Raskere PC med flere partisjoner?

Spørsmål:

Heisann,

Jeg har en 750 GB harddisk, som kun består av én stor partisjon. Stemmer det at det lønner seg - rent ytelsesmessig å dele harddisken inn i flere, mindre partisjoner?

Jeg bruker Windows XP, og filsystemet er NTFS.

Hilsen
Mads

Datadoktoren svarer

Hei Mads,

Det er liten grunn til å tro at du vil merke bedre eller dårligere ytelse dersom du kjører med mindre partisjoner, så lenge du bruker NTFS-filsystemet. Enkelte vil hevde at du kan oppleve PCen din som tregere med mindre partisjoner, dersom du hadde benyttet FAT32-filsystemet. Dette henger sammen med at clusterstørrelsen er mindre på små partisjoner enn store, noe som kan føre til at PCen må lese flere cluster på harddisken når for eksempel en fil skal åpnes eller et program startes. NTFS bruker en helt annen teknikk, med fast clusterstørrelse, uansett hvor stor partisjonen er.

Men det er flere andre grunner til å dele en så stor disk opp i mindre partisjoner. Personlig har jeg delt harddisken min opp i to partisjoner, én med operativsystem og programdata, mens jeg har lagt brukerfilene mine og en speilbildefil av en "frisk" C-partisjon på den andre (ved hjelp av Paragon Drive Backup). Hvis jeg opplever at Windows eller programmer blir ustabile, kan jeg enkelt erstatte innholdet på C: med innholdet fra speilbildefilen, uten at brukerdataene mine går tapt. Det hele er gjort på minutter.

Her er et gratis partisjoneringsprogram: EasUs

Les mer om speilbildeteknikken og Paragon Drive Backup her

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar