rave:mp - smart MP3-spiller

Det finnes etter hvert mange MP3 spillere på markedet, og vi har testet en av de nyere modellene. Den har flere finesser og er enklere og bedre i bruk enn de første MP3-spillerne. Men er den helt perfekt?

De første MP3-spillerne vi testet brukte parallellport til å overføre data fra PCen og hadde ikke mange funksjoner ut over de helt nødvendige. Samtidig hadde de svært begrenset minnekapasitet. Noen modeller var heller ikke så veldig praktiske å betjene. Her har det heldigvis skjedd en del, og de nye modellene er forbedret på de fleste områder.

rave:mp 2200

En MP3-spiller skal være akkurat passe liten. Det betyr at den må ligge godt i hånden, kunne betjenes med tommelen og gi god visuell tilbakemelding i form av titler osv. i displayet.

Betjeningen er logisk, i form av fire knapper for valg av låter og volum opp/ned i kompassretningene, start/stopp i midten og EQ (som velger ferdige innstillinger for forskjellige typer musikk) ved siden av.

På sidene finner vi knapper som velger om den lille boksen skal være FM-radio, diktafon, telefonliste eller MP3-spiller. Her finner vi også Rec-knappen som brukes når boksen er diktafon, og to andre knapper som styrer funksjoner avhengig av bruksmåte. Det kan være valg av FM-stasjoner, sletting av filer, setting av bokmerker osv.

Vi er svært fornøyd med rave'n sin formfaktor og betjening, den tilfredsstiller kravene til betjening fullt ut. Det eneste vi savner er et bakgrunnsbelyst display, men det er kanskje å kreve litt mye. Det ville gått ut over levetiden på det ene AA-batteriet.

Tilkobling

For kommunikasjon med PC brukes USB, med en spesialledning som har en vanlig USB-kontakt i PC-enden, og en spesiell miniatyrkontakt som plugges inn i kontakten under gummidekselet på siden av spilleren.

På øreproppene som følger med er det en minijack, som har et ekstra kontaktbånd for styring av enheten. Det sitter også en "klump" på kabelen med knapper for transport og start/stopp. Det er også mulig å bruke en vanlig hodetelefon med minijack, eller koble spilleren til et forsterkeranlegg.

Det interne minnet er på 64 MB, som gir omtrent en time musikk, og du kan sette inn ett SmartMedia-kort på 16, 32 eller 64 MB.

Installasjon

Vi hadde litt problemer med installasjonen på en av PCene. Vi forsøkte først å koble spilleren til en USB-port på vårt USB-tastatur, men fikk de beskjed om at denne kontakten ikke kunne levere nok strøm.

Når vi byttet til en annen USB-kontakt på selve PCen ville ikke driveren lenger samarbeide, og flere forsøk på avinstallasjon og reinstallsjon lyktes ikke.

På de to andre PCene fungerte det helt etter boka, bokstavelig talt. Det er svært lurt å slå opp i boka og følge installasjonsveiledningen, siden Windows 98 ikke selv klarer å identifisere hva slags USB-enhet spilleren er. Derfor må du "hjelpe" veiviseren underveis.

Programvaren

Det følger med et svært enkelt, men topp funksjonelt program for å overføre filer til spilleren. Du kan velge å filtrere bort alt annet enn MP3 og WAV-filer for normal bruk, eller velge alle typer filer hvis du skal bruke spilleren for å transportere andre typer data enn MP3-filer.

Betjeningen er på sedvanlig Windows-vis, med dra og slipp for å plassere filer i det interne minnet eller på minnekortet. Enkelt og greit.

Du kan fritt kopiere alle typer datafiler til og fra PC og internminne, for å bruke spilleren som flyttbar lagring. Men det ikke "lov" å kopiere MP3-filer fra minnet i spilleren til PCen. Men hvis du først gir MP3-filen en annen endelse enn "mp3", så er det ikke noe problem å laste filen frem og tilbake, og endre endelsen tilbake til MP3 etterpå. Det var den "beskyttelsen"…

Tilleggsfunksjoner

Du kan programmere opptil 20 FM-stasjoner, og gi dem navn fra PCen med programvaren som følger med. Dette er kjekt.

Du kan også lagre telefonlister, med opptil 128 000 navn og nummer. Det skulle være tilstrekkelig for selv de mest populære blant oss.

Som diktafon kan spilleren ta opp 4 timer tale med begrenset, men kurant lydkvalitet og lav båndbredde (8K/sek). Disse overføres raskt til PCen som wavefiler. Det er automatisk nivåregulering på innspillingen, som fungerer fint når du snakker forholdsvis nær mikrofonen, som sitter på toppen av spilleren.

Lyden

Lyden er helt topp fra selve enheten, vi sjekket den både med kvalitetshodetelefoner og koblet til stereoanlegget.

Men det er svært lite bass i øreproppene som følger med, så lite at de er nærmest ubrukelige til musikk med mye bass. Med kvalitetshodetelefoner ble det en helt annen opplevelse.

Vår mening

Vi er fornøyd med spilleren, den er praktisk, fleksibel med mange finesser og låter bra. Men vi anbefaler definitivt andre hodetelefoner.

Prisen

Enheten koster 2800 i utsalg inkludert mva.

Norsk distributør er Tate