. Pluss-versjoner med utvidet funksjonalitet koster som regel et par hundrelapper. Stor konkurranse har imidlertid ført til at de nye standardversjonene av for eksempel MusicMatch Jukebox og RealJukebox er blitt svært funksjonsrike, og vil være tilstrekkelig for de fleste.

CD-kvalitet først etter å ha lett litt på nettet

I likhet med Microsofts Windows Media Audio (WMA), har også Real sitt eget proprietære lydformat, RealAudio. Men i motsetning til Microsoft, har Real satset på MP3 som standard format i sin multimedia-jukebox istedenfor sitt eget format.

Nytt i denne versjonen er at du i også kan spille av og lage WMA-filer, dersom du laster ned et lite tillegg fra Real sine hjemmesider (skjer automatisk når du prøver å spille av en WMA-fil). Fordelen med å bruke WMA-formatet er at du oppnår brukbar lydkvalitet ved svært lave bithastigheter (64 Kbps). Av en eller annen grunn kan du kun lage krypterte WMA-filer med RealJukebox 2.0, noe som betyr at du kun kan spille av filene på den PCen de ble laget på.

Ingen av konkurrentene lar deg legge ved like mye informasjon til MP3/WMA-filene dine Foto: BEL
Ingen av konkurrentene lar deg legge ved like mye informasjon til MP3/WMA-filene dine Foto: BEL Vis mer

Vi ble svært skuffet da vi så at maksimal bithastighet på MP3-filer var 96 Kbps. Dette er langt under det konkurrentene tilbyr, og vil i de fleste tilfeller bety dramatisk reduksjon i lydkvaliteten i forhold til originalen. Vi ble derimot positivt overrasket da vi fant et lite tillegg på Real sine hjemmesider, som lot oss øke kvaliteten til 320 Kbps! Plutselig forsvant vår største innvending mot RealJukebox som dugg for solen, om enn noe tilfeldig. Tillegget finner du i høyre marg på denne adressen. Ripping av spor fra CD-plater til MP3-filer går for øvrig svært raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God kontroll over musikksamlingen din

Hvis du er tilknyttet Internett, kan "Artist Guide" nederst på skjermen vise informasjon om artisten som spilles for øyeblikket. Du får også tips om andre artister i samme genre. Hvis du har lastet ned filen ulovlig fra Internett, kan du bedre samvittigheten din ved å benytte direktelinkene til en on-line platebutikk. Foto: BEL
Hvis du er tilknyttet Internett, kan "Artist Guide" nederst på skjermen vise informasjon om artisten som spilles for øyeblikket. Du får også tips om andre artister i samme genre. Hvis du har lastet ned filen ulovlig fra Internett, kan du bedre samvittigheten din ved å benytte direktelinkene til en on-line platebutikk. Foto: BEL Vis mer
Auto Playlist-funksjonen lager spillelister på bakgrunn av enkle spørsmål Foto: BEL
Auto Playlist-funksjonen lager spillelister på bakgrunn av enkle spørsmål Foto: BEL Vis mer

Du finner mange forskjellige innfallsvinkler til musikksamlingen din, for eksempel ut fra artist, album eller genre. I tillegg til å vise normal informasjon om artist og spor, får du i oversiktene vite total spilletid, filstørrelse med mer. Oversiktene kan tilpasses til å vise kun den informasjonen du ønsker.

Du kan selvsagt også lage dine egne spillelister, som kan inneholde musikk for forskjellige anledninger. Du kan også få hjelp til å lage spillelister, ved å bruke AutoPlaylist-funksjonen. Du spesifiserer genre, artister og spilletid, og så fikser RealJukebox resten.

Oppdateringer og fikser til RealJukebox kan lastes ned direkte fra programmet, gjennom menyvalget ”Check for upgrade”. Dette gir deg en liste over tilgjengelige oppgraderinger, men også tillegg til jukeboxen. Her finner du for eksempel støtte for flere lydformater, og en CD-brenne-plugin fra Adaptec. Med sistnevnte kan du lage dine egne musikk-CDer utfra filene dine.

* Tilleggsfunksjon. Kan lastes ned gratis
** Kun krypterte filer
*** Begrenset i forhold til de andre Foto: BEL
* Tilleggsfunksjon. Kan lastes ned gratis
** Kun krypterte filer
*** Begrenset i forhold til de andre Foto: BEL Vis mer


Konklusjon

RealJukebox 2.0 har gjennomgått store ansiktsløftninger, og i våre øyne gir denne Jukeboxen den beste og mest intuitive oversikten over musikksamlingen din pr i dag. Den er også svært rask, og du har en rekke muligheter til å tilpasse jukeboxen til dine behov.

Du kan laste ned RealJukebox 2.0 fra denne adressen. Oppgradering til Plus-utgaven gir deg blant annet muligheten til å bruke variabel bithastighet, equalizer og filkonvertering, og koster $29,90, eller i overkant av 250 kroner.