Real Networks fornyes

Med lansering av nye programmer og musikktjenester prøver Real Networks å bli et lovlig alternativ til fildelingsprogrammer. Er dette veien å gå?

RealPlayer og beslektede programmer som RealJukebox har vært med oss siden tidenes morgen, virker det som. Den siste tiden har likevel plattformen tapt markedsandeler, og Real går nå nye veier for å skaffe seg kunder.

Dyr moro

Først og fremst lanserte Real en ny tjeneste, som skal ta betalt for tilgang til rundt 100.000 låter fra en rekke kjente artister. Denne tjenesten heter RealOne Music, og konseptet er å gi brukerne aksess til katalogen til AOL Time Warner, Bertelsmann og EMI. Tilgangen er imidlertid begrenset til 100 nedlastninger, og 100 streamingavspillinger i måneden. Ikke nok med det, låtene du laster ned er beskyttet mot piratkopiering, og kan ikke brennes på CD eller flyttes til bærbare MP3-spillere. Tjenesten koster 9.95 dollar i måneden, altså i underkant av 100 kroner.

Tjenesten er foreløpig begrenset til USA, men i og med at flere andre selskaper (blant annet Yahoo, MSN og gode gamle Napster) er på vei til å lansere lignende distrubusjonsavtaler, tar det nok ikke lang tid før også vi i Europa får muligheten til å betale for å laste ned musikk som kun kan nytes lokalt på datamaskinen.

Er dette fremtiden for digital musikk? Musikkindustriens angrep på fildelingsprogrammer fortsetter i uavbrutt tempo, nylig har blant annet en nederlandsk domstol dømt tjenesten Kazaa til å betale betydelige dagbøter, og nye FN-lover skal også bekjempe ulovlig musikkdistribusjon på nettet. Samtidig blir fildelingstjenestene mer populære fra dag til dag, sannsynligvis fordi mange brukere er redd for at de snart skal stenges. Vi kan selvsagt ikke se i fremtiden, men har våre tvil om distribusjonstjenester som RealOne Music vil tiltrekke mange brukere, spesielt med tanke på begrensingene de ilegger brukerne.

RealOne lar deg høre på musikk og surfe i samme program
RealOne lar deg høre på musikk og surfe i samme program Vis mer

Ny programvare

Samtidig med lanseringen av RealOne Music-tjenesten har den nye avspilleren til Real blitt gjort offisielt tilgjengelig. RealOne-spilleren kombinerer funksjonaliteten til RealPlayer og RealJukebox, og har vært tilgjengelig i betaversjon en stund.

RealOne er et stort skritt fra forrige versjon, og har fått en omfattende utvendig overhaling. Det nye designet er på mange måter tilpasset Windows XP, og har mange gode funksjoner for organisering av mediafiler.

RealOne har innebygde muligheter for radiolytting, CD-brenning og surfing med en fullstendig nettleser. Du kan selvsagt legge inn alle dine mediafiler i et bibliotek, og sortere dem etter forskjellige kriterier. Dessverre er mange noe mer avanserte funksjoner som fullstendig EQ, høykvalitets CD-ripping og tilgang til TV-kanaler forbeholdt betalende brukere, noe du også blir minnet om støtt og stadig. Fullversjonen av RealOne koster 9.95 dollar (i underkant av 100 kroner).

Nedlastning av gratisspilleren samt informasjon om RealOne Music finner du på hjemmesiden til Real.