RAW vs JPEG

De mest avanserte kameraene har støtte for RAW-fotografering, men hva innebærer det? Vi tar en kjapp gjennomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hallo doktor.

Kort og godt: Hva er fordelen med RAW-formatet? Er dette det samme som TIFF?

/Jørgen

Fotodoktoren svarer

RAW-fotografering innebærer at du kan ta bilder som lagres uten at de behandles av kameraprosessoren først.

Når du tar et bilde med et kamera som ikke har støtte for RAW-fotografering, lagres først det som er fanget før kameraprosessoren gjør beregninger i forhold til hvitbalansering, eventuell eksponeringskompensasjon, komprimering, oppskarping, fargemetning etc. JPEG-resultatet er derfor et bilde som allerede er behandlet av kameraet.

Med RAW slipper du til i stedet for kameraprosessoren, slik at du i etterkant kan foreta justeringer - omtrent som om RAW-bildet er et negativ og JPEG-versjonen er et fremkalt bilde.

Fordelene er derfor:

  • Justering av hvitbalanse - Ved slik justering i JPEG blir bildekvaliteten degradert med dårligere fargedybde og omfang. Kameraet har da foretatt én justering av hvitbalansen i kameraet, mens du gjør enda en i JPEG. Ved RAW-fotografering slipper du til med en gang.
  • Flere farger - Kameraene fanger faktisk flere farger enn det JPEG-formatet er i stand til å gjengi. Mens hver kanal her har 8 bits tilgjengelige (256 nivåer), fanger kameraene ofte 12 bit i hver kanal (4096 nivåer). RAW-fotografering gir deg dermed større spillerom i forhold til å velge fargeromkoordinatsystem (colour space).
  • Dynamisk omfang - RAW-formatet har også større dynamisk omfang, og du kan også justere eksponeringskompensasjon etter at bildet er tatt. Prøver du det i JPEG, vil ikke resultatet bli like godt, siden du visker ut detaljer i lyse og mørkje områder av bildet.
  • Oppskarping - Siden bildet er urørt av kameraet kan du selv stå for oppskarpingen av de lagrede pikslene. Ved JPEG-oppskarping har kameraet allerede foretatt en oppskarping fra før, som vil degradere bildekvaliteten mer enn om du gjør det bare én gang.
  • Tapsfri kompresjon - Siden RAW-filene ikke komprimeres (eller i hvert fall; komprimeres i mindre grad enn JPEG) blir bildekvaliteten bedre. Konverteringen kan du f.eks. gjøre til TIFF etterpå.

Det skal dog sies at det ikke bare er fordeler med RAW-formatet. Her er noen ulemper:

  • Filstørrelse - Mindre kompresjon gir større filer, og derfor blir det ikke plass til like mange bilder på minnekortet. En annen ulempe er at det tar lenger tid å lagre hvert bilde, og kameraene klarer derfor ikke å ta like raskt seriefoto i RAW som de gjør i JPEG.
  • Tidkrevende - Du kan ikke bare åpne et RAW-bilde i et bildevisningsprogram når du kommer hjem. Siden bildet er ubehandlet må du først åpne det i et tilhørende program og foreta "prosesseringen" først, for deretter å konvertere bildet til et forståelig format for andre programmer.
  • Større krav til maskinvare - Med etterbehandlingen kommer også større krav til maskinvare.

Et tips dersom du begynner med RAW-fotografering kan være å sette kameraet i RAW+JPEG-modus. Da får du både JPEGs for rask visning på PCen etterpå, i tillegg til at du kan leke deg med RAW-filene til de mest interessante bildene.

hilsen Fotodoktoren

Lurer du på noe?