Den amerikanske nettjensten rdio tilbyr 7 millioner sanger rett i nettleseren.
Den amerikanske nettjensten rdio tilbyr 7 millioner sanger rett i nettleseren.Vis mer

Rdio - amerikanernes Spotify

7 millioner sanger til 30 kroner måneden. Vi har testet.

«Ved registrering får du også 3 dagers gratis bruk før du eventuelt må plotte inn kredittkortdetaljer»Inntektsmodellen for musikksalg ser ut til å ta en dramatisk ending om dagen, der den ene streamingløsningen etter den andre dukker opp.

Mens nordmenn stort sett koser seg med Spotify og Wimp, er det først og fremst tjenestene Rhapsody, MOG og rdio (ar-di-ou) som dominerer det amerikanske markedet.

Sistnevnte er nykommeren som er startet av Janus Friis og Niklas Zennström. Drar du ikke kjensel på disse navnene, er dette gutta som står bak fildelingstjenesten Kazaa og IP-telefontjenesten Skype, som ble solgt til eBay for fem år siden for den nette sum av et par-tre milliarder euro.

Rdio er foreløpig kun tilgjengelig i USA og Canada, men ut fra det vi har lest på informasjonssidene planlegger man å utvide tilbudet til flere land etter hvert.

Vi har prøvekjørt den amerikanske musikktjenesten (via VPN-trikset) og sitter tilbake med et litt blandet inntrykk, men der mesteparten er svært positivt.

Les også: Slik gir du Spotify superkrefter

Rdio er også tilgjengelig på smarttelefoner.
Rdio er også tilgjengelig på smarttelefoner. Vis mer


2 prisnivåer

Rdio har valgt en betalingsmodell som er splittet i to, på samme måte som Spotify. For $5 i måneden (ca 30 kroner), får du full tilgang til alle låtene via nettleseren din, og dobler du beløpet, får du også muligheten til å bruke mobilklienter både på iPhone, Windows Phone 7, Android og Blackberry, der du også kan laste ned sanger slik at du kan spille dem offline.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved registrering får du også 3 dagers gratis bruk før du eventuelt må plotte inn kredittkortdetaljene, som også kan utvides til 7 dager om du knytter tjenesten til Facebook- og Twitterkontiene dine. Det er en praksis vi gjerne skulle ha sett flere implementere.

Sosialt

Den største forskjellen mellom Rdio og andre streamingtjenester er at Rdio er bygget veldig på det sosiale aspektet. Du kan nemlig følge andre brukere på samme måte som på Twitter, slik at du får tips til album, spillelister og sanger. Alle spillelister som opprettes kan også kommenteres, brukerne kan skrive anmeldelser av album etc.

Følger du andre brukere, får du tips om hva de hører på.
Følger du andre brukere, får du tips om hva de hører på. Vis mer


Ved registering får du forslag til noen å følge. Såkalte influencers er profilerte brukere som musikkbladet Pitchfork, og det er også mulig å se de mest populære brukerne. I tillegg kan du knytte Rdio mot Twitter- og Facebookprofilen din, Google-adresseboka etc. og deretter finne kjente som bruker Rdio.

De mest spilte albumene blant de du følger vises i et eget felt.
De mest spilte albumene blant de du følger vises i et eget felt. Vis mer


Dernest finner Rdio ut hvilke album som er mest spilt blant de du følger, og disse havner i bolken heavy rotation på toppen av forsiden din der du kjapt kan opprette en "radiokanal" og spille tilfeldig valgte låter fra disse albumene.

Du kan også utforske musikk ved å gå igjennom topplisten og nye lanseringer, eller bruke det universelle søkefeltet for å finne sanger, album eller artister.

Vi lar oss begreistre av et tilsynelatende meget godt utvalg av musikk der vi også finner enkelte norske artister, som f.eks. Bjørn Eidsvåg (39 sanger), DeLillos (24 sanger) og The September When (71 sanger), men ikke f.eks. Kaizers Orchestra. For interesserte er også Metallica og Pink Floyd på plass, som ikke finnes i Spotify, mens The Beatles fortsatt glimrer med sitt fravær utover noen intervjuer.

Hør iTunes-musikken på nett

Når du følger andre får du se hva de hører på og spillelistene de lager.
Når du følger andre får du se hva de hører på og spillelistene de lager. Vis mer


Søket minner veldig om Spotlight-søket i OSX.
Søket minner veldig om Spotlight-søket i OSX. Vis mer


Pent grensesnitt

Vi liker godt grensesnittet til Rdio. Alle album kan spilles på direkten ved å trykke på play-ikonet, og du har også flere muligheter om du trykker på pluss-ikonet. Blant annet kan du legge til en hver sang eller album i din collection, som du kan se på som en snarvei til musikken du hører mest på. Du kan også kjøpe musikken i 256kbps MP3-format, synkronisere dem til mobiltelefon (direkte fra webgrensesnittet) eller dele dem med andre.

Snedig er det også at delingen ikke bare inkluderer å lenke på Facebook eller Twitter, men du kan også bake dem inn (embedde) på en webside slik at andre Rdio-brukere kan spille musikk direkte derfra.

Svak desktop-klient

Det vi først og fremst savner med Rdio er en fullblods klient som kan kjøres uavhengig av nettleseren. Løsningen baserer seg på Adobe Flash, men det finnes en Adobe Air-klient som kan kjøre ved siden av. Den kan dog bare hoppe til neste og forrige sang etc., så du er nødt til å sette opp spillelista i nettleseren, så hensikten er kun å gi deg muligheten til å lukke nettleserfanen.

Fra YouTube til MP3

Med andre ord synes vi Rdio virker meget lovende i forhold til det å høre på musikk "sammen med" andre. Den sosiale tilnærmingen er langt mer forseggjort enn det vi er vant med fra Spotify og Wimp til nå, og nettopp derfor ser vi frem til at tjenesten eventuelt lanseres på verdensbasis.