Slik ser den altså ut på innsiden, den bittelille datamaskinen som skal koste beskjedne 150 kroner. Vi har ennå ikke sett bilder av hvordan den blir seende ut på utsiden, men ifølge utvikleren skal den komme for salg i desember.
Slik ser den altså ut på innsiden, den bittelille datamaskinen som skal koste beskjedne 150 kroner. Vi har ennå ikke sett bilder av hvordan den blir seende ut på utsiden, men ifølge utvikleren skal den komme for salg i desember.Vis mer

Raspberry Pi - PC til 150 kroner

Planlagt å komme på markedet før jul.

Joda. Vi har sett mange særdeles små - og billige - datamaskiner de siste årene. Hvem husker vel ikke OLPC - One-Laptop-Per-Child, eller dette nettbrettet til 250 kroner. Så sent som i helgen omtalte vi denne, lille norske prototypen av en datamaskin, på størrelse med en lighter.

Og nå har turen kommet til Raspberry Pi. Bak den står britiske David Braben, en tidligere velkjent spillutvikler som blant annet stod på 80-tallsklassikeren Elite. Det er snakk om en datamaskin på størrelse med et bankkort, og den skal ikke koste mer enn 25 dollar. En modell med innebygd nettverksstøtte for kablet nettverk skal koste 35 dollar.

Potent nok?

David Braben viser fram en tidlig prototype av Raspberry Pi, den gang med kun kortleser og HDMI-utgang. Strøm fikk den via USB-porten.
David Braben viser fram en tidlig prototype av Raspberry Pi, den gang med kun kortleser og HDMI-utgang. Strøm fikk den via USB-porten. Vis mer


Man trenger i tillegg en skjerm, og datamaskinen er i så måte å regne som "stasjonær". Den har en 700 MHz ARM11-prosessor, 128 til 256 MB RAM og bruker et vanlig SD-kort til operativsystem og lagring. Dessuten har den en HDMI-utgang, kompositt videoutgang, minijack lyd ut/inn og en USB 2.0-port. Utvidelsesspor har PC-en også, slik at man kan koble til et trådløskort, for eksempel.

Strømforbruket skal være på beskjedne 2,5 Watt, 3,5 Watt for versjonen med kablet nettverk.

Operativsystemet er Linux-basert, og ytelsen skal slett ikke være ille, maskinen skal blant annet kunne kjøre H.264-video i full HD. Videoen under demonstrerer at også gamle spillklassikere kan tas frem igjen. Her kjøres Quake III i full HD-oppløsning:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datamaskinen skulle egentlig være i handelen fra november, men er blitt noe forsinket. Braben håper å ha den for salg i desember, og vil tilby den world wide dersom interessen er stor nok.

Du finner mer informasjon på denne siden.

Les også: Denne PC-en koster 418.750 kroner.