Raspberry Pi 2 er seks ganger så rask

…og kan dessuten kjøre Windows 10.

<strong>LITEN:</strong> Raspberry Pi er en bitteliten PC uten kabinett. Foto: ØIVIND IDSØ
LITEN: Raspberry Pi er en bitteliten PC uten kabinett. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er over tre år siden David Braben viste frem den bitte lille datamaskinen Raspberry Pi, og året etter gjorde vi en test av hvordan Pi var å bruke som mediesenter.

Konklusjonen var dengang at Pi var for de mer spesielt interesserte, og at det måtte ganske mye fikling til. Pi har likevel blitt en ganske så populær dings, og nå kommer altså oppfølgeren.

PC-en uten design

Raspberry Pi er en datamaskin du kan koble rett i en TV eller PC-skjerm, og som du kan bruke med vanlig tastatur og mus. Her finner du bare hovedkort med prosessor, minne og nødvendige inn- og utganger, inkludert micro SD-port for lagring, USB-porter, nettverksport og HDMI-utgang.

Kretskortene er ikke en gang dekket med et kabinett, så her kjøres en særdeles åpen løsning.

BARE DET NØDVENDIGE: Slik ser Raspberry Pi 2 ut.
BARE DET NØDVENDIGE: Slik ser Raspberry Pi 2 ut. Vis mer


For i dag kunngjorde skaperne at enheten har fått en oppfølger i Raspberry Pi 2.

Den nye enheten skal være seks ganger så rask, med raskere, firekjernet prosessor (4x900MHz vs 1x700MHz) og dobbelt så mye arbeidsminne (1GB). Med seks ganger mener skaperne prestasjonen i vanlige ytelsestester som utnytter flere prosessorkjerner, mens man i andre grener kan oppnå alt fra 1,5 til 20 ganger så høy ytelse.

Prislappen er derimot like hyggelig som tidligere – snaue 300 kroner.

LES OGSÅ: Denne musa er en PC

Kan kjøre Windows

Mens man med utgaven vi testet i 2012 måtte belage seg på å installere en Linux-variant, skal den nye modellen være kompatibel med Windows 10, som også blir gratis å laste ned for Raspberry Pi-utviklere. Selskapet har jobbet tett med Microsoft det siste halvåret for å få til nettopp det.

Med andre ord skal du kunne plugge denne i TV-en, installere Windows og ha en helt kurant PC som kan brukes for å surfe på nettet, strømme musikk eller hva det måtte være. Raspberry Pi har også vært en populær enhet å bruke til mye annet, som å lage kameraer, håndholdte spillmaskiner, værstasjoner, lysstyring og annet.

LES OGSÅ: PC på størrelse med et minnekort

– En brukbar PC


– Jeg synes det er en brukbar PC nå. Du kunne alltids bruke den forrige utgaven som en PC, men du måtte si at «dette er en bra PC, siden jeg tross alt bare betalte et par hundrelapper for den». Vi har fjernet det forbeholdet nå, sier Raspberry-sjefen Eben Upton i et intervju med The Register.

Raspberry Pi Foundation, som står bak prosjektet, er registrert som en frivillig utdannelsesorganisasjon hvis mål er å forbedre utdannelsen av barn og voksne med spesielt fokus på teknologi.

Pi 2 kan foreløpig kjøpes hos element14 og RS Components. 100.000 enheter er tilgjengelig ved lansering, mens fabrikken i Storbritannia vil produsere tusenvis hver dag.

LES OGSÅ: Fem spennende PC-er fra CES-messen