RAW vs JPEG

De mest avanserte kameraene har støtte for RAW-fotografering, men hva innebærer det? Vi tar en kjapp gjennomgang.

Hallo doktor.

Kort og godt: Hva er fordelen med RAW-formatet? Er dette det samme som TIFF?

/Jørgen

Fotodoktoren svarer

RAW-fotografering innebærer at du kan ta bilder som lagres uten at de behandles av kameraprosessoren først.

Når du tar et bilde med et kamera som ikke har støtte for RAW-fotografering, lagres først det som er fanget før kameraprosessoren gjør beregninger i forhold til hvitbalansering, eventuell eksponeringskompensasjon, komprimering, oppskarping, fargemetning etc. JPEG-resultatet er derfor et bilde som allerede er behandlet av kameraet.

Med RAW slipper du til i stedet for kameraprosessoren, slik at du i etterkant kan foreta justeringer - omtrent som om RAW-bildet er et negativ og JPEG-versjonen er et fremkalt bilde.

Fordelene er derfor:

  • Justering av hvitbalanse - Ved slik justering i JPEG blir bildekvaliteten degradert med dårligere fargedybde og omfang. Kameraet har da foretatt én justering av hvitbalansen i kameraet, mens du gjør enda en i JPEG. Ved RAW-fotografering slipper du til med en gang.
  • Flere farger - Kameraene fanger faktisk flere farger enn det JPEG-formatet er i stand til å gjengi. Mens hver kanal her har 8 bits tilgjengelige (256 nivåer), fanger kameraene ofte 12 bit i hver kanal (4096 nivåer). RAW-fotografering gir deg dermed større spillerom i forhold til å velge fargeromkoordinatsystem (colour space).
  • Dynamisk omfang - RAW-formatet har også større dynamisk omfang, og du kan også justere eksponeringskompensasjon etter at bildet er tatt. Prøver du det i JPEG, vil ikke resultatet bli like godt, siden du visker ut detaljer i lyse og mørkje områder av bildet.
  • Oppskarping - Siden bildet er urørt av kameraet kan du selv stå for oppskarpingen av de lagrede pikslene. Ved JPEG-oppskarping har kameraet allerede foretatt en oppskarping fra før, som vil degradere bildekvaliteten mer enn om du gjør det bare én gang.
  • Tapsfri kompresjon - Siden RAW-filene ikke komprimeres (eller i hvert fall; komprimeres i mindre grad enn JPEG) blir bildekvaliteten bedre. Konverteringen kan du f.eks. gjøre til TIFF etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal dog sies at det ikke bare er fordeler med RAW-formatet. Her er noen ulemper:

  • Filstørrelse - Mindre kompresjon gir større filer, og derfor blir det ikke plass til like mange bilder på minnekortet. En annen ulempe er at det tar lenger tid å lagre hvert bilde, og kameraene klarer derfor ikke å ta like raskt seriefoto i RAW som de gjør i JPEG.
  • Tidkrevende - Du kan ikke bare åpne et RAW-bilde i et bildevisningsprogram når du kommer hjem. Siden bildet er ubehandlet må du først åpne det i et tilhørende program og foreta "prosesseringen" først, for deretter å konvertere bildet til et forståelig format for andre programmer.
  • Større krav til maskinvare - Med etterbehandlingen kommer også større krav til maskinvare.

Et tips dersom du begynner med RAW-fotografering kan være å sette kameraet i RAW+JPEG-modus. Da får du både JPEGs for rask visning på PCen etterpå, i tillegg til at du kan leke deg med RAW-filene til de mest interessante bildene.

hilsen Fotodoktoren

Lurer du på noe?