Real Player 11

MINITEST: Nå kan du spille inn fra web-TV og laste ned videoer fra YouTube med ett klikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RealNetworks var en av pionerene innen streaming av lyd og bilde over nettet, men har slitt i motbakke i mange år. Bruken av musikk- og videoavspilleren Real Player har dalt jevnt og trutt, ettersom konkurrentene har lansert mer brukervennlige løsninger.

Real Player sliter dessuten med et temmelig slett omdømme på grunn av kronglete installasjonsrutiner og alskens vedheng i form av tilleggsprogrammer og moduler du ikke har bedt om.

Likevel bruker omtrent 10 prosent av de voksne PC-brukerne denne programvaren, ifølge en undersøkelse Forrester Research gjennomførte i fjor. Det tilsvarende tallet for Windows Media Player var 45 prosent.

Skal igjen bli obligatorisk

I forrige uke la imidlertid RealNetworks ut en betaversjon av den ellevte utgaven av Real Player, og denne gangen har de bakt inn funksjonalitet som skal gjøre RealPlayer til et program brukerne på nytt føler de må ha installert på maskinen. I tillegg er installasjonsprosessen blitt langt enklere, med mindre "vedheng"

Real Player 11 har en omfattende mediebibliotek-funksjon for både musikk og video.
Real Player 11 har en omfattende mediebibliotek-funksjon for både musikk og video. Vis mer


Det mest banebrytende i Real Player 11 er muligheten til å laste ned videoer fra nettsteder som YouTube og Google Video (Flash-format), samt opptak av lyd og video fra andre kilder, for eksempel web-TV-kanaler som bruker Windows Media eller Quicktime-format. Det finnes programmer med slik opptaksfunksjonalitet allerede, men ikke i noen av de vanligste medieavspillerne. Videoinnhold som er beskyttet med DRM, er imidlertid ikke mulig å laste ned.

Opptaks- og nedlastingsfunksjonene er dessuten svært enkle å bruke. Når du ser en video i Internet Explorer eller Firefox, dukker det opp en "Save to my computer"-boks over selve videovinduet. Med ett enkelt klikk med musen starter nedlasting av klippet.

Over videvinduet vises denne knappen i noen sekunder. Med ett enkelt klikk er opptaket i gang.
Over videvinduet vises denne knappen i noen sekunder. Med ett enkelt klikk er opptaket i gang. Vis mer


Krever kraft

Flash- og RealMedia-klipp lastes ned direkte, mens Windows Media og Quicktime i de fleste tilfellene må konverteres til RealMedia-format. Dette skjer i sanntid. Prosessen krever imidlertid sitt av PCen, og da vi testet opptak fra NRK web-TV på en PC med en rimelig Core 2 Duo-prosessor, førte det til at opptaket ble noe hakkete. Du har riktig nok muligheten til å justere opptakskvaliteten, lavere kvalitet krever mindre prosessorkraft. Forhåpentligvis er dette optimalisert og mindre krevende når den endelige versjonen foreligger senere i år. Opptak av lydsendinger fra for eksempel NRK P1 og P4 gikk helt fint.

Hvis du streamer lyd og video gjennom Real Player 11, starter og stopper du opptakene med den røde REC-knappen.
Hvis du streamer lyd og video gjennom Real Player 11, starter og stopper du opptakene med den røde REC-knappen. Vis mer


En annen ny sentral funksjonalitet er muligheten til å brenne opptakene dine og andre videofiler til CD eller DVD, slik at de kan spilles av i hvilken som helst DVD-spiller. Her er det visse begrensninger, gratisutgaven kan nemlig kun brenne video-CD. Skal du brenne DVD trenger du en Plus-utgaven av Real Player, som koster ca 30 dollar. Det er også enkelte andre begrensninger i gratisversjonen, blant annet mangler muligheten til å konvertere mellom lydformater, kryssfading mm.

Real Player 11 støtter de fleste videoformatene direkte, inkludert Windows Media Vidow HD
Real Player 11 støtter de fleste videoformatene direkte, inkludert Windows Media Vidow HD Vis mer


RealNetworks planlegger også å tilby nedlasting av video som direkte overføres til brukerens bærbare mediespiller. Dette er under utvikling og vil introduseres i en framtidig utgave av programvaren.

Betaversjonen av Real Player 11 kan lastes ned fra denne siden.

Les også:
Lag egne DVDer
Krymp TV-programmet
Lagre YouTube-video til harddisken