Raspberry Pi: Verdens minste mediesenter?

Og kanskje også verdens billigste PC. Helt til den når Norge, vel å merke.

<B>DET NØDVENDIGSTE:</B>  Raspberry Pi er en datamaskin i miniatyr, og selv om den ikke kan gjøre alt, kan den gjøre overraskende mye. Nærmest kamera ser du blant annet minnekortet (midt i bildet), mens micro-USB-kontakten som tar imot USB-laderen er lokalisert til høyre for minnekortleseren. Foto: Øivind Idsø
DET NØDVENDIGSTE: Raspberry Pi er en datamaskin i miniatyr, og selv om den ikke kan gjøre alt, kan den gjøre overraskende mye. Nærmest kamera ser du blant annet minnekortet (midt i bildet), mens micro-USB-kontakten som tar imot USB-laderen er lokalisert til høyre for minnekortleseren. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har behov for å visualisere hvor langt det er mellom et produkt helt uten design, og et gjennomdesignet produkt, kan du først se på bildet over, og så kan du ta en kikk på for eksempel Apple TV.

Å si at forskjellen er slående er som å si at en barnevogn er en bil fordi den har fire hjul. Likevel, du bør prøve å ignorere utseendet til Raspberry Pi, den bittelille minidatamaskinen du ser på bildet over. Den består rett og slett bare av de aller mest nødvendige komponentene, og kommer ikke engang med deksel.

Har nesten alt

For rundt 200 kroner (uten frakt, moms og ekspedisjonsgebyr - se mer om dette i konklusjonen) får du likevel en pakke som kan kjøre diverse mini-versjoner av Linux-operativsystemet, og som

på innsiden, som forsåvidt også er utsiden, har blant annet en 700MHz ARM-prosessor, 256MB arbeidsminne, dedikert videoprosessor, lydutgang (3.5mm), to USB-porter, videoutganger (HDMI og RCA), plass til minnekort og naturligvis Ethernet-kontakt.

DIMENSJONER: Minnepinnen øverst i bildet viser sammen med Ethernet-kabelen godt hvor liten Raspberry Pi er. Foto: Øivind Idsø
DIMENSJONER: Minnepinnen øverst i bildet viser sammen med Ethernet-kabelen godt hvor liten Raspberry Pi er. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Men, og her finnes det mange men: Dette er ikke noe for de som får hjerteinfarkt hver gang PCen installerer en ny Windows-oppdatering, eller hver gang nettleseren på smartmobilen krasjer. Med unntak av at du faktisk slipper å lodde sammen krettskortet, er dette i høyeste grad et gjør det selv-prosjekt.

Det første du må gjøre er å få tak i en USB-strømforsyning. Raspberry Pi kan ikke leve på USB-strøm fra for eksempel en PC, så du må ha noe som leverer rundt 5V og 1A for å være sikker på at ikke mini-PCen dør av strømmangel når du for eksempel kobler til et tastatur, en mus eller en harddisk til USB-portene.

Tunga rett i munnen under installering

Det andre du må gjøre er å bestemme deg for hvilket operativsystem du vil kjøre. Vi valgte OpenElec, et operativsystem i miniatyr, i den forstand at det bare kjører mediesenteret XBMC. Ønsker du å gjøre mer enn bare å servere video og musikk til TVen din, kan du installere et av de andre, mer generelle Linux-operativsystemene. Du finner blant annet noen på denne Raspberry Pis hjemmesider.

Installasjonen av OSet skjer på et SD-minnekort, og er et kapittel for seg som ikke vi skal gå i dybden på her. Du bør ihvertfall vite forskjellen på opp og ned på et terminal-vindu, og du må ikke være redd for å gå på trynet. Google er også svært nyttig. Vi installerte OpenElec ved hjelp av en Mac, og selv om vi rev oss i håret ganske lenge, fant vi endelig svaret på - nettopp - hjemmesiden til OpenElec. Vi måtte rett og slett fjerne et par bokstaver fra en terminalkommando, som er et fint bilde på hvor pinlig nøyaktig en må være når en serverer tekst til en PC.

SLIK KAN DET SE UT: Det er mulig å spesialtilpasse mediesenterprogrammet XBMC på mange ulike måter, dette er én slik tilpasning.

(Skjermbilder fra OpenElec/XBMC:)

Fungerer med XBMC-app

I prinsippet er dette alt som er nødvendig for å komme i gang, men du må også ha et tastatur liggende for å gjøre nødvendige innstillinger første gang du kjører XBMC. Oppstartstiden til OpenElec ligger godt unna et moderne operativsystem, og når XBMC endelig kjører vil du merke at dette ikke er en like glatt oppgave som når samme programmet kjører på en vanlig PC eller Mac. Det skulle da også bare mangle, prosessorkraften og internminnet på 256MB ligger langt unna spesifikasjonene til en PC.

Etter blant annet å ha aktivert fjernstyring av XBMC, kan du koble fra tastaturet og laste ned en XBMC-app til enten Android eller iPhone/iPad. Den offisielle appen kan styre det meste, inkludert scanning av mediefiler og eksterne disker eller minneplugger.

Med alt det praktiske unnagjort, er det store spørsmålet om hvordan dette fungerer som mediesenter.

Ganske så bra, viser det seg.

Spiller ikke absolutt alt

Vi merker riktignok at navigeringen gjennom XBMCs mange menyer ikke alltid er like glatt, og at det tidvis rykker litt her og stopper litt der, men det er ikke dramatisk. Gitt at denne dingsen nesten ikke koster penger, ihvertfall ikke for de som slipper å betale norsk moms og ekspedisjonsavgift, og tross alt besitter en ganske beskjeden prosessor, kan en ikke forvente at dette skal gå unna i samme fart som på en fullblods PC.

Det er ikke alt som er like brukervennlig med XBMC, og spesielt det å legge til mediekilder (innhold hvor det ligger video, bilder eller musikk) kan være en utfordring hvis ikke du har funnet fram manualen.

Formatstøtten er bra, men den sluker ikke alt. Windows Media-filer ville den for eksempel ikke røre, og vi opplevde også problemer med én videofil med 1080p-oppløsning. Det ble rett og slett for tungt for den lille arbeidshesten. Flere andre 1080p-filer gikk dog igjennom kverna uten problemer, og bruker du det som etterhvert er etablert som standardfilene for blant annet video (mkv, mp4) og musikk (mp3) er du på trygg grunn.

Strålende er det også at den lille PCen støtter AirPlay, Apples teknologi for strømming av lyd og video fra iPad, iPhone eller andre iOS-enheter. Det fungerte overraskende bra, og videoer fra blant annet YouTube dukket opp på XBMC i løpet av kort tid.

HER SKJER DET: Raspberry Pi ville vært et stusselig produkt hadde det ikke vært for HDMI-kontakten du ser på bildet. Foto: ØIVIND IDSØ
HER SKJER DET: Raspberry Pi ville vært et stusselig produkt hadde det ikke vært for HDMI-kontakten du ser på bildet. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer


En slags konklusjon

Da vi først hørte om Raspberry Pi for ganske mange måneder siden, var de første reaksjonene noe ala "den koster hvor lite, sa du?" og "den kan gjøre hva, sa du?". I dag er meningene litt annerledes.

For de som elsker å tukle med både maskin- og programvare er dette en forundringspakke som kan være kilden til mye moro, og litt frustrasjon. Installering av Linux-pakker på dette nivået er ikke for hvem som helst, og du vil på et eller annet tidspunkt finne ut at en prosessor på 700MHz har betydelige begrensninger. Som mediesenter kan den utvilsomt gjøre jobben, men også her skal du vite hva du gjør før du setter i gang med installeringen - og du skal vite hva du gjør hvis noe går galt. Paradoksalt nok er prosjekter som involverer åpen kildekode gjerne laget av amatører, men de er ikke alltid laget for amatører.

Og så er det dette med prisen, da. Det rimeligste stedet å bestille Raspberry Pi akkurat nå tar 21.60 britiske pund for selve enheten. Det kan være bittert for noen å se at de drøye 21 pundene med dagens pundkurs bikker over 200-kronersgrensa med rundt tretti øre. Det øker totalprisen for nordmenn kraftig. Med frakt, 25 prosent moms og Postens ekspedisjonsgebyr på 125 kroner når vi raskt rundt 450 kroner, altså mer enn dobbelt så mye som Raspberry Pi koster før den blir sendt ut døra i England. På toppen av det igjen kommer USB-strømforsyningen, og minnekortet til installering av operativsystemet.

Skal du bruke den som mediesenter nærmer du deg med andre ord en prisklasse der det befinner seg andre konkurrenter, for eksempel Western Digitals WD TV Live G3 til rundt 700 kroner, eller tredjegenerasjons Apple TV til rundt 750 kroner. I så måte er ikke Raspberry Pi et fantastisk godt kjøp, ikke minst fordi Raspberry mangler for eksempel Wifi.

Skal du derimot bruke den som en mini-Linux-server eller som en lekestue for Linux-eksperimenter kan den ha større nytte. Drøye 400 kroner er virkelig ikke penger å snakke om, selv ikke for åpen kildekodetilhengere.

Raspberry Pi kan bestilles flere steder, for eksempel her eller her.

OPPDATERT: Som en leser helt riktig påpeker, opererer Toll.no med egne valutakurser som er relevante for alle som importerer varer til Norge. Det er nemlig disse som brukes som grunnlag for eventuell momsberegning. I skrivende stund er pundet så gunstig at Raspberry Pi så vidt sklir under momsgrensa på 200 kroner. Merk dog at det kan være lang leveringstid på Raspberry Pi, mens kursene på toll.no kun gjelder for inneværende uke.

Få også med deg testen av Google TV Cloud Stick.